Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, yeşil dönüşüm çalışmalarına çevreci örnek projelerle hız kesmeden devam ettiklerini söyledi. Sanayinin çevreye verdiği zararları azaltmak için yaptıkları çalışmaları anlatan Aydın, Bursa’da bir ilke imza attıkları Buhar Merkezi ile ilgili bilgiler verirken, ileri arıtma tesisi çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.
2021 yılı başlarında 60 milyon TL yatırımla hayata geçirilen, özel sektör-OSB eşit ortaklığında kurulan buhar merkezi sayesinde bölgedeki her firmanın buhar ihtiyacı için kontrolsüz yakıt ve su tüketimi engellenerek çevreyi kirletmesinin önüne geçilmişti.
‘Buhar Merkezi Sanayicilere Ekonomik Girdi Sağladı’
‘Bursa’nın ilk merkezi buhar santralinin kurulması ile yeraltı sularının israfını önledik, emisyon salınımını minimize ettik, bu sayede sanayicilere ekonomik girdi sağlama amacımız da gerçekleşmiş oldu’ diye konuşan Başkan Aydın ‘Konut alanları ile iç içe olmamızdan dolayı Buhar Merkezi kurmamız çok gerekliydi. Çevrede yaşayanların karbondioksit solumaması için karbondioksit salınımını yüzde 92 oranında azaltmış olduk. Yeraltı sularının boyahaneler tarafından kullanımı da yüzde 90 oranında azaltıldı. Baca filtrasyon sisteminin uygulanması için de ciddi bir adım attık’ dedi.
‘Suyun Arıtılması İçin ‘İleri Arıtma’ Gerekiyor’
Bölgeye ileri arıtma tesisini kazandırma çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Yunus Aydın, ‘Çevre temizliği, toplum sağlığı, endüstriyel üretimin sürdürülebilirliği konusunun en başında su geliyor. Sanayi bölgelerinde kullanılan suyun arıtılması için ‘ileri arıtma’ gerekiyor. Maalesef Türkiye’deki OSB’lerin büyük çoğunluğu bu ileri arıtma sistemlerini kullanmıyor. İleri arıtma sistemleri, suyun arıtıldıktan sonra tekrar sanayi tesisinde kullanılabilmesine imkân sağlıyor. Bu konuda daha hassas davranmak gerekiyor. Uludağ OSB olarak bu konuya büyük önem veriyoruz’ şeklinde konuştu.
‘Yeşil Mutabakatın Gereğini Yapıyoruz’
Ticaret Bakanlığı’nın 2021’de açıkladığı ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’ ile tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da sanayi bölgeleri Yeşil Mutabakat dönüşüm çalışmalarını faaliyetlerini odağına alarak harekete geçmişti. Yunus Aydın, yeşil mutabakatın gereğini yaptıklarını şu sözlerle dile getirdi:
“Bu dönüşümün bir parçası olarak, Eko etiket, yaşam döngüsü analizi, temiz üretim tekniklerinin uygulanması, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi uygulamaları, sürdürülebilir enerji sistemleri ve enerji verimliliği, sıfır atık projesi, baca gazlarında filtre sistemleri gibi birçok konuda gerekli önlemleri alarak sorumluluklarımızı yerine getirmekteyiz. ‘Yeşil Mutabakat’ kapsamında özel sektöre düşen bu dönüşümü ve süreci iyi anlayarak yol haritamızı belirliyoruz. AB ile yapılan anlaşma, bölgede karbon kaçağını azaltmak amacıyla, “Sınırda Karbon Düzenlemesi” SKD mekanizması çerçevesinde ticarette yeni vergiler getirmeyi ön görmektedir. Emisyonları azaltmada en önemli etkenlerin başında yenilenebilir enerji gelmektedir. Bununla birlikte enerji verimliliği de önem arz etmektedir. Firmaların bu dönüşüme ayak uydurmaları için özellikle inovasyona, teknolojiye ve AR-GE faaliyetlerine yatırım yapmaları gerekmektedir. Bölgemizde ihracat yapan belli başlı firmaların AR-GE projelerini ve Yeşil dönüşüm altyapılarını bu döngüye uyumlu olarak değerlendirmekteyiz. Bölge olarak özellikle dijitalleşme ve sürdürülebilir konuda sanayicimize destek olmak ve firmaların bilincini artırmak adına üniversite-sanayi iş birliği kapsamında protokoller yaparak AR-GE çalışmalarına destek verip, dijitalleşmenin nimetlerinden yararlanarak, çevresel etkileri en aza indirme adına çalışmalar sürdürülmektedir.’
‘Geri Dönüşüm Önem Taşıyor’
‘Bölgemizde üretim yöntemine göre değerlendirme yapılarak geri dönüşüme yönelik malzeme kullanımı yapılmaktadır’ diyen Aydın, geri dönüşümün yaygınlaştırılması için zaman zaman bölge genelinde seminerler ve konferanslar düzenlendiklerini de söyledi.
‘Kendi Enerjimizi Üreteceğiz’
Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, Organize Sanayi Bölgeleri kurarken, planların en başta ve akılcı bir şekilde yapılması gerektiğine de vurgu yaptı. Bölge olarak bundan sonraki hedeflerinin kendi enerjilerini üretmek olduğunu söyleyen Aydın, ‘Hidroelektrik santraliyle ilgili olan anlaşmalarımız tamamlandı. Uludağ OSB böylece Türkiye’de kendi elektriğini üreten nadir OSB’lerden biri olacak. Bölgemizdeki firmaların çatılarına GES yapılma oranı her ne kadar yüzde 20’lere ulaşmış ve bu oran artmaya devam ediyor olsa da GES’ler elektrik ihtiyacımızın yüzde 5’ini dahi karşılamayacak. Bu nedenle enerji ile ilgili yeni mevzuatlar çerçevesinde projelerimizi hayata geçirmeye gayret ediyoruz. RES ile ilgili de çalışmalarımız da var. Tüm bunlarla beraber sanayicimize hidroelektrik, güneş ve rüzgâr olmak üzere tüm yenilenebilir kaynaklardan enerji tedarik edeceğiz” ifadelerine yer verdi.
‘Her Geçen Gün Gelişmeye Devam Ediyoruz’
Yeşil Bursa’nın yeşil üretim üssü Uludağ OSB’nin en uzun soluklu başkanı Yunus Aydın, büyüyen sanayi bölgesi için çok çalıştıklarını anlattı. Aydın ‘Bursa’nın doğu yakasında, amansız bir mücadele içinde sanayinin gelişimi için büyük çabalar harcıyoruz. Çabalarımıza çevreci yatırımları ekleyerek Bursa’nın ekolojisini bozmadan ama üretimi de destekleyerek ilerliyoruz. 11 yıldır görevimin başındayım. Göreve geldiğimde Türkiye’nin en sorunlu OSB’leri arasında olan Uludağ OSB’yi yaptığımız girişim ve çalışmalarla bugünlere getirdik. Bugün Bursa’nın en büyük üçüncü OSB’si konumundayız. Yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlayan 260 firmanın faaliyette olduğu bölgemizde, her geçen gün gelişmeye devam ediyoruz’ dedi.