Zor bir yarış…
Neredeyse hiçbir adayın seçimi kazanacağından emin olmadığı bir süreç yaşıyoruz.
Özellikle büyükşehir adayları arasında projeler açıklandıkça proje çıtası yükseliyor. 5 haftadır her Pazartesi günü basınla buluşan Sedat Yalçın her toplantıda bir ana konu seçerek, önce durumu özetliyor, sonra bakış açılarını aktarıyor, sonra da projeleri anlatıyor. Toplantılarda kendimi eğitimde gibi hissedenlerdenim. Gazeteciyseniz çok konuya hakim olmanız gerekir ancak her konuyu ayrıntısıyla bilmek çok mümkün değildir.
İşte bu toplantılarda Bursa için aksayanlar, eksik olanlar, olması gerekenler, nasıl olması gerektiği, finansının nasıl sağlanabileceğine kadar ayrıntılı bilgi alıyoruz.
Diğer adayların yaptığı gibi bir kez yapılan proje tanıtım toplantılarının çok ötesinde bir sunum görüyoruz.
Ve bu toplantıların hepsinde, yeşil bina, yeşil OSB, dirençli kent, sürdürebilir çevre, teknoloji, tarih, temiz hava, temiz su, tasarruf, yenilebilir enerji ve sair gibi aslında lügatımızdan artık eksik etmememiz gereken tanımlamalar da yerli yerince mevcut…
Her projenin mutlaka bu tanımlamalarla uzaktan yakından ilgisi var… Sosyal projeler yaparken dahi çevreye zarar verecek aktivitelerden kaçınmalısınız mesela…
Sedat Yalçın bugün de katıldığımız toplantının son bölümünde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ak Parti adayı Alinur Aktaş ile CHP adayı Mustafa Bozbey’in projeleriyle ilgili görüşlerini bildirdi.
Yalçın, şimdiye kadar açıkladığı bazı projelerden ilham alınarak belirlenen projeler için teşekkür etti diğer adaylara…
Ama serzenişleri de vardı.
Şimdi tek tek projeler üzerinden gidelim:
Sedat Yalçın’ın ilk sunumunda dile getirdiği kente dair sağlıklı verilerin olmaması konusu vardı. “Elinizde doğru veri olmazsa yanlış karar alınabilir, bütçe yanlış yönetilir, göreve geldiğimizde ilk Kent Veri Sistemi’ni kuracağız” demişti. Bu proje Alinur Aktaş’ın proje listesinde yer aldığı için teşekkür etti.
İkinci konu; Bursa trafik yoğunluğunun esas nedeninin Bursa’nın doğu – batı hattında ilerliyor olmasına dikkat çekmiş, şehrin çok merkezli hale getirilmesi gerektiğini dem vurmuştu. Güneyde tarım odaklı ve kuzeyde turizm odaklı bir yerleşim alanının canlanması projeleri arasındaydı Yalçın’ın…
Yalçın, yine Alinur Aktaş’ın Kuzey – Güney hattı raylı sistem proje yapacağız projesi güzel bir şey olarak niteledi.
Hava kirliliği konusunda özellikle Nilüfer, Kestel, İnegöl’e özel projeleri olduğunu geçen haftaki toplantıda dile getiren Sedat Yalçın, “Kimse hava kirliliği konusuna girmedi, her iki arkadaşın da sunumunda yok, demek ki Bursa’nın hava kirliliği sorunu yok!” diyerek serzenişte bulundu.
Nilüfer Çayının temizlenmesi ve rekreasyon çalışması konusunda 70 kilometrelik bir tünel inşa edilmesi Sedat Yalçın’ın yine bir önceki hafta aktardığı projeler arasındaydı. Adaylardan birinin sadece rekreasyon çalışması yapacağız” dediğini açıklayan Yalçın “Zehir akan çaya rekreasyon olur mu, Nilüfer Çayı Eskişehir Belediyesini mi ilgilendiriyor?” sorusunu yöneltti.
