Erzincan’ın İliç ilçesinde 9 işçinin toprak altında kaldığı maden sahasında çalışmalar araçlara ait parçalar bulunan alanda yoğunlaştırıldı. Bakanlıklar tarafından yapılan incelemeler sonucu maden sahasında üretime yönelik faaliyetler durduruldu, çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.
Erzincan’da toprak kayması olayının meydana geldiği ve 9 işçinin toprak altında kaldığı maden ocağında üretim durduruldu, izin ve lisanlar iptal edildi.
Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları aralıksız devam ediyor. Sağanak ve sisin etkili olduğu bölgedeki çalışmalara AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 663 personel katıldı. Arama kurtarma faaliyetleri, 793 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, dron, georadar, jeoradar, metale duyarlı 5 yeraltı radarıyla, 24 saat esasına göre yürütüldü.
YERİN 30 METRE ALTINI GÖRÜNTÜLEYEBİLEN DRONLAR KULLANILIYOR
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanarak, işçilerin içinde bulunduğu düşünülen konteyner ve araçlara ulaşmaya çalıştı. Ekiplerin izlediği güvenlik kamerası görüntüleri sonucu çalışma yapılan bazı noktalar ile maden sahasında toprak kaymasının ilk yaşandığı yığın liç alanının arka kısmındaki “manganez ocağı” bölümü de çalışmalarda metal yoğunluğu belirlenen noktaların arasında bulunuyor.
ARAÇLARA AİT PARÇALAR BULUNAN ALANDA ÇALIŞMALAR YOĞUNLAŞTIRILDI
Olay anında bu bölgedeki yol üzerinde hareket halinde olan iki aracın, toprak kaymasının etkisiyle yığın liç alanının arka bölümünde yer alan “manganez ocağı”na düştüğünün değerlendirilmesi sonucu bölgede arama çalışmaları yoğunlaştırıldı. Metal yoğunluğu tespiti yapılan ve şeritle işaretlenen noktalarda, iş makineleri yardımıyla başlatılan arama çalışmaları devam etti.
ÜRETİME YÖNELİK FAALİYETLER DURDURULDU
İki bakanlık maden sahasına yönelik alınan kararları duyurdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce, maden ocağının ruhsat sahasındaki üretime yönelik faaliyetler doğrudan durduruldu. Karara gerekçe olarak, heyelan olayının ardından dağdaki mevcut durumun işletme güvenliği açısından tehlike oluşturması gösterildi.
“YIĞIN LİNÇ SAHASINDAKİ MALZEMELER DEREYE DOĞRU AKIYOR”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise; yaşanan heyelan olayının ardından yığın linç sahasında bulunan malzemenin Sabırlı deresi ve ocak sahasına doğru akmasından ötürü lisans şartlarının ortadan kalkmasına neden olduğunun tespit edildiğinden maden ocağının çevre izin ve lisans belgesinin iptal edildiği kaydedildi.
Kaynak: sondakika.com, İHA