Tüm zamanların en yüksek 2. Mayıs ayı ihracatına ulaşılmasını değerlendiren TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, “Rekorlara büyük katkılar sağlayan ev tekstili sektörümüz için ilave destekler ve aşılamada öncelik konusunda ısrarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Mayıs ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65.5 artışla 16,5 milyar dolara yükselerek tüm yılların en yüksek ikinci mayıs ayı ihracat değerinin elde edilmesinin çok sevindirici olduğunu belirten Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, ihracatta elde edilen başarının uzun vadeli olması için ilave desteklerin yanı sıra ‘ihracatçını aşılanması’ sorununun da çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
DÜNYA PAZARLARINDA FARK YARATIYORUZ
İhracatın ekonominin dinamosu olmaya devam ettiğini kaydeden TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, “Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 109 artışla 18,8 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek nisan ayı ihracat rakamı ve tüm yılların ikinci en yüksek aylık ihracatı gerçekleşmişti. Mayıs’ta da ihracatımız yüzde 65,5’lik artışla 16,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Cari açığımızın kapanmasına önemli katkılar sunan ihracatımız böylece 5 aylık dönemde yüzde 38.3 artışla 85.2 milyar dolara çıkmış oldu. Türk ev tekstili sektörü özelinde bu tabloya katkımızın çok büyük olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim. Pandeminin beraberinde getirdiği tüm olumsuzlukları rağmen ihracatta yeni rekorlara imza atmaya devam ediyoruz. Uygun fiyatlı kaliteli seçeneklerin sunulduğu Türkiye pazarından ev tekstil ürünü almanın avantajlı olduğunu tüm dünya pazarları biliyor ve ilgi, her geçen gün daha da artıyor. Bu pozitif tablonun yeni rekorların habercisi olduğunu rahatlıkla ifade edebilirim” diye konuştu.
BAKANLIKLARA ÇAĞRIMIZI YİNELİYORUZ
Ev tekstili sektörünün 2020 yılında yaklaşık 3 milyar 200 milyon dolar civarında ihracat tutarına ulaşmayı başardığını da hatırlatan Bayram, “Salgın nedeniyle insanların daha çok evde kalması sonucu talebin hızlıca arttığı ev tekstili sektörü olarak yılın ilk 5 ayında sürekli başarı ivmesi artan bir grafik çizdik ve bu grafiğin, yılın geri kalanında normalleşme tedbirleri ve dünya genelindeki kademeli normalleşme adımları doğrultusunda daha da iyi bir noktaya gelmesini bekliyoruz. Biz bu başarıları elde ederken önemli bir noktaya da ısrarla dikkati çekmek istiyoruz. Hem firmalar arası görüşmeler, hem de fiziki uluslararası etkinlikler önümüzdeki dönemde daha büyük önem arz edecek. İhracat odaklı faaliyet göstermekte olan firmalarımızın sahipleri ve dış ticaret-pazarlama çalışanlarına aşı takviminde öncelik sağlanması konusunda bir kez daha bakanlıklarımıza çağrıda bulunuyoruz. Büyümede elde ettiğimiz başarının kalıcı olabilmesi için ihracatçımızın hem ilave desteklerle, hem de aşıda öncelik gibi adımlarla pozitif ayrımcılıkla motive edilmesi gerekiyor” dedi.