Seçim çalışmalarına start verildiğinden ve adaylar projelerini açıklamaya başladıktan beri ben de yazılarımda sizleri Bursa’ya dair olası ve olması imkansız projeler konusunda bilgilendirmek için çabalıyorum.
Sürecin iki üzücü tarafı var…
Gördük ki; Bursa’nın ve ilçelerinin ne çok ihtiyacı olan konu varmış, daha önce de vaatler arasında yer almasına rağmen hiçbir girişimde bulunulmamış…
İkinci konu ise; bazı adayların uçuk kaçık, gerçekleşme ihtimali olasılıksız, tamamen halkı kandırmaya yönelik projeler görüyoruz.
En önemli mevzu elbette ki Bursa’nın dirençli şehir olmaması… Afet sonrası hemen ve uzun vadede yapılacaklar konusunda son derece yetersiz bir süreç yönetimi var… Toplanma alanları yok gibi, ulaşım, iletişim, gıda, ekipman gibi elzem ihtiyaçlar konusunda bir girişim var demek pek mümkün değil… Ötesi deprem halinde yıkılacak yüzbinlerce bina varken bu binaların yenilenmesi, halkın sağlam konutlara taşınması konusunda kaplumbağa hızında ilerliyoruz.
İkinci konuya örnek olarak da emeklilere vaat edilen aylık ödeme vaatlerini verebilirim. Bu konuya hem hükumetin görevini belediyelerin üstlenmemesi gerektiği, hem de bütçelerin buna elverişli olmadığı için eleştirel bakıyorum. Herkes işini yapsın, sosyal belediyecilik denilen olgunun da içini boşaltmaya gerek yok…
Öte yandan projelerin çıtası fazla yükselince küçük ilçelerde de halkın beklentisi yükseldi… Ben yine de adayların gerçekleştirebilecekleri projeleri vaat etmesine ve hesap verilebilirlik adına projelere termin vererek takip edilmesine ve hesap verilebilirliğe olanak tanınmasına tarafım…
Aslında şehrimizin her ilçesi bir cevher…
Hepsinin kendine özgü ürünleri, turizm kaynakları, doğası ve doğallığı, öne çıkarılmayı veya çözüme kavuşmayı bekleyen konuları var, birçoğunun da doğru marka konumlandırmasına ihtiyacı olduğu kesin…
Dağ ilçelerinin en güzellerinden biri olan Orhaneli’den örnekler vererek gidelim…
Ağırlık verilmesi gereken ana konusu ekonomisinin canlandırılması ve şehre göçün önüne geçilmesi… Bunun için de bacasız sanayi turizm ve tarımdan başka yol yok… Devasa fabrikalar kurabilirsiniz tabii ki ama o güzelim doğaya bunu yapmaya hiç kimsenin hakkı yok…
Ekonominin canlanması, katma değerin artması için o ilçedeki yüksekokul – üniversite gibi eğitim kurumlarının çoğalması tartışmasız ki en önemli gerekliliklerden biri… İşte bu eksiği fark eden adaylardan biri de Ak Parti Orhaneli Belediye Başkan adayı Ali Osman Tayır.
Tayır’ın önemli projelerinden biri tarım, orman ürünleri, madencilik gibi ilçe kaynaklarını destekleyecek programların Orhaneli Meslek Yüksek Okulu’nda açılması için Uludağ Üniversitesi ile görüşmeler gerçekleştirmek…
Adayların açıkladığı projelerin çevreye saygılı, doğayı ve yeşili koruyan ve dahi arttıran, tasarrufu ve atık yönetimini hedefleyen, aynı zamanda çağın gerekliliği teknolojiye uyumlu olması da hayli sevindirici aslında… Bunlar bütüncül bakış açısına güzel örnekler…
Ali Osman Tayır’ın da projeleri bu minvalde… Mesela basit gibi görünse de Orhaneli’nin çarşı ve meydanında hala ücretsiz wifi olmaması üzücü bir durum, Tayır’ın ilk işlerinden biri bu sorunu ortadan kaldırmak olacak. Merkezin yeşillendirilmesi adına millet bahçesi projeleri mahalle bahçesi formatına getirilerek hem yeşil alan, hem çocuk oyun alanlarıyla halkın kullanımına sunulacak.
