87 Yıl önce bugün Laiklik, 1924 Anayasası’na 5 Şubat 1937’de yapılan değişiklikle; 2. maddeye devletin niteliklerinden biri olarak girdi. Bu anayasanın 4. maddesinde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez maddeleri arasında.
Lâiklik nedir çok kısa?
Lâiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve her vatandaş için vicdan hürriyetinin sağlanması demektir. Atatürk’e göre “lâiklik” yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü demektir.
Laiklik neyi amaçlar?
Yaygın bir anlayışa göre laiklik, “din ile devlet işlerinin birbirinden ayrılması” —kimilerine göre “dinin devlet işlerine karışmaması”, kimilerine göre de “yalnız dinin devlet işlerine karışmaması değil, devletin de din işlerine karışmaması”— demektir.
Şeriat eşittir İslamiyet değildir.
Birbirinden çok farklı yorumlar ve çeşitli mezhepler varken bunu iddia etmek olanaksızdır. Anayasadaki laiklik ile kastedilen ise hukuk sisteminin ve devlet yönetiminin din kurallarına göre düzenlenemeyeceğidir. Mesele budur.
Şeriat, neleri yasaklar?
Şeriatta Zina, hırsızlık, içki içmek, kazf(bir kişiye onun zina ettiği isnadında bulunmak veya kişinin nesebini inkâr etmek), yol kesme (ayaklanma, otoriteye karşı savaş) ve irtidat suçları, cezaları Kur’an ayetlerine dayanılarak uygulanan eylemlerdir.
Şeriat ile yönetilen ülkeler:
İslam hukukunu ya da başka bir deyişle şeriatı esas hukuk sistemi olarak uygulayanlar:
Afganistan – Pakistan – Brunei – İran – Moritanya – Suudi Arabistan – Umman-Yemen.
Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti derken; “Şeriata düşmanlık dinin bizatihi kendisine husumettir. Türk demek, aynı zamanda Müslüman demektir” diye konuşabiliyor…
Bugün Türkiye’de Müslümanlık dışında başka dine inanan vatandaşlar olduğu gibi, inançlı olmayan vatandaşlar da var.
Laiklik tam da bunun için var: Hem herkesin kendi inancını özgürce yaşaması hem de farklı inancı olanları ya da inançsızları toplumdaki egemen dinin baskısından korumak için var!
Birilerinin amacı Türkiye’de ortaçağ gericiliğini geçerli kılmaksa bilsinler ki biz yurtseverler ve gerçek Cumhuriyetçiler, anayasal düzeni ve hukuk devletini savunmaktan asla vazgeçmeyeceğiz!
YA REJİM GİDERSE
Hatırlayanlar vardır:
Ekonomi ilk defa krize girmedi…
Son da olmayacak. Bunu da aşarız…
Aklı başında…
Disiplinli…
Kamu malında gözü olmayan kadrolar gelir:
Kurtarır…
Ama…
Rejim gitti mi…
Geri gelmez…