Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Ticaret Bakanlığı’nın 2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliği kapsamında yürütülen Ekolojik tekstiller Ur-ge Projesi çerçevesinde kümeye Kurumsal Karbon ayak izi eğitimi faaliyetini gerçekleştirerek sürdürülebilir kalkınma odaklı çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Online olarak gerçekleştirilen ‘Kurumsal Karbon Ayak izi Eğitimi’nde firmalara önemli bilgiler aktarıldı.
Konu hakkında açıklamalarda bulunan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, düzenli aralıklarla gerçekleştirdikleri online programlarla üyeleri ve sektör temsilcilerini güncel gelişmelerden haberdar edip, geleceğe hazırlayacak, çalışmalarında ufuklarını açacak bilgi paylaşımları yaptıklarını belirtti.
Sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü olarak nitelendirilen karbon ayak izinin doğru hesaplanması, firmaların sürdürülebilirliklerini koruyabilmeleri için büyük önem arz ediyor. Bu bilinçle UTİB tarafından, firmalara online olarak verilen eğitimde kurumsal karbon ayak izi hesaplamaları, firmaların karbon yönetimleri, karbon borsalarının hazırlanması ve firmaların iklim değişikliğini yönetmek amacıyla üretim tesislerine karbon yönetimi konularında önemli bilgiler verildi.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ŞART
Eğitimi gerçekleştiren SEMTRIO Proje Yöneticisi Bekir Çetin, kurumların karbon ayak izini nasıl hesaplayacakları hakkında ipuçları verdi. Kuraklığın, imalatçı firmalar üzerindeki finansal etkisine dikkati çeken Bekir Çetin, küresel ısınmaya neden olan karbon ayak izinin hesaplanması ile firmaların sürdürülebilirliklerinin artırılmasının mümkün olduğunu söyledi. Çetin, “Sürdürülebilirlik kavramı için çevreye, topluma ve ekonomiye herhangi bir fayda sağlayacak etkenlerin bir arada olması gerekir. Kurumsal sürdürülebilirlik kavramı, kurumsal sosyal sorumluluk, sorumlu yatırım gibi kavramlar son yıllarda hükümetler, iş çevreleri, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin gündeminde önemli bir yer tutar hale gelmiştir” dedi.
FIRSAT VE RİSKLER YÖNETİLMELİ
Günümüzde şirketlerin sadece mal-hizmet üretimi ve satışla finansal başarı elde etmelerinin yeterli olmadığını kaydeden Çetin, “Kurumlar, tüm bunların yanında aynı zamanda çevreye ve insana duyarlı, adeta iyi bir kurumsal vatandaş gibi hareket etmelidir. Geleneksel finansal bakış açısının yanı sıra sosyal ve çevresel faktörlerin de dikkate alınması ve bu bağlamda uzun vadeli yaklaşımları belirlemek zorunlu hale gelmiştir. Şirket değerleme yöntemlerine ek olarak sosyal ve çevresel faktörlerin de önemini görmezden gelemeyiz. Şirketlerin sosyal gelişimlerden kaynaklanan fırsat ve riskleri yönetmesindeki başarıları, yatırımcıların şirket seçimlerinde de önemli bir kıstastır” ifadelerini kullandı.
Programın ikinci gününde de katılımcı firma yetkililerine firmalarında karbon ayak izlerini bulmalarının yöntemleri anlatıldı.