Yıldırım Belediyesi, 60 yılı aşkın süredir kaleme aldığı fikir eserleriyle, günümüz edebiyatının önemli isimlerinden biri olan şair, yazar Metin Önal Mengüşoğlu’na vefa programı düzenledi ve yazarın kaleme aldığı ‘Bursa Çarşısında Kervan Eğledim’ kitabının tanıtımını gerçekleştirdi.
Yıldırım Belediyesi, bu çağın direniş satırlarından birini oluşturan, Bursa için önemli bir değer olan şair ve yazar Metin Önal Mengüşoğlu’na vefa programı düzenledi. Bursa Teknik Üniversitesi Turkuaz Salonu’nda yapılan organizasyonda Yıldırım Belediyesi Kültür Yayınları arasında basımı yapılarak yayın hayatına kazandırılan ve Yazar Mengüşoğlu’nun kaleme aldığı, ‘Bursa Çarşısında Kervan Eğledim’ kitabının tanıtımı yapıldı. Programa, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın yanı sıra önceki dönem Kültür Turizm ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Çelik, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan, Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Beyhan Bayhan, Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Setenay Olguner, AK Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Ömer Faruk Temiztürk, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Rüştü Maviçiçek, Türkiye Yazarlar Birliği üyeleri, yazarlar, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı. Harput Türküleri ile başlayan program Yıldırım Belediyesi tarafından hazırlanan ve Metin Önal Mengüşoğlu’nun edebi yönü, sanatsal ciheti, bireysel tecrübeleri, bilgi ve birikimlerinin hazırlandığı 35 dakikalık belgesel gösterimi ile devam etti.
“MEDENİYETİMİZİN YANSIMASI BİR ÇINAR”
Metin Önal Mengüşoğlu’ndan mümkün olduğunca fazla istifade edebilmek, onun birikiminden, fikirlerinden ve aydınlığından yararlanabilmek için gayret ettiklerini belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Büyük mütefekkirimiz Metin Önal Mengüşoğlu’nun, belediyemiz tarafından yayımlanan ‘Bursa Çarşısında Kervan Eğledim’ kitabının tanıtımını gerçekleştirdik. Bu tanıtım programı aynı zamanda büyük yazarımıza da bir saygı ve vefa gecesiydi. Büyük fikir adamlarımızı, yazarlarımızı, şairlerimizi bir bir kaybettiğimiz bu dünyada, Metin Önal Mengüşoğlu gibi medeniyetimizin yansıması olan bir çınarın değerini bilmek gerekiyor. Mengüşoğlu hocamızdan mümkün olduğunca fazla istifade edebilmek, onun birikiminden, fikirlerinden ve aydınlığından yararlanabilmek için gayret ediyoruz. Hocamızı gençlerle buluşturacak programlar organize ediyoruz. Hocamızın çok değerli eserlerini belediyemiz aracılığıyla basıp, insanlarımızla buluşturuyoruz” dedi.
BU TOPRAKLARIN İNSANI
Her düşünürün hayatında, yaşadığı şehirler ve o şehirlerin üzerinde bıraktığı izlerin önemli olduğunu belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Kökleri Harput’a, gövdesi İstanbul’a yaslı, dalları Bursa’ya uzanan bir fikir çınarı olan Metin Önal Mengüşoğlu, 1947’de Harput’ta doğmuş ve ömrünün en uzun dönemini Bursa’da geçirmiştir. Bursa’ya geldiği 1980 yılından bu yana şehrin fikir hayatına önemli katkıları olmuştur. Her düşünürün hayatında, yaşadığı şehirler ve o şehirlerin üzerinde bıraktığı izler önemlidir. Metin Önal Mengüşoğlu için de bu şehirlerin başında doğduğu yer olan Harput gelir. Asyalı Ozanı ‘ozan’ yapan en önemli motiflerden biri Harput’tur. Metin Önal Mengüşoğlu’nun yazma serüvenine başlamasında en çok türkülerin ve babaannesinin Kur’an tilavetinin etkisi vardır. 50 yıllık yazma serüvenine, 35 kitap sığdıran Metin Önal Mengüşoğlu, Kur’an’dan aldığı ilhamla okuyucuların düşünce dünyasını inşa etmeyi kendisine ilke edinmiş önemli bir mütefekkirdir. ‘Asyalı bir ozanım. Benim tarihim orada başlar’ diyen ‘Metin Önal Mengüşoğlu’ bu toprakların yetiştirdiği önemli değerlerden ve sanat camiamızın çınarlarından biridir. Metin Önal Mengüşoğlu denince gözümüzün önüne, inancının ve mukaddes değerlerin onurunu yiğitçe taşımış, kalem ve kelam ustası bir şahsiyet gelir. Onun bu coğrafyanın insanlarına miras bırakacağı en büyük değerler, ‘Müslümanca bir bilinç ve akleden bir kalptir.’ Okuyan, düşünen ve sürekli kendini yenileyen Metin Önal Mengüşoğlu, ufkunda büyük değerler taşıyan bir mütefekkirdir. Bizlere, kaleme aldığı eserleriyle ve yaşayışıyla, Müslümanca bir düşünme pratiğinin nasıl olacağına dair bir hayat formu sunmaktadır” diye konuştu.
