Tarımsal ürünler anlamında Bursa’nın önemli markaları arasında yer alan Bursa Siyah İnciri’nin bugünü ve geleceği, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB) ev sahipliğinde düzenlenen çalıştayda ele alındı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar’ın yanı sıra Mudanya, Nilüfer, Osmangazi İlçe Tarım Müdürlüklerinin, akademisyenlerin, Araştırma Enstitülerinin, Ziraat Odalarının incir ihracatçısı firma yetkililerinin ve üreticilerin, katıldıkları çalıştayda, Hindistan, Hollanda, İngiltere ve Kanada’dan gelen yabancı alıcılarla Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülen Bursa Siyah İnciri Ur-Ge Projesi kapsamında Küme firmaların katılımı ile B2B Alım Heyeti faaliyeti de gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılışında “Türkiye’nin siyah incir başkenti, Bursa’ya hoş geldiniz” diyerek sözlerine başlayan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, “Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyeleri 2022 yılında 145 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve Bursa Siyah İnciri ile kiraz ve zeytin ihraç ürünlerimiz arasında önemli yer tutmaktadır. Geçen sene Bursa Siyahı İncir ihracatı 19 bin ton ve 45,8 milyon dolara ulaşmıştır. Bu incir ihracatının yaklaşık %50’si Birliğimiz tarafından gerçekleştirilmiştir” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım Peysaj A.Ş. işbirliğinde, UYMSİB ve İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen Çalıştayın başlangıcında değerlendirmelerde bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, “Bursa topraklarının yüzde 34’ü tarım alanı olan bir şehir. Topraklarımızda yılda ikinci hatta üçüncü ürün alma imkânı var. Bu anlamda Tarım Peysaj AŞ üzerinden üreticilerimize ciddi destekler veriyoruz. Bursa’nın tarım özelliğini her fırsatta dile getiriyoruz ve şehrimizin tarım özelliğimizi hiçbir şeyin gölgede bırakmaması için çalışıyoruz. Tarım kesiminde olmak geri kalmışlık gibi algılanıyor. Bu yanlış bir şey ve bu algı tarımdan kaçışa sebep oluyor. Tabii ki sanayileşmeye, bilhassa katma değerli yüksek teknolojili sanayiye ihtiyacımız var ama Bursa’daki tarım alanlarının muhafaza edilmesi konusunda da hassasiyet gösteriyoruz” şeklinde konuştu.
Oturumlara geçilmeden önce katılımcılara hitap eden Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar da, Müdürlük olarak Bursa tarımına yönelik yaptıkları çalışmalar hakkına açıklamalarda bulundu.
İki gün devam eden çalıştayın oturumlarında, Bursa Siyah İnciri’nin Bugünü ve Geleceği, Dünyada ve Türkiye’de Bursa Siyahı Sofralık İncir Çeşidinin Ekonomik Önemi, Bursa Siyah İnciri Coğrafi İşareti, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Bursa Siyah İnciri Özelinde Yürütülen Proje ve Faaliyetler, Bursa Siyahı İncir Çeşidi Terbiye Sistemlerinde Gelişmeler – Kış Budamaları -Klon Seleksiyonu -Karantina Uygulamaları ve Bursa Siyah İncirinde Viral Hastalıklar ile Bursa Siyahı İncir Çeşidinde Ürün Geliştirme ve Gıda Güvenliği konuları ihracatçılar, üreticiler ve akademisyenler tarafından ele alınarak yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.
Çalıştayın ikinci günü öğleden sonra katılımcılar Bursa Siyah İnciri bahçeleri ile işleme tesislerinde incelemelerde bulundular.
Çalıştay ile eşzamanlı gerçekleştirilen ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle yürütülen Bursa Siyahı İncirinin Çeşitli Coğrafyalarda Bilinirliğinin Arttırılması Ur-Ge Projesi kapsamında ilk gün yabancı konuklar Bursa Siyahı İnciri Çalıştayına katılım sağlamış ve sonraki gün B2B İkili İş Görüşmeleri gerçekleşmiştir. İkili İş Görüşmelerinde Hindistan, Hollanda, İngiltere ve Kanada’dan gelen yabancı alıcılarla Bursa Siyahı İnciri Ur-Ge Projesi Kümesinde yer alan Yaş meyve sebze ihracatçısı firmaları arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
İkili İş Görüşmelerinin ardından, teknik gezi kapsamında, yabancı alıcılara Siyah incir tesisleri gezdirildi.
Sonraki gün, Bursa Siyahı İnciri Ur-Ge Projesi kapsamında, yabancı alıcılara Bursa Siyahı inciri, Ahududu ve Yaban mersini bahçeleri gezdirildi.