Nilüfer Belediyesi’nin sınava girecek 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlediği “Sınav Kaygısı” seminerinde sınav kaygısının belirtileri, sınav kaygısıyla baş etme yolları ile sınavdan önce ve sonra yapılması gerekenler anlatıldı.
Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesindeki Kadın ve Çocuk Akademileri’nin, her yaştan insana yönelik farklı alanlarda düzenlediği “Psikoloji Seminerleri” devam ediyor. Daha önce “Çocuklarda güvenli bağlanma”, “Anksiyete ve depresyonla baş etme yolları”, “Ergenliği anlamak” başlıklarıyla düzenlenen seminerlerin son konusu, öğrencilerin yaşadığı sınav kaygısı oldu.
8. sınıf öğrencilerinin katıldığı ve çevrimiçi gerçekleşen seminerde Nilüfer Belediyesi’nde görevli psikolog Aslı Kaya Sapmaz, sınav kaygısının belirtileri, sınav kaygısıyla baş etme yolları ile sınavdan önce ve sonra yapılması gerekenleri katılımcılarla paylaştı. Sınav kaygısının, öğrenilen bilgilerin sınav esnasında etkili biçimde kullanılmasına engel olan yoğun bir kaygı hali olduğunu belirten psikolog Aslı Kaya Sapmaz, bu durumun kişinin başarısız olacağını düşünüp, sınav sonrasındaki başarısızlığa dair olumsuz söylemlere neden olduğunu ifade etti. Belli bir düzeydeki kaygının öğrenmeye ve amaç edinmeye teşvik ettiğini dile getiren Sapmaz, yoğun kaygının ise başarısızlığa ve motivasyon düşüklüğüne sebep olduğunu söyledi.
Sınav kaygısının zihinsel, duygusal ve davranışsal belirtileri olduğuna dikkat çeken Aslı Kaya Sapmaz, bu belirtileri örneklerle açıkladı.
Sınav kaygısıyla baş etme yollarına da değinen Sapmaz, planlı ve programlı çalışmanın, olumlu düşüncelerin, alternatif düşüncelerin, doğru nefes alma ve gevşeme tekniklerinin, sağlıklı yaşam ve dengeli beslenmenin, düzenli uykunun, fiziksel aktivitenin, sosyal yaşamın ve güvenli alan egzersizinin sınav kaygısıyla baş etmede etkili olacağını ifade etti.
Psikolog Aslı Kaya Sapmaz, sınavdan önce ve sonra yapılması gerekenleri de şöyle anlattı: “Sınavdan önceki gece ve sınav tekrarı yapmayın. Bu sizi kaygılandıracaktır. Motivasyonunuzu düşürecek ortamlarda ve yoğun fiziksel aktivitelerde bulunmayın. Sınava gireceğiniz okulu, sınav öncesinde mutlaka görün. Bunlar sizi rahatlatacaktır. Sınavınız nasıl geçerse geçsin, sınavdan sonra kendinizi ödüllendirin. Hoşlandığınız şeyleri yapın. Sınav sonrasında mutlaka eksik olduğunuzu düşündüğünüz yanları tespit edin. Sınav sonrası için neler yapmanız gerektiğinizi planlayın.”
Seminerde katılımcılar, duygu ve düşüncelerini dile getirirken, merak ettikleri sorulara da yanıt buldular.