Home GÜNCEL Tenisçi Dirseği Hastalığı Sadece Sporcularda Görülmüyor

Tenisçi Dirseği Hastalığı Sadece Sporcularda Görülmüyor

- Guncellenme Tarihi: 26 Ekim 2023 14:09
7 min read
Tenisçi Dirseği Hastalığı Sadece Sporcularda Görülmüyor için yorumlar kapalı
0

Tenisçi dirseğinin dirseğin dış tarafındaki tendonların aşırı kullanımı sonucu oluşan bir yaralanma türü olduğunu ifade eden Op. Dr. Bangin Bekir Candan, bu durumun tenis ve benzeri sporlarda tekrarlanan elle yapılan hareketlerin sebep olduğu bir rahatsızlık olduğunu, aynı zamanda tekrarlayıcı el hareketlerine maruz kalan kişilerde, örneğin bilgisayar kullanımı gerektiren mesleklerde çalışanlarda da görülebildiğini belirtti.

Sadece sporcularda görülmüyor

Literatürde “lateral epikondilit” olarak da adlandırılan tenisçi dirseği rahatsızlığının sıkça tenis sporu yapanlarda görüldüğü için bu ismi aldığını ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden Op. Dr. Bangin Bekir Candan, “Fakat bu rahatsızlık sadece tenis oyuncularında değil aynı zamanda golfçülerde, beyzbol oyuncularında ve el işiyle uğraşan kişilerde de sıkça görülebiliyor. Tornavida sıkan, çekiç kullanan işçilerde, sık klavye kullananlarda ve hatta ortopedi doktorlarında da sıkça bu hastalığa rastlamaktayız” dedi.

Sporcularda ve aşırı egzersiz yapan bireylerde daha sık görülüyor

Candan, “Dünya genelinde, tenisçi dirseği yaygın bir rahatsızlıktır ve sporcuların yaklaşık %50’sinde görülürken, bu oran Türkiye’de de benzerdir. Özellikle spora yeni başlayan veya aşırı egzersiz yapan bireylerde daha sık görülme eğilimindedir” dedi.

Hastalığın nasıl oluştuğundan da bahseden Op. Dr. Bangin Bekir Candan, “Hastalığın oluş mekanizmasında, dirseğin dış kısmındaki tendonların tekrarlayıcı aşırı kullanımı söz konusudur. Bu tendonlar, dirseğimizi ve el bileğimizi açıp kapatmamıza yardımcı olan kasları kemiklere bağlar. Sürekli tekrarlanan bu hareketler tendonları tahriş eder bu durum ödeme ve ağrıya yol açar” diye belirtti.

Fizik muayene ve görüntüleme testleriyle hastalığın tanısı konulabilir

Tenisçi dirseği tanısının genellikle semptomlara, fizik muayeneye ve görüntüleme testlerine dayandığını belirten Candan, “Doktor, hastanın semptomlarına ve ağrı şiddetine göre bir değerlendirme yapar. Genellikle röntgen, MR veya ultrason gibi görüntüleme testleriyle kesin tanı konur” dedi.

Birçok tedavi yöntemi mevcut

Candan, “Tedavi seçenekleri arasında dinlenme, fizik tedavi, steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), özel bir dirsek bandı veya brace kullanımı ve fizik tedavi egzersizleri bulunur. Fizik tedavi, kasları güçlendirme ve esnekliği artırma amaçlı egzersizleri içerir. Yine de tedavi yöntemleri her bireyde farklılık gösterebilir. Güncel tedavi yaklaşımları arasında, fizik tedavi ve rehabilitasyon programları öne çıkar. Ayrıca, kortikosteroid enjeksiyonları da ağrıyı azaltmada kullanılabilir” diye belirtti.

Tenisçi dirseği tedavisinde yeni bir alan; kök hücre tedavisi ve PRP

Kök hücre tedavisi veya PRP tedavisinin de tenisçi dirseği rahatsızlığında yeni bir tedavi alanı olduğunu ifade eden Candan, “Kök hücre tedavisi ve PRP son dönemde öne çıkan ve sık kullanılan bir tedavi yöntemi olmaya başlamıştır. Uygulanan hücre tedavisi, hasar görmüş dokuları iyileştirmeyi amaçlar” dedi.

Doğru teşhis ve tedavi ile başarılı bir şekilde yönetilebilir

Candan, “Tenisçi dirseği ortopedistlerde de yaygın olarak görülen bir spor yaralanmasıdır ve doğru teşhis ve tedavi ile başarılı bir şekilde yönetilebilir. Ancak, her durum farklıdır ve semptomlarınız varsa ortopedi doktoru olsanız dahi bir ortopedi uzmanına danışmanız önemlidir” diyerek sözlerine son verdi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Burfaş B Kafe, Artık Orhangazi’de

Bursa Büyükşehir Belediyesi, uygun fiyat, güvenli ve kaliteli hizmet anlayışıyla hayata ge…