ULUTEK Teknoloji Sahnesi’ne konuk olan UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, 10 yıl boyunca düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı’nda önemli bir dönüşüme imza attıklarını söyledi. Engin, girişimcilik platformuna dönüşen programı sürekli yaşayan bir yapıya kavuşturduklarını kaydetti.
ULUTEK Teknopark’ın Teknoloji Sahnesi programına Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı-ULUTEK A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Taşdelen Engin konuk oldu. ULUTEK Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan KARAGÖZ moderatörlüğündeki organizasyonda; tekstilde yeni dönem girişimcilik ekosistemini detaylandıran Engin, Techxtile Platform Programı’nın dönüşüm sürecini anlattı.
‘2 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYORUZ’
Tekstil ve konfeksiyon sektörü hakkında katılımcılara bilgiler veren UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Direkt istihdamımız 1 milyon civarında. Dolaylı istihdam dediğimiz tekstil sektöründe çalışan perakendede çalışanlarını da işin içine koyduğumuz zaman 2 milyon kişilik istihdam sağlayan sektörden bahsediyoruz. Dünyada dördüncü büyük ev tekstili ihracatçısıyız. Avrupa’nın da üçüncü büyük tekstil ihracatçısıyız, üretimde de Avrupa lideriyiz. Her yıl 15 milyonun üzerinde bir dış ticaret fazlası veren örnek ve başta gelen sektörlerden bir tanesiyiz. Türkiye kilogram başına 1.12 dolar değerle ihracat yapan bir ülke. UTİB’in ihracatı ise bunun 7 katı. Bu, gerçekten kayda değer bir başarı” dedi.
TECHXTILE, GİRİŞİMCİLİK PLATFORUMUNA DÖNÜŞTÜ
UTİB tarafından tekstil sektöründe 10 yıl boyunca düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı’nın dönüşümünü de işaret eden Pınar Taşdelen Engin, bu sene 3.’sü gerçekleştirilecek olan “TechXtile Start-Up Challenge programımız, Türkiye’nin tekstil sektörü odağındaki en önemli girişimcilik yarışması. Sürekli yaşayan bir girişimcilik platformu haline gelen programımızı daha etkili kılmak için yoğun çalışma yaptık. Mart ayında gerçekleştirdiğimiz çalıştay sonucunda önemli bir karar aldık ve 2021’de tüm faaliyetleri tek çatı altında toplayan bir girişimcilik platformuna dönüşümü sağladık. TechXtile Platform’u kapsamında girişimci adayları, ‘ TechXtile Start-Up Challenge’ adı altında yarışıyor. Kurumlardaki yenilikçi uygulamaların yarıştığı TechXtile İnovasyon Ligi de firmaların sektörde ortaya koyduğu inovatif çalışmaların diğer paydaşlar nezdinde sergilenmesi ve görünürlük kazanması açısından fırsat sağlıyor. Ekosistemi geliştiren ve ilham veren ‘ TechXtile Akıl-Fikir Buluşmaları’; kıymetli eğitimleri içeren ‘TechXtile Akademi’ ve finalistlerin üyeliğiyle sürekli desteklendiği ‘TechXtile Members Club’ ile yıl boyunca sürekli yaşayan tekstil düzeyinde sürekli özelleşmiş bir girişimcilik platformu haline geldi” ifadelerini kullandı.
BAŞVURULAR, 13 EYLÜL’DE BAŞLIYOR
TechXtile Start Up Challenge başvurularının 13 Eylül’de www.techxtile.net sayfası üzerinden başlayacağını da dile getiren Engin, “Geçen yıl programımızı beklenmedik bir şekilde dijital platforma taşıdık. Fakat 2 yıldır gerçekten başarısı hepimizi heyecanlandırıyor. Bütün yıl boyunca devam eden birebir görüşme, iş birlikleri ortamı sağlayan bir program aslında. TechXtile’ı platform haline getirmekten dolayı çok mutluyuz. En büyük arzumuz, girişimcilerimizin ve sektörümüzün gelişimine katkı sağlamak. Bunu yaparken de devamlı artan rekabet şartları, sürekli yenilenen piyasayı da yakından takip etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.