Doğayı korumuyoruz…
Havayı kirletiyor, akarsu ve denizleri kirletiyor, ağaçları kesiyor, yeşil alan bırakmıyoruz.
Sonra da sağlıklı bir kent hayali kuruyoruz…
Önce bunlardan vaz geçmeliyiz.
Sonra da bozduklarımızı tekrar düzeltme, doğadan çaldıklarımızı geri verme derdine düşmenin zamanı geldi de geçiyor.
Yoksa Bursa çok yakında yaşanmaz hale gelecek…
Yeniden Refah Partisi Büyükşehir adayı Sedat Yalçın da geçen hafta yaptığı basın toplantısının ana konusunu Sürdürülebilir Çevre ve Enerji olarak belirlemiş, Bursa tarım ve turizm kentiyken şimdi sanayi özelliğinin önde olduğuna dikkat çekmişti.
Avrupa Yeşil Mutabakatında yer alan;
Biyoçeşitlilik
Tarladan sofraya takip
Temiz enerji
Sürdürülebilir sanayi
ana başlıklarıyla sunumunu yaptı.
Benim dikkatimi çeken birkaç noktayı paylaşmak istiyorum:
Mesela Yeniden Refah Partisi Harmancık Belediye başkan adayı Ahmet Can, Harmancık’ta orman kesimine dikkat çekmiş… Şöyle açıklıyor Yalçın, “Tomruk ithal ediliyordu, şimdi döviz çok pahalı, orman ürünleri ile sanayide ciddi şekilde kullanılıyor, üretim yapılıyor. Talepten ötürü aşırı bir kesim başladı. Sanayi çalışacak diye orman yok edilir mi? Bir orman 70 yılda yetişiyor.”
Bursa’da yeşil alan payı kaç bilmiyorum ama şehirlerde bu oranın yüzde 30 – 40 olması gerektiğini de vurguladı Yalçın…
Hava kirliliği konusunda özellikle Kestel, Nilüfer ve İnegöl‘ün takip edilmesi gerektiğini bu ilçeler odaklı Çevre Koruma Stratejisi oluşturacaklarını vurguladı.
Toplantının önemli çıkışlarından biri şu:
Kestel 1 nolu Sanayi Bölgesini acilen taşınması gerektiği…
Tabii ki asıl konu nereye soruydu, sordum.
Sanayicilerin Kestel Soğuk Su mevkiinde yaptığı çalışmalar olduğunu, onların geliştirilebileceğini, Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır‘ın da bu konuda istekli olduğunu, sanayiyi şehrin dışına taşıyabileceklerini söyledi Yalçın. Eskişehir’den Bursa’ya kadar çok uygun sanayi alanları olduğunu yeni OSB’lerin o tarafa kurulabileceğini de sözlerine ekledi.
Yalçın’ın da dediği gibi sanayilerde kapasite artırımı yerini teknolojisi artırımına gidilmesi, yakınına sosyal konutlar yapılarak Yeşil OSB’ler kurulmalı Bursa’da…
Ekonomik sebeplerle çalıştırılmayan arıtma tesisleri,
bacaların pahalı filtre maliyetleri nedeniyle filtresiz çalıştırıldığı,
Sanayicilere ücretsiz yenilenebilir enerji vermek istediklerini,
Sanayiciyi büyük bir uzlaşmaya davet edeceklerini anlattı.
Nilüfer Çayının rekreasyonu projesiyle Kestel’den itibaren 70 km’lik bir tünel döşeyerek atık suların bu tünel aracılığıyla taşınması şeklinde bir projesi var Sedat Yalçın’ın… Karacabey’de tünelin sonuna yapılacak arıtma ünitesiyle denize temiz boşalım sağlanacak.
Her proje bir maliyet elbette…
Yalçın, tünelin maliyetinin her OSB’nin yanından geçerken alanına düşen kadar projeye katkı sağlayarak çözülebileceğini açıkladı. Ayrıca, Dünya Bankasının çevre kredilerinden faydalanabileceğini de vurguladı.
Başka bir proje de;
Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santralinin soğutma su ve buharının sanayi ve serada kullanılması konusuydu. UEDAŞ’ın buhar ve ısı satış yetkisi olmaması gibi aşılabilir bir sıkıntı olduğunu, mevzuat değişikliği ile çözüleceğini söyledi Yalçın…
Projede DOSAB’ta uygulandığında 33 Milyar Lira tasarruf sağlandığına dikkat çekti.
Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin tüm elektrik enerji ihtiyacının yenilenebilir enerji ile karşılanması gerektiği de vurgulananlar arasındaydı.
Göreve geldiklerinde Bursa Enerji A.Ş. ve Bursa Ağaç A.Ş. adlarında iki yeni kuracaklarını söyledi.
İnsanı mutlu, kültür sanat konusunda bilinçli, sosyal, günlük hayatı kolaylaşmış, güvenli, ekonomisini çözmüş, yaşanabilir, ulaşılabilir bir şehir hepimizin hayali… Evet ama tüm bunların yanında çevre bilinci ve kültürü gelişmiş, her alan da ille de çevre diyen başkanlar gerek bize… Sitelerin içindeki bahçeleri bize yeşil alan diye yutturmaya çalışanlar değil…
Sağlıkla kalın…