BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında açıklanan Mobilite Çağrısı sayesinde mobilite araçlarında en az %75 yerlilik oranı ile üretimin hedeflendiğini söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında Mobilite Çağrısı’nı açıkladı. Stratejik açıdan öneme sahip ürünlerin yerli ve milli imkânlarla üretilmesini amaçlayan çağrının çok önemli olduğunu vurgulayan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri M. Zeki Durak, “Toplumsal refah artışı ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma için hayata geçen Hamle Programı, yeni üretim imkân ve kabiliyetlerinin ülkemize kazandırılmasını amaçlamaktadır” açıklamasını yaptı.
TEKNOLOJİ ÜRETİMİNE BÜYÜK KATKI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarca sağlanan destek ve teşviklerin orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlere yoğunlaştırılmasını amaçlayan Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında açılan Mobilite Çağrısına başvurular için geç kalınmaması gerektiğini kaydeden BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, “2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ve 11. Kalkınma Planı hedefleri doğrultusunda ‘Mobilite Araç ve Teknolojileri Strateji Yol Haritası’ çalışması hazırlandı. Bu yol haritasında ortaya konan ihtiyaçlara binaen oluşturulan çağrı, firmaların teknolojik ürün üretimine katkı sağlayacak. Mobilite sektöründe ihracat payının yüzde 20’ye ulaşmasına destek olacak çağrı, yatırımların çok daha hızlı ve stratejik olmasını sağlayacak. Tamamen elektronik ortamda yürütülecek başvurular ‘www.hamle.gov.tr’ portalı üzerinden 8 Haziran’a kadar yapılabiliyor” dedi.
KAPASİTEYİ DE YÜKSELTECEK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Mobilite Çağrısının büyük kazanımlar sağlayacağını da dile getiren M. Zeki Durak, “Çağrı; ulaşım araçları, elektronik, elektrikli teçhizat ve makine sektörlerinden seçilen ürünleri içeriyor. Bakanlığın bu yıl için ilk çağrısı olan programda desteklenecek ürün listesi ilgili Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (GTİP) numaralarına ve Yenilikçi Teknoloji Alanlarına göre belirlendi. Çağrı bünyesinde teknolojik üretime verilecek yerli ve milli destekler ile üretim kapasitesi yükselecek ve ülke ekonomimize muazzam katma değerler sağlanacak. Türkiye’nin Otomobil Girişim Grubu (TOGG)’nun Bursa Gemlik’te devam eden inşaatının yanı sıra bölgemizde ulaşım araçları bakımından ana ve yan sanayinin dönüşümü oldukça önemli. Özellikle Mobilite çağrısının ardından açıklanan olacak Üretimde Yapısal Dönüşüm, Sağlık ve Kimya Ürünleri ve Dijital Dönüşüm çağrılarından da ulaşım araçları üretiminin yoğun olduğu bölgemizdeki firmaların azami ölçüde faydalanmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.