Yeni bir çalışma, salgının tüm dünyada, özellikle genç yetişkinlerin ruh sağlığını ve ilişkilerini ciddi şekilde etkilediğini ortaya koydu. Salgının psikolojik etkilerinin sürdüğü belirtilen araştırmada, gençlerin yakın arkadaşları veya iyi aile ilişkileri olmamasının psikolojik açıdan negatif etkileri olduğu belirtildi.
Kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşu Sapien Labs tarafından yaptırılan dünyanın yıllık zihinsel durumu raporunda (MSW), insanların ruh sağlığının durumunu daha iyi anlamak için küresel bir anket gerçekleştirildi. Araştırmada, 64 ülkeden 400 binden fazla katılımcının yanıtlarını derleyerek katılımcılara aile ilişkileri, arkadaşlıkları ve genel zihinsel sağlıkları hakkında sorular soruldu.
Anket, grubun “akıl sağlığı katsayısı” adı verilen bir puanla ölçtüğü pandemi sırasında ruh sağlığındaki düşüşte çok az iyileşme olduğunu ortaya çıkardı ve ortalama puanın son iki yılda 300 puanlık bir ölçekte 33 puan düştüğünü, hala toparlanma belirtisi göstermediğini ve 2021 ile aynı seviyede kaldığını buldu.
GENÇLERİN YAKINI YOK
Anket ayrıca, genç yetişkinlerin önceki nesillere kıyasla zihinsel sağlık sorunları yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu ve çalışmada, genç yetişkinlerin 75 yaş ve üstü kişilere kıyasla yakın arkadaşları olmama olasılığı daha yüksek olarak kaydedildi.
Çalışmada, “Salgından önce bile belirgin olan bu durum, 2010’dan önce belgelenen kalıpların keskin bir şekilde tersine dönmesini temsil ediyor ve bu, yaşlandıkça refahta bir artıştan ziyade her genç nesilde zihinsel refahta dramatik bir düşüşe işaret ediyor” diye kaydedildi.
Araştırmalar, yakın arkadaşlıkları olmayan ve zayıf aile ilişkileri olan kişilerin ruh sağlığının kötü olma ihtimalinin 10 kat daha fazla olduğunu buldu. Sapien Labs’ın Kurucusu Tara Thiagarajan, “Bu veriler, insan ruhunun son derece ilişkisel doğasını tam olarak anlamadığımızı gösteriyor. Her birimizin bağımsız olduğumuza inansak da, doğamız gereği son derece birbirimize bağlıyız” dedi.
Kaynak: bursadabugün.com