Türkiye’nin 2020’de ki turizm geliri, bir önceki yıla göre yüzde 65,1 azalmış.
Bu turizm sezonu için beklentiler, bunun da aşağısında olacağı öngörülüyor.
1 Temmuz’dan itibaren normale döneceğini söyleyenler olsa da; yüksek sezon için ümit verenlerin de çok çetin görüşmeler olacağı, AB ‘güvenli ülkeler’ listesine Türkiye’yi yine almaması, TUI Belçika bu yaz Türkiye tatili satışlarını iptal etmesi, seyahat kısıtlamaları nedeniyle bu yaz tatilinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelere yönelik tüm paket tatilleri iptal etme kararı almasından anlıyoruz.
Geçen yıl olduğu gibi bu yılda; Temmuz ve Ağustos ayları, turizm de yüksek sezon olarak görülüyor. Ama bu konuda: Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye’yi “güvenli seyahat listesine” yine almadı. Temmuz ve Ağustos döneminde Türkiye, Tunus ve Dominik Cumhuriyeti gibi popüler tatil ülkelerine turist göndermeyecek.
TUI (Touristic Union International ) Belçika sözcüsü Sarah Saucin, AB dışı zorunlu olmayan seyahatlerin hala önerilmediğine işaret ediyor. Bu konuda yakın gelecekte bir değişiklik olasılığı görünmediğini de vurgulaması bizi zorda bırakabilir.
TUI’nin iptal ettiği tatil ülkeleri arasında Türkiye’nin yanı sıra Tunus, Meksika, Jamaika, Maldivler, Dominik Cumhuriyeti ve Miami de bulunuyor.
Yüksek sezon öncesi müşterilerine AB sınırları içindeki diğer seçenekleri zamanında sunmaya çalıştığını belirtiyor. AB içinde gidilecek bölgenin, yüksek vaka sayıları nedeniyle KIRMIZI listeye alınması halinde yolcular, kalkıştan 3 hafta öncesine kadar farklı bir varış noktası seçebilecekmiş.
AB komisyonu, yüksek vaka sayıları nedeniyle Türkiye’yi, “zorunlu haller dışında gidilmemesi gereken ülkeler” listesinden henüz çıkarmadı.
AB komisyonu, 2 haftada bir yaptığı güncelleme yapıyor.
Kısıtlama uygulanmayacak ülkeler listesine Lübnan, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk dahil edilirken Türkiye yine yer almadı.
AB’nin seyahat kısıtlaması uygulamayacağı ülkeler şunlar:
ABD, Arnavutluk Avusturalya, Çin ( sadece Hong Kong. Karşılıklılık olursa ülkenin tamamı), Güney Kore, İsrail, Japonya, Lübnan, Kuzey Makedonya, Ruanda, Sırbistan, Singapur, Tayland, Yayvan ve Yeni Zelanda.
AB tarafından 1 Temmuz’da güncellenecek listede, Türkiye’ye yönelik kısıtlamaların yumuşatılıp yumuşatılmayacağı da belli değil.
Oysa Almanya, Türkiye’ye yönelik kısıtlamaları yumuşatması ve ardından Rusya’nın da 21 Haziran da araştırmaları sonucu önümüzde ki günler de yüksek turizm sezonun da esnek bir tatile izin vermesi beklediğini öğrendik
Sizce bu neden böyle oldu?
-Her iki doz aşı zamanında yapılmadı.
-Dünya ülkelerine önceden tam güven verilemedi.
-Maalesef ülkeyi yönetenlerin pandemi verilerine güvenilmemesi.
-Sayın Çavuşoğlu’nun, Brüksel’deki NATO zirvesi sırasında batılı mevkidaşlarına Türkiye’ye yönelik seyahat kısıtlamalarının kaldırılması talebi yeterli gelmedi.
-Geçen yıl Yunanistan, Kıbrıs ve Fransa başta olmak üzere bazı AB ülkelerinin Avrupalı turistleri çekebilmek için, birlik dışındaki turizm ülkelerine yönelik kısıtlamaların sürdürülmesi konusunda ısrarcı oldukları yönündeki iddialarını medyadan izlemiştik..
-Ülkemizde yüksek turizm sezonu oda fiyatları gecelik, en az 2-3 bin lira olan ülkemizde; İç turizm o kadar zor ki, emekli, memur, işçi ve benzeri asgari ücretli nasıl tatil yapabilsin?..
Türkiye’de 9500 seyahat acentası belgesi var. Bu dönemi nasıl atlatacaklar?
Bizlere ders OLMADI mı?