Yalçın’ın iki hafta önce açıkladığı projelerden biri de sosyal konut projesiydi. Emekli ve dar gelirli için düşük bedelli kiralama veya çok uygun şartlarla satış konusunda taahhütte bulunmuştu. Yalçın, Alinur Aktaş’ın sosyal konut projesiyle ilgili olarak şu cümleleri kurdu: “5 yılda 11 bin konut yapıldı, hala bitmedi. Yılda 2 bin 200 konut eder. 600 bin sorunlu konut var Bursa’da, bu şartlarda 272 yılda tamamlanır. Çözüm hızlı konut üretmek, modüler, ahşap en hızlı üretilenler… Bizim projemiz ile çok hızlı üretim yapılacak”.
Su fiyatlarına indirim projesini ilk toplantıda dile getirmişti Sedat Yalçın. Bu konuda önce eleştirildiklerini dile getiren aday, “Şimdi yüzde 20 – 25 indirim sözü veriyorlar” dedi.
Yenilenebilir enerji konusunda daha önce projelerini aktaran Sedat Yalçın bu konuda da diğer adayları eleştirdi: “Sadece belediye binalarının yüzde 70’ini karşılayacaklarını belirttiler” dedi.
Tarımda aracısız sistem, kadın kooperatiflerinin ihracat düzenine kavuşturulması, gençlere E-spor hizmeti ve olimpiyatlara katılımı konusundaki projelerini bire bir almalarından mutlu olduğuna dikkat çekti Yalçın.
Okul öncesi eğitim alan çocukla almayan çocuk arasında 15 bin kelime fark ettiğine dikkat çeken, istisnasız tüm çocukları okul öncesi eğitimle buluşturacaklarını daha önce söyleyen Sedat Yalçın “Büyük resim görülemiyor, kreş önerisi var her ikisinin de” dedi.
Yine daha önce emeklilere su, ulaşım, sosyal konut konusunda proje açıklamıştı Sedat Yalçın… Konunun, her iki adayın da projeleri arasında yer almasından mutluluğunu belirtti.
Bursaspor konusunu bir adayın hiç gündemine, diğer adayın da destekleyeceğiz diyerek geçiştirdiğini söyleyen Yalçın, “Seçmeninin sorununa belediye kayıtsız kalamaz, Bursaspor Vakfı yeniden yapılandırılıp Bursa’nın en değerli isimlerini oraya koyacağız, Bursaspor Başkanı da orada yer alacak. En iyi futbolcuların lisansları elinde olacak vakfın, ister satacak, ister kiralayacak, buna Bursaspor yöneticileri karışmayacak, onlar sadece sporsal konularla ilgilenecek, para işine girmeyecekler.”
Fakat rahatsız olduğu projeler de vardı Sedat Yalçın’ın:
Birincisi her iki adayın da projeleri arasında yer alan Güney yolu… Uludağ’ın altında çepeçevre bir ameliyat çizgisi gibi görünüm oluşturacağının, hem çok fazla sel yaşandığından bu yolun sağlıklı olmayacağının altını çizdi Yalçın. Doğanbey Toki konutları kadar kötü bir proje olduğu, Bursa’nın siluetine zarar vereceği konusunda da ısrarlıydı.
Üzüldüğü ikinci konuyu ise İznik meselesi olarak açıkladı Yalçın: “Bursa’yı uçuracak bir yer İznik, 5 ayrı medeniyeti üzerinde taşıyor. Bizim projemize karşı biri hiç değinmedi, diğeri de sadece İznik’e ata sporları merkezi yapacağız dedi” sözleriyle serzenişini dillendirdi.
