Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG) Programı kapsamında Bursa’da son üç ayda 7 bin 889 yönetici ve öğretmen eğitime alındı.
Okulların ihtiyaç duydukları alanlara yönelik mesleki gelişim programlarının okul düzeyinde hazırlanması ve uygulamasının da okulda yapılmasını içeren bir yaklaşım olan Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG) Programı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konuldu. OTGM kapsamında Bursa’da düzenlenen 471 eğitim faaliyetine 7 bin 889 yönetici ve öğretmen katıldı.
OTMG programı kapsamında öğretmenlerin ve kurumların önceliklerine uygun olarak mesleki çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Bursa İl Millî Eğitim Müdürü Serkan Gür; “Öğretmenlerimizin gelişimi için hazırlanan bireysel katılıma açık bu eğitimlerin yanı sıra okullarımızın istekleri doğrultusunda özel olarak oluşturulan programlarla da kurumlarımıza özel eğitimler verildi. Öğrenme yaşam boyu devam eden ve tükenmeyen bir süreçtir. Bu nedenle OTMG ile öğretmenlerimiz, ihtiyaç duyduğu eğitimleri kendileri belirleyerek ve kendi okullarında, alanında uzman kişilerden bu eğitimi aldılar. Bakanlığımızın böyle bir programı hayata geçirmesi ve eğitimlere katılımın da yüksek olması bizleri mutlu etti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan eğitim programı ile gelecek nesillerin şekillenmesinde büyük önem taşıyan öğretmenleri; küresel düzeyde öğretmenlik yetkinlikleriyle buluşturmak, yenilikçi bilgiler ile donatılmalarını sağlamak, yurt dışındaki gelişmeleri takip edebilmeleri, yeni yöntemlerle tanışabilmeleri ve kendilerini alanlarında geliştirebilmeleri hedefleniyor.
Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir?
Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG), okul içinde ve dışında öğretmenlerin mesleki bilgi, beceri, değer ve tutumlarının gelişimini destekleyen, etkili öğrenme ve öğretme ortamları oluşturmada öğretmene destek sağlayan süreçler bütünü olarak tanımlanıyor. OTMG, mesleki yeterliklerini geliştirmek isteyen öğretmene kendi gelişim modelini kendisinin oluşturması, hazırladığı Mesleki Gelişim Planının uygulanması ve izlenmesi süreçlerinde öğretmene yol haritası sunması bakımından Türk Eğitim Sisteminde yeni bir kavram olarak görülüyor.
Okul Temelli Mesleki Gelişim ile okuldaki insan ve materyal kaynakları etkin biçimde kullanılarak öğretmenlerin mesleki gelişim ihtiyaçlarının okul ortamında karşılanması; öğrenciler için öğretim ve öğrenim kalitesinin artırılması; öğretmenlerin kendi gelişimleri için daha fazla sorumluluk almaları ve öz değerlendirmeleri sonucunda eksik gördükleri yönleri ya da geliştirmek istedikleri yeterlik alanlarına yönelik Mesleki Gelişim Planı hazırlamaları ve uygulamaları; öğretmenlerin deneyimlerini paylaşmaları ve daha az deneyimli meslektaşlarına rehberlik etmeleri; öğretmenlerin öğretme-öğrenme stratejileri ile ilgili yeni yaklaşımlar konusunda daha bilinçli duruma gelmeleri; meslektaşlarının yardım ve desteği ile bu yaklaşım ve stratejileri kendi uygulamalarına yansıtmaları; okulların gelişim planları doğrultusunda öğretmenlerin deneyim ve uzmanlığından yararlanılması; okul çalışma kültürü ve değerler sisteminin gelişimine bağlı olarak okulun çevre ile bütünleşmesi bekleniyor.