Dilimize Fransızcadan girmiş olan bu kelime, 3 veya daha fazla objeyi, belirli veya çeşitli şekillerde havaya atıp yakalayan insanlar için kullanılır. Bu sanata dilimizde; ‘hokkabazlık’ denir.
Avrupa hayali ile yanıp tutuşan vatandaşlar, bakın neler yapıyorlardı:
*En bilinen yol sahte evlilik yöntemiydi.
Almanlar, uyandı. Dil bilme zorunluluğu getirdiler.
*Avrupa’da maçları olan Türk takımlarının taraftar kafilesine sızıp, stadyuma gitmeden soluğu başka yerde alıyorlardı. Sporcunun adını dahi bilmedikleri anlaşınca bunun önüne geçildi.
*.Avrupa sanata ve sanatçıya saygılı olduğu için, Sanatçı kafilesine katıldılar. Bir enstrüman dahi çalmadıkları anlaşıldı.
* Zamanında tam yedi defa deport (sınır dışı) edilen Türk’ün tüm uçak masraflarını Almanlar karşılıyordu.
Afganlılar ve Suriyeliler şişme bot ile, tır dorsesiyle Avrupa’ya yol ararken, bizimkiler, halk dansçısı, sanatçı, taraftar, çakma evlilik, tellak, aşçı yollarını denerken, en son gri pasaport yöntemini buldu ama oda muhalefetten döndü.
***
Türkiye’de, üç gençten biri işsiz.
“Ne yapsak para kazanıp karnımızı doyurabiliriz?”
Diye her mesleğe, saldırıyorlar..
Ülkemiz de; “İşsizlikte iyi bir noktaya geldik, kalite ve kalifikasyon noktasında kendini ispatlayan genç iş bulur” demek nereye kadar doğrudur?
Öğretmen olan, atanamayan gençliğe bakın.
Bir Matematik öğretmeni, bir lisede geçici kadroyla hademe..
Fen bilgisi öğretmeni, cep harçlığı için palyaço..
Türkçe öğretmeni, öğretmenlik yapması gereken okullarda servis şoförü..
Sosyal bilgiler öğretmeni, su tesisatçısı..
Resim öğretmeni, stant başında duruyor..
Beden eğitimi öğretmeni, çaycı..
Bunlar hayallerine yenik düşen, biraz şanslı ve iş bulan kaliteli GENÇLERİMİZ.
Ve
Atanamayan Öğretmenler, beklemekten bıkan, maalesef umutsuzluktan canına kıyan GENÇLER!..
Bu arada devletin yüksek kademelerine verilen Gri pasaportla Avrupa’ya kaçan; kalifikasyon noktasında kendini ispatlayamayan torpilli gençler de var.
Türkiye günlerdir, hizmet pasaportları üzerinden yapılan ‘insan kaçakçılığını konuşuyor. 60’a yakın belediye ile temasa geçip hizmet pasaportuyla Almanya’ya gidenlerin sayısının 10 bini aştığı ileri sürülüyor.
18-29 yaş grubu arasında yapılan bir araştırmaya göre, gençlerin yüzde 76’sı daha iyi bir gelecek için yurt dışında yaşamak istiyor. Her iki gençten biri mutlu olmadığını ifade ederken, yüzde 77’si torpilin yetenekten daha etkili olduğuna inanıyor.
Yeni türeyen torpilli ‘Jonglör Gençlik’ hoş geldiniz!..