Ev tekstili sektörünün 2021’e yeni rekorlarla başladığını belirten TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, bu başarıların son büyüme rakamlarını şekillendirdiğini söyledi. Bayram, büyümede istikrar için döviz kurlarında istikrar çağrısı da yaptı.
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, Ocak-Mart dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerine göre 7ürkiye ekonomisinin 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 7 oranında büyümesinin ihracat cephesinde memnuniyetle karşılandığını söyledi. Bayram, büyümenin istikrarlı seyri için ihracatçıların taleplerinin yerine getirilmesi gerektiği mesajını da verdi.
YENİ REKORLAR YOLDA
Son büyüme rakamlarının gelecek adına umut verici nitelikte olduğunu kaydeden TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, “Türkiye ekonomisi salgın yılının tamamında yüzde 1,8 büyürken, salgının etkilerinin daha da yoğunlaştığı 2020’nin son çeyreğinde yüzde 5,9 büyümüştü. Toparlanma beklenen 2021’e yönelik ilk çeyrek büyüme verileri, bu nedenle son derece önemliydi. Son rakamlar ışığında pozitif yönde ivmesi devam eden büyüme tablosuna ihracatçımızın çok önemli katkılar sağladığını özellikle belirtmek isterim. Ülkemizin güçlü sağlık altyapısı ve hedefli kısıtlamalar sayesinde salgınında vaka sayılarını etkili bir şekilde kontrol altına almasının sonrasında aşılama hızının artmasıyla birlikte bu ivmenin yılın geri kalanında daha da artması kaçınılmaz olacaktır. Koronavirüs krizinden tam bir toparlanma ile çıkmak zaman alacak olsa da istikrarlı büyüme başarısının itici gücü olan ihracatçımız, rekorlarına yenilerini ekleyerek bu zorlu yolculukta çok kritik katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.
‘AŞILAMADA ÖNCELİK İÇİN ISRARCIYIZ’
Büyümede pozitif seyrin kalıcı olması için ekonomi yönetiminden yeni adımlar atmasını beklediklerini de kaydeden Hasan Hüseyin Bayram, “Kurumsal likidite, istihdam ve hane halklarının gelirlerini korumak için sağlanan hibe ve kredi gibi desteklerin yılsonuna kadar artarak devam etmesini bekliyoruz. Güçlü maliye ve para politikası ile enflasyonun en azından 2022’de tek haneli seviyelere doğru süratle yol alması da gerekiyor. Biz ev tekstili sektörü olarak Ocak-Nisan 2021’de 973 milyon Dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yıla göre yüzde 44 gibi ciddi bir artış var. Bu, pandemiye karşın muazzam bir başarı demektir. 181 ülkeye ihracat gerçekleştiren ev tekstilinin sektör özelinde ilave desteklerle daha da cesaretlendirilmesi gerekiyor. Navlun maliyetleri ve lojistik sektöründeki sıkıntılar ise hâlihazırda önümüzdeki en büyük engeller. Döviz kurundaki aşırı oynaklık da çok ciddi bir risk unsuru. Biz ihracatımızla ülkemize katma değer sağlıyoruz. Bu nedenle, desteklerin yanı sıra firmalarımızın sahipleri ve dış ticaret ve pazarlama çalışanlarına aşı takviminde öncelik sağlanması hususundaki talebimizi bir kez daha dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı.