Bu röportajda konuğumuz Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır oldu. 2 buçuk yıldır Kestel’de hizmete devam Tanır’a merak ettiğiniz tüm soruları, projelerini, son dönem yapılan organizasyonları, Kestel’in kazanacağı kimliği sorduk, o da samimiyetle cevapladı. Buyurun okumaya…
1-Kestellilerin merakla beklediği Kentsel Dönüşüm Projesi hangi aşamada, nasıl ve ne zaman çözümlenecek?
Vani Mehmet Mahallesi’ndeki dönüşüm projesi, kentsel dönüşüm hükmünden çıkarıldı ve genel bir kentsel dönüşüm artık söz konusu değil. Ancak ada bazında yapılaşmaya ilişkin planlar onaylandı. Mülk sahibi hemşerilerimiz, tevhidli oldukları diğer mülk sahipleriyle görüşüp, bir müteahhit ile anlaşırlar ise belediyemize başvurabilir, bizlerde gerekli incelemelerin ardından inşaat ruhsatını verebiliriz. Yani ada bazından yapılaşmaya gitmek isteyen mahalle sakinlerimiz, komşularıyla ve müteahhit ile anlaşmaları durumunda belediyemize başvurabilir.
2-Yakın zamanda Bulgaristan ziyareti ve orada toplu sünnet töreni ile bazı temaslar gerçekleştirdiniz, daha sonra Erzurum’da temaslarda bulundunuz, bunlardan biraz bahseder misiniz?
Bulgaristan ziyaretimizde birçok temaslarımız oldu. Cebel, Kirkova, Mestanlı Belediye Başkanlarımız, Sofya Büyükelçimiz, Bulgaristan Baş Müftümüzle görüşmelerimiz oldu. Birlikte ne gibi çalışmalar yürütebiliriz, bunlara dair görüş alışverişlerimiz oldu. Daha sonra Sofya’ya bağlı Somakof bölgemizde sünnet şenliğine katıldık. 58 çocuğumuz burada sünnet oldu ve yine Somakof’ta uzun yıllar sonra ilk kez ezan okundu ve Cuma namazı kılındı. Dedelerimizin topraklarında böylesine manevi güzelliklere şahit olmak bizleri çok mutlu etti. Daha sonra İlçemizdeki Erzurum Derneklerimiz ve Meclis Üyelerimiz ile birlikte Erzurum’da temaslarda bulunduk. Oradaki kardeş Pazaryolu Belediyemize misafir olduk, birlikte yapabileceğimiz ortak projelerimiz hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Tabiî ki Erzurum’a gidip, tarihi dokusuna dokunmamak olmazdı. Selçuklu, Roma, Osmanlı gibi dönemlere ait eserleri, yapıtlarda ziyaret ederek, kardeş belediye ziyaretimizi biraz olsun kültürel bir etkinliği de dönüştürmüş olduk. Oldukça verimli bir ziyaret oldu. Önümüzdeki günlerde bizler de Erzurum’dan gelecek olan misafirlerimizi ağırlayarak, Kestel’imizin tarihi ve kültürel dokusunu, yakından tanıtacağız.
3-Sizin de çok önemsediğinizi bildiğimiz, Bursa’nın en büyük parklarından biri olan Naim Süleymanoğlu Parkının birinci etabı tamamlandı ve hizmete girdi. Bu projenizi de biraz detaylandırabilir miyiz, ikinci etapta Kestelliler ne gibi hizmetler alacak, Yeni Mahalle ve Konutlar Bölgesindeki tepkiler nedir ?
Konutlar bölgesi ve Yeni Mahalle, bilindiği üzere göçmen hemşerilerimizin çoğunlukta olduğu bölgelerimiz. Bu sayede Naim Süleymanoğlu’nun ismini, yeni açtığımız parkımız ile ölümsüzleştirmek hemşerilerimizin de takdirini topladı. Açıldığı günden itibaren hemşerilerimizin yoğun olarak parkta vakit geçirdiğini, yürüyüş yaptığını, spor yaptığını, aileleriyle birlikte sosyalleştiğini görüyoruz. Büyük emek verdiğimiz projenin bölgedeki hemşerilerimizin tarafından beğenilmesi ve sahip çıkılması bizleri daha çok mutlu ediyor. Parkımız 30.000 metrekare alan üzerine kurulu ve içerisinde 1200 metre yürüyüş ve bisiklet yolu, meyve bahçesi, spor alanları ve otopark bulunduruyor. 2 etaptan oluşan ve ilk etabı tamamlanan projenin ikinci etabında ise tenis kortları ile spor sahaları yer alacak. Projenin ikinci etabı da, Kestel’in değerine değer katacak.
4-Yapımı devam eden ‘Meydan Kestel’ projesinde hangi aşamaya gelindi, tamamlandığında nasıl bir meydan olacak, Kestellilere neler sunulacak?