Yalçın’ın en çok üzerinde durduğu konulardan biri de Bursa’nın sanayi yerleşimi oldu. Kontrolsüz nüfus artışının ana sebebinin sanayinin varlığı olduğuna dikkat çekti. Sanayi olmasın demiyoruz dedi. Şu anda mevcut sanayi sitelerinin yüzde 28’inin boş olduğuna, öte yandan tarım arazileri üzerine kurulu çok fazla sanayi kuruluşu olduğuna, durumdan kendilerinin de rahatsızlığına dikkat çekti. “Çözüm üretildi mi, üretilmedi. BTSO görevi olmadığı halde çözüm üretmeye çalışıyor. Busiad’da sunum yaptım, sizin sunumuzun altına bire bir imzamızı atarız dediler. İnegöl’den sonra Eskişehir – Bursa arasında kalan, tarım arazisi olmayan bir koridor var. Otoban’nın dibinde, demiryoluna yakın, liman bağlantısı olan bir mecra… Orada hem yerleşim, hem sanayi koridoru oluşturabiliriz. Yeşil OSB olarak kurarız, inanın şu an Bursa’da bulunan sanayicilerin üçte biri gider. Bu Bursa’nın nüfusunu 600 – 700 bin kişi azaltır. Kentsel dönüşüm talebi de düşeceğinden daha kolay olur, problem olmaktan çıkar. Trafik sorununu azaltır, su sorununu azaltır. Yer altı sularımız bitti… Seçilirsem ilk işim bu sanayicileri toplamak olacak. Kestel’de nefes alınmıyor, hava kirliliği yüzünden akciğer kanseri patlamış durumda. Şehrin doğu ve batısına iki KOBİ OSB yapmak bu dertleri çözüyor mu, trafiği, su sorununu, nüfusu çözüyor mu? Diğer adayın ise hiçbir projesi yok bu konuda”
Yalçın’ın son sözü “Avrupa’da batmış şehirler var, biz de oraya doğru gidiyoruz” oldu.
Şimdi biliyorsunuz, Bursa’da sanayinin önüne geçilemiyorsa yeni sanayi alanları açılmasına taraf olduğumu sıkça yazıyorum. Yalçın’ın Eskişehir yolu üzerindeki sanayileşme planı bence Bursa’yı çok dertten kurtarır. Ekonomi dönmek zorunda, bunun için de sanayiye ihtiyacımız var, bu kaçınılmaz. Çözüm radikal olmadıkça, yara kurutulmadıkça sorun büyümeye devam ediyor. Gerçekten Sedat Yalçın’ın ders çalışır gibi bilimsel verilerle Bursa için oluşturduğu projeleri destekliyor ve önemsiyorum. Bursa’nın kazananı belki Sedat Yalçın olmayacak ama Bursa Sedat Yalçın’ı kazanmalı… Ak Partinin yaptığı en büyük hata Sedat Yalçın gibi bir siyasetçiye sahip çıkmaması oldu. Şimdi karşılarında seçimin seyrini değiştirecek bir aday olarak duruyor. Oysaki yanlarında Bursa’yı değiştirmek, kurtarmak için değerlendirebilecekleri müthiş bir proje uzmanıydı kendisi…
Projeler açıklandıkça Bursa için çıtanın da yükseldiğini bir gazeteci olarak keyifle izliyorum. Yeter ki kazanan Bursa olsun…
Bu arada; Eski AK Parti Tokat Milletvekili Resul Tosun TV 100’de katıldığı canlı yayında bir iddia ortaya attı. Tosun “Tıpkı Muharrem Beyin (İnce) adaylıktan çekildiği gibi Yeniden Refah Partisi adayları seçimden önce İstanbul’da Murat Kurum lehine, Ankara’da Turgut Altınok lehine ya da İzmir’de Hamza Dağ lehine çekilirse sürpriz olmaz” dedi. Konuyu Sedat Yalçın’a sordum. “Para ile algı yapmaya çalışıyorlar, cesareti varsa gelsin benimle görüşsün, böyle bir şey sıfır ihtimal” cevabını aldım.