Home GÜNCEL ‘İlham Veren Başarı Hikayeleri’nde Konuk Pınar Taşdelen Engin Oldu

‘İlham Veren Başarı Hikayeleri’nde Konuk Pınar Taşdelen Engin Oldu

- Guncellenme Tarihi: 17 Mayıs 2021 14:36
11 min read
‘İlham Veren Başarı Hikayeleri’nde Konuk Pınar Taşdelen Engin Oldu için yorumlar kapalı
0

TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen ‘İlham Veren Başarı Hikayeleri’nin Mayıs ayı konuğu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Polyteks Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin oldu. İş insanı Pınar Taşdelen Engin, ihracatın kolay bir süreç olmadığını ve girişimcilerin bu yolculukta mutlaka sabırlı olması gerektiğini söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) çatısı altında faaliyet gösteren TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenen ‘İlham Veren Başarı Hikayeleri’ programında UTİB Başkanı ve Polyteks Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, girişimcilerle tecrübelerini paylaştı. Programın açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Koçaslan, Türkiye’nin güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı kalkınması için kadınların çalışma hayatında hak ettiği yeri alması gerektiğini söyledi. Kadının olduğu yerde başarı ve girişimin olduğunu ifade eden Koçaslan, “BTSO olarak ülkemizdeki girişimcilik ekosisteminin çıtasını yükseltmek ve yeni girişimciler ortaya çıkarmak için canla başla çalışıyoruz.” diye konuştu.

“GELECEĞİN TÜRKİYE’SİNİN İNŞASINDA KADIN GİRİŞİMCİLERİN ROLÜ BÜYÜK”
Programın moderatörlüğünü yapan TOBB Bursa KGK Başkanı Sevgi Saygın, ‘İlham Veren Başarı Hikayeleri’ programının ana hedefinin kadınları girişimciliğe özendirmek olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin, gelecekte söz sahibi olan ülkelerden biri olma hedefine ulaşabilmesinin yolu, kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesinden geçiyor. Kurul olarak, geleceğin Türkiye’sinin inşasında, kadınların çok daha önemli roller üstlenecektir.” dedi.

PINAR TAŞDELEN ENGİN TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI
Tekstil ihracatçılarının ilk kadın başkanı Pınar Taşdelen Engin, yaklaşık 1.5 saat süren programda iş hayatının yanı sıra ihracatçı birliklerindeki tecrübelerini girişimcilerle paylaştı. 2018 yılında UTİB’te başkanlık görevini üstlendiğini belirten Engin, birlik olarak girişimcilere yönelik önemli etkinlikleri imza attıklarını vurguladı. TechXtile Proje Yarışması’nın girişimcilere destek sağlayan programlardan birisinin olduğunu dile getiren Engin, Ar-Ge Proje Pazarı’nın başarı hikayesinden de bahsetti. Engin, “Ar-Ge Proje Pazarı 12 sene önce Başkan İbrahim Burkay zamanında başlamıştı. Türkiye’de ilk yapılan Ar-Ge Proje Pazarı programıydı. Bu etkinliğimiz başka sektörlere rol model oldu. 2 sene önce biz bunun içeriğini biraz değiştirelim dedik. Biraz daha girişimcilik ekosistemini ülkemizde oluşturmak için farklı bir kimlik kazandırdık. Firmaların ihtiyaç duyduğu konuların altını çiziyoruz. Tek derdimiz, girişimcilik ekosistemini güçlü bir şekilde oluşturmak.” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE TEKSTİLİN BİTMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Pınar Taşdelen Engin, tekstilin ham maddeden bitmiş ürüne kadar birçok üretim halkasının Türkiye’de mevcut olduğuna değindi. Sektörün en büyük pazarının Avrupa olduğunu kaydeden Engin, “Avrupa’nın en önemli tedarikçilerinden birisiyiz. Ülkemizde tekstilin bitmesi söz konusu olamaz. Sadece tekstil evrilir. Bunu da görüyoruz. Bu evrim için nitelikli tekstil mühendisi arkadaşlarımıza ihtiyacımız var.” dedi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE TAVSİYELER
Engin, üniversite öğrencilerine önemli tavsiyelerde bulundu. Tekstil mühendisliğinin Türkiye için çok önemli olduğunu ifade eden Engin, “Tekstil mühendisliği mezun olduktan sonra en hızlı iş bulan meslek dalıdır. Tekstil Mühendisliği okuyan arkadaşlarımız imkanları varsa yan dal yapmaya çalışsınlar. Tekstil mühendisliği birçok dalla götürülebilecek bir alan. Ellerini o şekilde güçlendirebilirler. Üniversite öğrencilerimiz İngilizce’yi mutlaka çözmüş olmalı. İngilizce bir yabancı dil değil, mecburiyettir. Pandemi bunu çok güzel öğretti.” ifadelerini kullandı.

“UR-GE’LERDE MUTLAKA OLMALISINIZ”
Aynı zamanda Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde de görev aldığını ifade eden Engin, Türkiye’de daha fazla kadın ihracatçı sayısına ulaşmak istediklerini belirtti. TİM çatısı altında kadınlara yönelik Ur-Ge’ler yapmaya karar verdiklerini ifade eden Engin, “Kadın girişimcilerimiz mutlaka Ur-Ge’leri takip etmeli. Ur-Ge projeleri firmalara ciddi avantajlar sunuyor. BTSO, bu konuda oldukça uzman. Kadın girişimcilerine yönelik ayrıca farklı çalışmalarımız da var. Büyük şirketler özellikle sosyal sorumluluk olarak tedarikinin belli bir kısmını kadın girişimcilerden alma taahhüdü veriyor. Bizler de kadın ihracatçılarımız için sertifika kampanyası hazırlıyoruz. En çok arzu ettiğim, kamu alımlarında bunu görebilsek aslında çok daha iyi olur.” dedi.

“KADIN GİRİŞİMCİLERE DESTEKLER ARTIRILMALI”
Pınar Taşdelen Engin, pandemi dolayısıyla kadın girişimcilerin zor bir dönemden geçtiğini ifade ederek, “Kadınlar birçok şapkayı aynı anda elinde tutabildiğini bu dönemde gösterdiler. Kadın girişimcilerimiz bu süreçten çok daha güçlü çıkacaktır. Bu dönemde kadın girişimcilere daha fazla destek verilmesini sağlayabilmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

“İHRACAT UZUN SOLUKLU BİR SÜREÇ”
İhracatta başarının arkasında sabırlı olmanın önemli olduğunu belirten Engin, “İhracat, sabırlı olunması gereken, uzun soluklu bir süreç. Sabır her şeyin başında eğliyor. Ülkelerin çok iyi analiz edilmesi gerekiyor. Daha proaktif bir çalışma yapmak istiyorsanız, hevesinizin çabuk kırılmasını istemiyorsanız, özellikle odak ülkeler tespit edilmeli.” dedi.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Burfaş B Kafe, Artık Orhangazi’de

Bursa Büyükşehir Belediyesi, uygun fiyat, güvenli ve kaliteli hizmet anlayışıyla hayata ge…