CHP Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Bozbey’in Emirkoop ile grift ilişkileri, arsa tahsisleri, rant konuları gündemi korurken Emirkoop’ta Haziran ortasında yapılan genel kurulun iptali için 6 kooperatif tarafından dava açıldı.
Açılan davada genel kurulun iptal gerekçeleri şöyle sıralandı:
S.S. Yeşil Pırlanta Kon. Yapı Koop., S.S. Anılkent Konut Yapı Kooperatifi ve S.S. Hanem Kent Konut Yapı Kooperatifi Emirkoop’tan aldıkları arsaları üçüncü bir özel şirkete sattıklarından, bu satış işlemiyle birlikte bu kooperatiflerin birlik üyelikleri de sona erdiği ve oy kullanmaları usulsüz olması gerekçe olarak gösterildi.
Emirkoop’a dava açan kooperatiflerin, genel kurul öncesinde defalarca yönetime ihtar çekerek bu kooperatiflerin genel kurula katılım sağlamamaları gerektiğini, genel kurula katılma ve oy haklarının bulunmadığını ihtar etmelerine rağmen ilgili kooperatiflere haziran tutanağında yer verildiği ve oy kullandırıldığı belirtildi. Mevcut yönetimin 3 tane daha fazla oy alabilmek için bu yola başvurduğu, bu kooperatiflerin genel kurula katılması ve oy kullanması usulsüz olduğundan genel kurulun iptali istendi.
Davacı kooperatifler Emirkoop’un yönetiminin bir sene daha görev süresi bulunmasına rağmen ve hiçbir üyeden talep gelmemesine rağmen seçimli genel kurula gittiğini belirtirken, bu genel kurulda da usulsüz olarak yeni üye kayıtları gerçekleştirildiğine ve üyeliği düşen kooperatiflere de oy kullandırtarak aynı yönetimin yeniden yönetime seçildiğine dikkat çekti.
Yine davacı kooperatifler Emirkoop’un seçimli genel kurul öncesi mevzuata aykırı olarak üye kaydı yaptıklarını belirtirken, bu sebeple de genel kurulun iptal edilmesi gerektiğini vurguladı. Kooperatifler Kanunu’nun 42. Maddesi Genel kurulun yetkilerini düzenlemekte olup 8. Maddesi “Yapı kooperatiflerinde; kooperatifin ortak sayısı ile yapılacak konut veya işyeri sayısını tespit etmek” şeklindeki gerekçeyi sunan davacı kooperatifler, birlik ana sözleşmesinin 15. Maddesinde yer alan “Yedek üye ve benzeri şekilde ortak kaydı yapılmaz. Bu amaçla para tahsil edilmez.” Şeklindeki yazılı kurala da aykırı davranıldığını bildirdi.
Kooperatiflerin üye sayısını belirlemek genel kurulun yetkisinde olmasına, yeni üye alımlarının da yine bu doğrultuda yapılması gerektiği halde, birlik yönetimi genel kurulda ibra edilebilmek ve yeniden seçilebilmek için yeni üye kaydı yaptığı iddia edildi. Aynı zamanda yeni üye alınabilmesi için genel kurul tarafından yönetime verilmiş bir yetki bulunmadığına, yönetime böyle bir yetki verilmiş olsa dahi üyelik başvurusu bekletilen başka kooperatiflerin de mevcut olduğuna dikkat çekildi. Bu kooperatifler bekletilirken davalılara yakın olan kişiler tarafından kurulmuş olan kooperatiflerin salt oy toplamak maksadıyla kaydedilmesinin usule aykırı olduğunu bildiren davacı kooperatifler, bu yeni üye yapılan kooperatiflerin üyeliklerinin iptal edilmesi gerektiğini dillendirdiler.
Usulsüz kayıt yapılan kooperatiflerin S.S. Dolunay Konut Yapı Koop., S.S. Anka Konut Yapı Koop., S.S. Demirdağ Konut Yapı Koop. olduğu dava dilekçesinde belirtildi.
Emirkoop’un üyelerine arsa temin etme görevini üstlendiği, ancak sonradan üye yapılan bu kooperatiflerin Emirkoop haricinde dışarıdan bir arsa alarak üyelik yoluna gittikleri de vurgulandı. İşin ilginç tarafı şu ki bu üç kooperatifin aynı taşınmazı almak suretiyle davalı birliğe üye oldukları, üstelik satın aldıkları taşınmazda başkaca hissedarlar da yer aldığı tespitler arasında bulunuyor.
Tüm bu gerekçelerle mahkemeye giden kooperatifler, genel kurulla ilgili Emirkoop’a bilirkişi tayin edilmesini ve bilirkişi incelemesinden geçirilmesini, genel kurulun iptalini, yeni genel kurul yapılıp yönetim seçilinceye kadar Emirkoop’a kayyum atanmasını talep ettiler.