BAŞKAN YILMAZ’A TEŞEKKÜR
Metin Önal Mengüşoğlu, “Sözlerin ahiri derler ama bence başı da velhamdülillahirabbilalemin olmalıdır. Bütün sözlerin başı ve sonu hamd ile başlamalı hamd ile bitmelidir. O’ndan memnunum. Memnuniyetin imanın yapı taşlarından biri olduğunu düşünüyorum. Ailemden ve bu yolda kazandıklarımdan memnunum. Yazarlık hayali, çok erken yaşlarda kendiliğinden rüyalarıma değil hülyalarıma, hayallerime girdi. Harput türküleri kulağıma çok erken yaşlarda değdi ve kalbime dokundu. Anneannem Kuran okurdu kırık Harput hançeresi ile. O Kuran sesi de öteki kulağıma dokundu. Sonrasında hayatımın hemen hemen en büyük zevki yazmak değil okumak oldu. Okumak önce kitaba yönlendiriyordu sonra da alana itiyordu beni. Ömrüm boyunca şiirlerimde, öykülerimde, denemelerimde hassasiyet gösterdiğim en önemli husus tevhit ve şirk mücadelesinde tevhidin yanında yer almak idi. Şirke dair çok önemli bir hassasiyet geliştirip toplumumu, halkımı şirke dair uyarmak istikametinde olmuştu. Bütün kalbimle bütün bu övgüleri tevhide irca ediyorum. Mücadele ve kavgama irca ediyorum. Bu hüsnü şehadetler elbette son derece kıymetli. Bir arzum daha var. Sizden önce defnedilirsem o musalla taşındaki tabutumun önünde de böyle bir hüsnü şehadette bulunun. Programı tertip eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a ve ekibine, yalnız bırakmayan dostlara sonsuz teşekkür ediyorum” sözlerini kullandı.
Önceki dönem Kültür ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, “ Değerli Yıldırım Belediye Başkanımız Sayın Oktay Yılmaz’a böyle bir geceyi tertip ettiği ve bizleri böyle bir geceye davet ettiği için çok teşekkür ediyorum. Mehmet Doğan ağabeyin söylediği gibi bizim kardeşliğimiz biraz dergi kardeşliği ile başladı. Ama ondan önce bizim 51 sene önce deneme dergisi kardeşliği var. Metin Önal Mengüşoğlu’nu biz 1971 yılında Eskişehir’de çıkardığımız deneme dergisindeki şiirleriyle tanıdık. O, şiirimizin ve edebiyatımızın delikanlısı dostumuz. Değerli başkanımız Oktay Yılmaz’a bu dostluğu tazelemeye ve bir kere daha bizleri bir araya getirmeye vesile olduğu için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“BURSA’YA DEĞER KATIYOR”
Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan, “Şiirle fikri bir arada yürütmek çok önemli. Bizim fikir tarihimiz edebiyat tarihimizden ayrılamaz. Büyük edebiyatçılarımızın hepsi aynı zamanda fikir adamıdır. Edebiyatın fikirle birlikte ifadesinin çok daha etkili olduğunu düşünüyorum. Metin Önal’ın eserlerinin fikir kitabı da olsa bir edebiyatçının kaleminden çıktığını anlayabiliriz. İyi ki Metin Önal Bursa Çarşısında Kervan Eğlemiş. Bursa’ya gelmeseydi de memleketine dönseydi mutlaka başka bir Metin Önal ile karşılaşacaktık. Bursa’nın ona ayrı bir tecrübe kazandırdığına, aynı zamanda onun da Bursa’ya görünür görünmez faydası olduğunu görüyorum. Onun sadece yazarak değil, konuşarak da bu vazifesini yerine getirdiğini biliyoruz” dedi. Önemli düşünürün oğlu Muhsin Önal, “Günümüzde en büyük, en temel problemlerden bir tanesi duruş ve kimlik bağlamında yaşanan tezatlar. İnsanlar kimlik sahibi olabiliyorlar ama duruş sergilemek çok zor. Metin Önal Mengüşoğlu Türkiye’ye önemli bir duruş sergilemiş bir kimliktir. Sahip olduğu değerleri hayatına yansıtmaya, aksettirmeye çalışan bir kimliktir. Bu programı hazırlayan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a ve ekip arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum” dedi.
AK Parti Bursa Milletvekili Muhammet Müfit Aydın, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Çelik ve Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Beyhan Bayhan konuşmalarında edebiyata ve Bursa’ya katkılarından dolayı Metin Önal Mengüşoğlu’na teşekkür ederken Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ı da düzenledikleri vefa programı vesilesiyle tebrik etti. Program, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın Metin Önal Mengüşoğlu’na hediye takdimi ile sona erdi.