Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursa Uludağ TTO) ve Destek Patent işbirliği ile çevrimiçi olarak “Patent Yönetimi Eğitimi” gerçekleştirildi. Ar-Ge süreci sonunda geliştirilen teknolojinin tescil edilen ve ticari kazanca dönüşen bir patent ile korunabilmesi için her adımın doğru atılması, ulusal ve uluslararası pazarda ayrıcalıklı bir konuma gelinmesi amacıyla düzenlenen ve 2 gün süren çevrimiçi eğitimde, patent hakkında A’dan Z’ye tüm bilgiler detaylı olarak verildi.
Eğitim açılışında, Bursa Uludağ TTO Genel Müdür Yardımcısı Nihal Sağlam, Bursa Uludağ TTO ve ULUKOZA hakkında bilgiler verdi. Sağlam, “Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Aralık 2012 tarihinde kurulmuş ve TÜBİTAK tarafından üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde Ar-Ge projeleri oluşturma, geliştirme, fikri ve sınai mülkiyet haklarının tescili ve korunması, pazarlanması, ticarileştirilmesi, girişim sermayesi desteği, kuluçka merkezi kurma, iş rehberliği, danışmanlık ve eğitim hizmetleri sağlama, bu konularda bilinçlenme oluşturacak etkinlikler düzenleme, yayınlar yapmak amacıyla 2013 yılında başlatılan TÜBİTAK 1513-Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı kapsamında desteklenen bir yapıdır. Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin bir markası olan ULUKOZA, teknoloji tabanlı girişimcilik merkezi ve TÜBİTAK 1512 BİGG ön uygulayıcı kuruluşudur. Bünyesinde fikir aşaması ve erken aşama hızlandırma programları, küreselleşme programı, ön kuluçka ve kuluçka merkezlerinin yönetilmesi ve yürütülmesi faaliyetlerini gerçekleştirir. Şu ana kadar ULUKOZA vasıtasıyla Bursa’da 38 şirket kuruldu, bu anlamda tecrübemiz oldukça fazla” şeklinde konuştu. Nihal Sağlam’ın ardından ‘Patent Yönetim Eğitimi’ başladı ve Destek Patent’ten Patent Vekili Erol Köksalanlar, katılımcılarla buluştu.
“HER YENİ ÇIKAN ÜRÜN BAŞKA BİR GEREKLİLİĞİ DOĞURUYOR”
Erol Köksalanlar, patent alırken bir patent vekilinden yardım almanın önemine vurgu yaparken, “Hukuki bir durumla karşılaştığımızda hemen avukata gidiyoruz, aslında biz maruzatımı anlatabilir durumdayız ama o durumun bir işleyişi olduğu için, avukatlara başvuruyoruz. Patent vekili de yapılan buluşları ulusal ya da uluslararası patent ofislerinin anlayacağı bir dile çevirme görevinde buluyor. Eğer hukuki bir takip yapılacaksa bu görevi de yerine getiriyor. Patent alma fikrimiz varsa bir patent vekilinden destek almak bu yüzden önemli. Patent meselesi tüm dünyada kabul görmüş vaziyette ve dünya için oldukça önemli. Piyasaya her gün yeni bir şey çıkıyor, yalnızca teknolojik ürünler değil, sandalye, paspas gibi basit ürünler bile sürekli gelişiyor. Her yeni çıkan ürün bir başka bir gerekliliği doğuruyor. Bu da patent alma talebini ve gerekliliğini ortaya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.
YAPILAN UFAK BİR BULUŞ ÜLKEYİ KALKINDIRABİLİR
Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen programda Patent Vekili Erol Köksalanlar, patent almanın zaman konusunda sabır gösterildiğinde ciddi kazanımları olan bir süreç olduğunu ifade etti. Köksalanlar, “Patent sadece kişisel olarak katkı sağlayan bir belge değil, toplumsal olarak da ülkeye kazanım sağlayacak bir konu. Bu anlattıklarımız uluslararası arenada ülkemizden çıkan buluşların heba olmaması için de oldukça önemli. Yaptığınız küçücük bir şey eğer patentini aldıysanız, ürünü tüm dünyaya sattığınızda ülkemizi kalkındıracaktır” dedi.
Patent Yönetimi Eğitimi boyunca patent alma süreçlerini A’dan Z’ye anlatan Erol Köksalanlar, konu hakkındaki sunumunu örneklerle detaylandırarak, katılımcılardan gelen sorulara da yanıtlar verdi.