Home GÜNCEL Gülten Akın’ın yaşam mücadelesi kadınlara örnek oluyor

Gülten Akın’ın yaşam mücadelesi kadınlara örnek oluyor

- Guncellenme Tarihi: 10 Eylül 2021 11:04
8 min read
Gülten Akın’ın yaşam mücadelesi kadınlara örnek oluyor için yorumlar kapalı
0

Nilüfer Belediyesi’nin Yılın Yazarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşide şair Çiğdem Sezer, üreten kadınlarla, üretim alanında buluştu. Gülten Akın’ın emeğe olan inancı ve varoluş mücadelesini örnek olarak gösteren Sezer, kadınlara “Bir şeyler başarmak için inanın ve vazgeçmeyin” dedi.

Öğretmenlik ve avukatlık mesleğinin yanında şiirinin gücüyle dünyaya meydan okuyan, kadına ve kadın sorunsalına şiirlerinde büyük yer veren, 82 yıllık ömrüne pek çok dile çevrilen şiirler, 16 şiir kitabı, 7 oyun, 2 düzyazı kitabı, yayımlanmamış onlarca şiir ve öyküyle 17 ödül sığdıran usta şair Gülten Akın’ın yaşam mücadelesi, Nilüferli kadınlara örnek oluyor.


Nilüfer Belediyesi’nin Yılın Yazarı Gülten Akın projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerde, Gülten Akın’ın bu yaşam mücadelesi de ele alınıyor. Daha önce Minteks çalışanlarıyla gerçekleştirilen Gülten Akın şiir buluşmasına bu kez, Venes Elektrik ve Kablo Sistemleri fabrikası ev sahipliği yaptı. Fabrikanın kadın çalışanlarıyla üretim alanında bir araya gelen şair Çiğdem Sezer, hem kendi yaşamından hem de Gülten Akın’ın emeğe olan inancı ve varoluş mücadelesinden örnekler verdi.


Üretime ara vererek etkinliğe katılan kadın çalışanlar, Sezer’i ilgiyle dinledi. Kadının, yaşama kısıtlamalarla başladığını belirten şair Çiğdem Sezer, “Bir kadın olarak hem ev içinde hem de dışında mevcut sorumlulukları yürütmemiz gerekiyor. Özellikle kadına sorumluluk anlamında büyük yükler yükleniyor. Bu döngü içinde senin ne hissettiğin, ne düşündüğün kimse tarafından önemsenmez. Biz, o sorumluluklardan şikayetçi değiliz ancak bütün bunlar yapılırken bizi yok saymasınlar. O yüzden ses çıkarmak gerekiyor. Ne istediğimizi ifade edebilmek gerekiyor” dedi.


Yazılı kültürün önemine değinen Sezer, kadınlara mutlaka yazmaları konusunda tavsiyelerde bulundu. Sezer, “İstediğiniz kadar başarılı olun eğer yazılı kültüre geçmemişseniz yıllar sonra tamamen unutulmuş olursunuz. Bir şeyi sadece başarmak değil, onu kayda geçmek de önemli. Gülten Akın da çok şey başardı. Eğer yazılı kültüre geçmeseydi onun adı tamamen unutulabilirdi” diye konuştu.


Şiirde her imgenin, önemli gerçekleri gün yüzüne çıkardığını vurgulayan şair Çiğdem Sezer, Gülten Akın’ın “Kestim Kara Saçlarımı” şiirinden alıntı yaptı. Sezer şöyle devam etti: “Şiir bütün bir yaşam mücadelesini, her yönüyle içeren bir türdür. Gülten Akın, ‘Kestim kara saçlarımı’ diyor. Onun, böyle demesi, ‘Saçı uzun, aklı kısa’ sözüne göndermedir aslında. Sorun, saçta değil, o saçın altındaki beynin neyi ne kadar istediği ve gerçekleştirebildiğidir. Bunun için sadece azim, çaba ve inanç gerekiyor. Bütün değişimler dönüşümler ‘Acaba?’ sorusuyla başlar. Gerçekten istiyorsanız ve vazgeçmemişseniz, başarabilirsiniz. Vazgeçtiğiniz anda her şey bitmiştir. Başarma olasılığınız kalmamıştır. Bir mücadele her şeyi birden değiştiremez. Bu değişimi, dönüşümü yapabilecek biri varsa o da kendinizsiniz. O gücü kendinizde bulacaksınız. Öğrenmek için denemek zorundayız.”


Daha önce yetişkinler, gençler ve çocuklarla çok sayıda söyleşi gerçekleştirdiğini belirten şair Çiğdem Sezer, üretim alanında gerçekleştirilen bu etkinliğin, kendisi için bir ilk olduğunu dile getirdi. Sezer, “Bu etkinlik benim için ilk oldu. İlk kez birebir üretimin içinde olan kadınlarla söyleşi gerçekleştiriyorum. Nilüfer Belediyesi’ne bu etkinlik için teşekkür ediyorum” dedi.


Söyleşinin sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala, şair Çiğdem Sezer’e ve Venes Elektrik ve Kablo Sistemleri fabrikasının sahibi Vehbi Atan’a plaket vererek teşekkür etti.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Burfaş B Kafe, Artık Orhangazi’de

Bursa Büyükşehir Belediyesi, uygun fiyat, güvenli ve kaliteli hizmet anlayışıyla hayata ge…