Kentler, meydanlarıyla konuşulur, meydanlarıyla bilinir. Bizde ‘Meydan Kestel’ projemizi güzel ilçemize kazandırarak, meydanıyla konuşulan bir ilçe olmayı hedefliyoruz. Projemiz tamamlandığında, hem trafik sorununun, hem otopark sorununun önüne geçmiş ve modern, daha yaşanabilir bir meydana kavuşmuş olacağız. Projemiz Bursa’mızın en büyük meydanlarından biri olacak. İçerisinde yenilebilir, değişebilir, dönüşebilir, çok amaçlı mekanlar, yeşil alanlar, kapalı otopark, festival alanı, elektrikli araç şarj istasyonları yer alacak. 2 aylık süreçte günün her saati çalışan ekiplerimiz büyük bir yol ilerledi. Şuanda zeminin 8 metre derinine inildi. Zeminin güvenliği için toplamda 650 fore kazık çakılacak bu sayede çok daha güçlü ve dayanıklı bir projeyi hemşirelerimize sunacağız.
5- Kestel’de güneş enerji santrali, Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi, Kapalı Pazar alanı ve katlı otoparkı, çilek sosyal yaşam merkezi gibi yatırımlar yapıldı. Bu yatırımları biraz açalım ?
Seçim sürecinde hazırlamış olduğumuz seçim beyannamemizdeki projelerimizi ne mutludur ki bir bir hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. En önemli projelerimizden olan Trafik Master Planı çalışmasını, gerçekleştirdik. İlçemizde yaşanabilecek trafik ve parklanma sorununu yok etmek adına, çok verimli bir proje olduğunu görebiliyoruz. Belediye fırınımızda satılan ekmeğin, gramajını yükseltip 1 TL’den satacağımızı söylemiştik. Yine ne mutludur ki 400 gram ekmeği 1 TL’den satarak, Türkiye’nin en ucuz ekmeğini hemşerilerimiz ile buluşturuyoruz. Ayrıca meydanımızda olan fırınımızı, Yeni Mahallemizde yaptığımız alana taşıyarak, üretim kapasitemizi de arttırdık. Düğün salonlarımızdaki fiyatları yarı yarıya düşürerek, yeni evlenecek olan çiftlerimize destek olmak istedik. Kırsaldaki köylü kadınlarımızı, çiftçilerimizi de unutmadık. Kardelen Köylü Pazarı’nı hayata geçirerek, kadın kooperatifleri ve çiftçilerimize tahsis ettik. Geçtiğimiz aylarda 1200 metrekare alan üzerine kurulu ve kadınlarımıza özel bir tesis olan Çilek Sosyal Yaşam Merkezimizin kapılarını açtık. Kadınlarımız burada spor, kafe, diyetisyen ve kreş gibi tüm imkanları bulabiliyor. Bir önceki başkanımızın projesi olan ve 5,5 milyon TL yatırımlık Kayacık Güneş Enerji Santralini tamamladık ve karşılığını almaya başladık. 3 yıl sonra kendisini amorti edecek olan bu projemiz ile belediyemizin tüm tesislerinin elektriğini karşılıyor ve kalan elektriği UEDAŞ’a satarak belediyemize ciddi anlamda ek gelir sağlıyoruz. Yeni Mahallemizde planladığımız hayvan barınağı ve otelindeki çalışmalar süratle devam ediyor. Yine aynı şekilde tarihi değirmen binamızı, Millet Kıraathanesi ve Kütüphanesi’ne dönüştürme çalışmaları hızla devam ediyor. Saitabat bölgemizin çevre düzenlemesine ilişkin ihalemizi yaptık ve kısa bir süre sonra Saitabat’ı bir cazibe bölgesine dönüştürmek için çalışmalar başlayacak.
6-Seçim vaatlerinizden biri gençleri kötü alışkanlıklardan kurtarmaktı. İcathane, genç ofisi, rafting organizasyonu, Sokak Basketbolu, Ayak Tenisi turnuvaları gibi bazı hizmetlerle gençlere yönelim sağladınız. Tepkiler nasıl, Z kuşağının talepleri neler, hizmetlerden memnunlar mı?
Gençler, bizim geleceğimiz. Yaptığımız ve yapacağımız her işi, gençlerimizin geleceğine yatırım olarak düşünüyoruz ve bu doğrultuda hareket ediyoruz. Ancak ne yazık ki gençlerimizin bazı kötü alışkanlıkları da dönemsel olarak karşımıza çıkıyor. Seçim vaatlerimizde yer aldığı gibi gençlerimizi daha çok sosyalleştirmek, daha faydalı bir birey yapmak adına projeler hazırlıyoruz. Gençlerimizi spora yöneltmek adına spor müsabakaları, sokak basketbolu turnuvaları, ayak tenisi turnuvaları ve rafting etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Yine belediyemiz bünyesinde Gençlik ve Spor Müdürlüğümüz tarafından hayata geçirdiğimiz icathane ofisimiz ile çocuklarımızı ve gençlerimizi bilime yönlendiriyor ve yeteneklerini keşfetmelerini sağlıyoruz. Bu projelerimize yoğun ilgi olduğunu söyleyebilirim, bu sebeple üzerine koyarak devam edeceğiz.
7-Kestel Belediyesi olarak kadınlara yönelik ne tür çalışmalara ve organizasyonlar imza atıyorsunuz?
Kestel Belediyesi olarak kadınlarımızı asla unutmuyor, onlara yönelik projelerimizi her geçen gün arttırarak devam ettiriyoruz. Kırsaldaki köylü kadınlarımızı, çiftçilerimizi de unutmuyoruz. Kardelen Köylü Pazarı’nı hayata geçirerek, kadın kooperatiflerine ve çiftçilerimize tahsis ettik. Geçtiğimiz aylarda 1200 metrekale alan üzerine kurulu ve kadınlarımıza özel bir tesis olan Çilek Sosyal Yaşam Merkezimizin kapılarını açtık. Kadınlarımız burada spor, kafe, diyetisyen ve kreş gibi tüm imkanları bulabiliyor. Yine bu hafta hayata geçirdiğimiz ‘Haydi Kestel Spora’ projemiz ile uzman spor eğitmenimiz eşliğinde, Naim Süleymanoğlu Parkımızda ücretsiz pilates ve zumba derslerine başladık.
8- Türkiye’nin en ucuz ekmeği Kestel’de… Bu sayede düşük gelirli vatandaşlara destek oluyorsunuz? Bu projeyi biraz anlatır mısınız?
Geçtiğimiz seçim döneminde ekmek fiyatlarını düşüreceğimizi hemşerilerimize duyurmuştuk. Göreve geldik, gerekli alt yapı çalışmalarımızı yaptık ve 400 gram ekmeği 1 liraya düşürme kararı aldık. Gramajından, kalitesinden hiçbir şekilde ödün vermedik. İddiayla söylüyoruz ki Türkiye’nin en ucuz ekmeğini halkımız ile buluşturuyoruz. Bu durum bizi çok mutlu ediyor. Biz, Kestel Belediyesi olarak hemşerilerimizin sofrasına, bütçesine katkı sunmak için her zaman en düşük fiyat garantisi veriyoruz. Dönem sonuna kadar 400 gram ekmeği 1 liradan satacağız. Hedefimiz Türkiye’nin en ucuz ekmeğini sofralara ulaştırma özelliğini korumak.
9-Sanayi bölgesi de bulunan Kestel’de sanayiciler ile işbirliği yaparak istihdama destek oluyorsunuz. Bu çalışmalarla kaç kişinin istihdamına aracılık ettiniz?
Hemşerilerimizin kendilerine yakın görüp, kapısını çaldığı ilk kurumların başında belediyemiz geliyor. Bizlerde, hemşerimizin, kendilerinden bir parça olarak gördüğü belediyemizin her alanda yanlarında olduğunu hissettirmek amacıyla, yorulmadan çalışmaya devam ediyoruz. Hemşerilerimizin iş taleplerinden daha çok firmalardan personel alımı konusunda talepler alıyoruz. Bizlerde Kestel Belediyesi olarak, firmalar ve fabrikalar ile yaptığımız görüşmelerin ardından, işveren ve işçi adaylarımızı bir araya getiriyoruz. Bugüne kadar 600’ün üzerinde hemşerimizi, iş sahibi etme konusunda köprü kurduğumuzun altını çizmek ve mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bizler, Kestel Belediyesi olarak her zaman işçimizin ve işverenimizin destekçisi olmaya ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın istihdam çağrısına, duyarlılık göstermeye devam edeceğiz.
10-Şehrin doğu bölgesine değer katmak ve canlandırmak adına planlarınız nelerdir? Kestel sanayi ilçesi mi, turizm ilçesi mi veya ne? Mesleği de mimarlık olan Önder Tanır 10 yıl sonra Kestel’i nasıl görüyor?
Kestel’in Bursa merkezinin ilçeleriyle tüm entegrasyonunu tamamlamış, ulusal bazda bilinen tanınan bir ilçe olması bizim en büyük hayalimiz. Şehircilik anlamında, alt yapısıyla, projeleriyle konuşulan, otopark ve trafik sorunlarının çözümlendiği, daha yaşanabilir, daha mutlu ve daha huzurlu Kestel hayalimiz var. Bu kapsamdan, şehrimizin Doğu bölgesini canlandırmak adına kapsamlı bir alışveriş merkezi ve Markası olan bir otele ihtiyacımız var. Bu ihtiyaçlarımız için gerekli alt yapı çalışmalarını yapıyoruz. Bir yatırımcı bulmak suretiyle, doğu bölgesine değer katacak bu iki etkeni, ilçemize kazandırmayı hedefliyoruz. İlçemiz, turizmiyle, sanayisiyle, kültürüyle, tarımıyla geniş bir yelpazeye sahip. Ancak kabul edilmelidir ki, tarihi yapısı, kültürel dokusu ve tarıma elverişli topraklarıyla ön planda olduğumuzu söyleyebiliriz. Bir mimar olarak Kestel’in önümüzdeki 10 yılına baktığımda çok daha modern, şehirdeki doğu ve batı ayrımını ortadan kaldıracak bir ilçe olacağını söylemek mümkün.