Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından Türkiye’deki oda borsalar arasında kurulan ilk tahkim arabuluculuk merkezi olan BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (BTSO TAM), kamu çalışanlarına yönelik ‘Temel Arabuluculuk Eğitimi’ne başladı.
Tahkim ve arabuluculuk konularında örnek çalışmalara imza atan BTSO, ticari uyuşmazlıkların çözümünde etkili olacak yeni arabulucuları Bursa’ya kazandırmaya devam ediyor. BTSO ve Bursa Uludağ Üniversitesi ortaklığında düzenlenen ‘Temel Arabuluculuk Eğitimi’ Altıparmak’taki BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nde başladı. Kamu çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen 82 saatlik eğitim programı, 10 gün boyunca devam edecek. Programda 14 farklı eğitim başlığı ele alınacak.
BTSO ve üniversite iş birliği
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO TAM Divan Başkanı Irmak Aslan, BTSO’nun tahkim ve arabuluculuk konularında ilklere imza attığını söyledi. BTSO ve Uludağ Üniversitesi iş birliğinde hayata geçirilen ‘Temel Arabuluculuk Eğitimi’ ile birlikte kamu çalışanlarına fayda sağlayacaklarını belirten Aslan, “Bu eğitimler, kamu kurumlarında görev yapan çalışanlar için bir fırsat olacak. BTSO olarak arabuluculuk başta olmak üzere alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin ülkemizde daha da gelişmesi için her türlü katkıyı sağlamak için çalışıyoruz. Tüm çalışmalarımızda bizlere destek olan BTSO Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Burkay’a teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
BTSO’dan arabuluculuğa tam destek
‘Temel Arabuluculuk’ eğitiminin ilk gününde Çatışma Teorisi Modülü eğitimi veren Müzakere ve İletişim Eğitim Danışmanı Sibel Soner Ertürk, BTSO’nun arabuluculuğa önemli katkılar sunduğunu söyledi. Eğitmen Ertürk, “BTSO arabuluculukla ilgili Türkiye’de harekete geçen ilk kurumlardan biri olmuş ve BTSO TAM’ı hayata geçirmişti. Merkez kurulduğu günden bu yana Bursa Uludağ Üniversitesi ile birlikte temel arabuluculuk ve ileri arabuluculuk konularında nitelikli eğitimler düzenliyoruz. BTSO’nun arabuluculuğa ne kadar inandığını ve bu konuda öncü olduğunu dünden bugüne her zaman görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Arabuluculuk yargının yükünü hafifletiyor”
BTSO öncülüğünde devam eden eğitimlere katılan İcra Müdür Yardımcısı Mücahit Sertaç, Temel Arabuluculuk eğitimlerinin çok faydalı olduğunu söyledi. BTSO’nun düzenlediği bu eğitimlerin adalet ve yargıya büyük önem vermesinin sonucu olduğunu kaydeden Sertaç, “Arabuluculuk yargının yükünü hafifleten bir mekanizma. Bu mekanizmanın daha hızlı ilerleyebilmesi için yeni arabulucu adaylarının yetişmesi gerekiyor. Bu konuya öncülük eden BTSO’ya teşekkür ediyorum. Bu alana verdiği destekler bizler için çok önemli.” dedi.
“BTSO köprü görevi görüyor”
Avukat Zeynep Demirarslan, arabuluculuk mekanizmasının güçlenmesinde BTSO’nun önemli bir payı olduğunu belirtti. Demirarslan, “Bizim mesleğimiz için özellikle dava öncesi çözüm anlamında arabuluculuk çok önemli bir fırsat ve ilerleyen yıllarda daha fazla önem kazanacağını düşünüyoruz. BTSO’nun çalışmalarıyla eğitimlere öncülük etmesi çok değerli. Bizim mesleğimiz ve arabuluculuk faaliyetlerinin iş dünyasında yaşanan sorunların çözümü için önemi büyük. BTSO iş dünyası ve arabuluculuk arasında bir köprü görevi görerek, verdiği eğitimlerle olumlu adımlar atıyor.” dedi.
“Kamu kurumu çalışanları için fırsat”
Bursa Gümrük Müdürlüğü’nde Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Metin Avcı ise, “Arabuluculuk eğitimi Adalet Bakanlığı tarafından sınava girilebilmesi için ön şart. Bunu daha önce belli üniversiteler veriyordu. BTSO’nun kamu kurumunda çalışan personeller için böyle bir eğitim vermesi bizler için bir şans. Ayrıca BTSO TAM binası gerçekten harika bir yapı olmuş. 10 gün sürecek bu eğitim imkânını bizlere sunduğu için BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Katılımcılardan Hakan Tosun da iş dünyasına yönelik model çalışmalara imza atan BTSO’ya alternatif çözüm yöntemlerine yönelik sağladığı katkılardan dolayı teşekkür etti.