Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği psikoloji seminerleri kapsamında psikolog Damla Dedeoğlu, “Ergenliği Anlamak” konusuna değinerek, katılımcılarla ergenlik dönemindeki çocuklarıyla nasıl iletişim kurabileceklerine ilişkin önemli paylaşımlarda bulundu.
Nilüfer Belediyesi’nin her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği psikoloji seminerleri devam ediyor. Seminerler kapsamında Nilüfer Belediyesi psikologlarından Damla Dedeoğlu, “Ergenliği Anlamak” başlıklı bir buluşma gerçekleştirdi. Çevrimiçi düzenlenen seminere katılan anne ve babalar, ergenlik dönemindeki çocukları ile nasıl iletişim kurabilecekleri ve onları anlayabilme konusunda önemli bilgiler edindi.
Psikolog Damla Dedeoğlu, ergenliğin doğası, ergenlik döneminde yaşanılan sorunlar ile bu dönemdeki zihinsel ve fiziksel gelişim hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Çocukluk ve yetişkin dönemlerinden örnekler veren Damla Dedeoğlu, çocukluk ve yetişkinliği ayıran en temel özelliklerden birinin, “Birine bağımlı olunmaması” olduğunu söyledi. Yetişkinlik ve çocukluk arasındaki temel fark ve ergenliğin çocukluktan yetişkinliğe geçişte nasıl bir işlevi olduğuna değinen Dedeoğlu, ergenlik döneminin, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olduğunu ifade etti.
Dedeoğlu, “Birey, ergenlik döneminde hem bir çocuk hem de yetişkin gibidir. Ergenliğin doğası bu karmaşa üzerine kurulmuştur. Nasıl giyinecek, nasıl davranacak, arkadaş çevresi, meslek seçimi gibi cevaplaması gereken birçok soru var. Durum böyle olunca hem birey hem ailesi hem de çevresi zorlanıyor” dedi.
Seminerde ayrıca ergenlikte zihinsel gelişim, sosyal gelişim, kimlik gelişimi, akran ilişkileri, arkadaşa benzeme çabaları, özgürlük ve sorumluluk dengesine değinen Dedeoğlu, sosyal medya kullanımı ve uyuşturucu, alkol, sigara kullanımı gibi riskli davranışlar karşısında ebeveyn tutumlarının nasıl olması gerektiğine ilişkin de bilgi verdi.
Dedeoğlu, “Çocuk için aile kavramı önemlidir ve ailedeki insanların sözlerini çok önemser, ancak öyle görünmez, önemli değilmiş gibi davranır. Anne veya baba bir şey söylerse dinlemez. Ama arkadaşlarının her davranışını sözünü önemser. Arkadaşları ne söylerse yapar. Arkadaşları gibi giyinmek ister, saçlarını onlarınki gibi kestirir. Bütün bunlar, o arkadaş grubuna ait olma isteği ile ilgilidir. Ergenlik dönemindeki çocuk, anne ve babası söylediğinde dinlemez çünkü onun için arkadaşlarıyla aynı gruba ait olmak çok önemli. Bu dönemde arkadaşlık grupları ile ilgili ortaklaşmalar da olabiliyor. Ortak bir jargon geliştiriyorlar, belirli kısaltmalar veya ortak kelimeler kullanmak gibi” diye konuştu.
Seminerde Damla Dedeoğlu, katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayarak sorunlar karşısında nasıl bir tutum sergilemeleri konusunda önerilerde bulundu.