Seçim döneminde gördük ki bir çok ilçede ihtiyacı karşılayacak büyük bir toplantı salonu yok, Orhaneli de bunlardan biri… Tayır büyük bir toplantı salonu yaparak bu ihtiyacı giderecek.
Ali Osman Tayır zaten Orhaneli yemyeşil dememiş, projelerine bir de hatıra ormanı eklemiş… İlçe kütüğüne kayıtlı her yeni doğan bebek adına bir ağaç dikilmesi de güzel bir proje olmuş bence…
Sıfır atık konusu doğanın korunması anlamında çok önemli… Tayır’ın israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanımı ve ortaya çıkan atık miktarının azaltılmasına yönelik projeleri olduğu gibi, bazı noktalara atık toplama merkezleri kurarak milli servete katkı sağlamak adına da projesi var. Yine doğanın korunması ve enerji kaynaklarının doğru kullanımı için yeni yapılacak tesislere GES çatı uygulamaları ile enerji yatırımları yapılarak enerji israfından tasarruf edilecek.
Biliyorsunuz belediye başkanlarının trend söylemi “Birlikte yönetelim”… Elbette ki bu birçoğunda söylemde kalıyor, eyleme dönüşmüyor. Ancak Tayır’ın Parlak Fikirler Merkezi projesi aslında tam da bu amaca hizmete edecek… Öneriler, şikayetler, faydalı faaliyet fikirlerinin hepsi bu merkezden alınacak.
Doğası harika Orhaneli’nin turizme katkı sağlayacak bir proje de cam teras seyir tepesi… Özellikle fotoğraf, doğa, manzara tutkunları için Orhaneli’yi uğrak yeri olacak.
Bir süredir Orhaneli’de çadır ve karavan kampı revaçta…
Zaten Orhaneli için biçilmiş turizm kaftanı da bu bence… Tayır’ın vaadi uluslararası standartlarda bir alan oluşturmak… Özellikle bu konuya ciddi ağırlık verilmeli, Orhanelili girişimcilerin de bu konuda yüreklendirilmeli ve desteklenmeli diye düşünüyorum…
İlçeye yapılacak ters ev projesi de beni heyecanlandıran projelerden oldu… İlgi çekecek bir yapı ilçeye turist akışını hızlandıracaktır. Macera severler ve sporcular için zipline (iple kayma), doğa yürüyüşü, macera park gibi yatırımlar da bu amaca hizmet edecek.
Yöre kadınını desteklemeyen, onların önünü açmayan hiçbir belediye başkanı başarılı sayılamaz. İlçede üretime katkıda bulunan tüm kadın kooperatifleri destekleneceği gibi çiftçiler tarafından seralarda üretilecek, TARIM A.Ş. alım garantili süs bitkileri ile hem bölge ekonomisi değer kazanacak, hem de Bursa estetik bir görünüm kazanacak…
Tayır’ın başka bir hedefi de ilçedeki atıl ve bakir durumda bulunan bölgelerde, kooperatifler aracılığıyla arı yetiştiriciliği için organik alan sertifikasyon süreci yönetilmesi ve onaylı organik alanlar oluşturulması, organik arı ürünleri üretilmesi…
Yine yöresel ürünlerin üreticiden alınırken fiyatların alıcı tarafından belirlenmesine, fiyatların dip yaptırılmasına sebep olan konu üretim yerlerinde soğuk hava deposu olmaması… Depolar sayesinde tüketim ömrü uzuyor ve çiftçinin ürünü değerleniyor. Orhaneli için elzem konularında başında gelen soğuk hava deposu da Tayır’ın hedefleri arasında…
Yine çiftler için modern ve kullanışlı ahırlarda küçükbaş ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılabilmesi için ücretsiz tip proje desteği verilecek Tayır başkan olursa. Mahalle odaları, atıl durumdaki köy okullarının muhtarlık binası ve köy odası olarak kullanımı, çocuk yuvaları – kreşler, oyun parkları, mahalle fırınları da projeler arasında yer bulan konular.
Ali Osman Tayır’ın Orhaneli’ye kazandırmayı hedeflediği bir başka konu kapalı yüzme havuzu, gençlerin ve öğrencilerin yanlış yönlere adaptasyonunu engellemek için spor, bilim, sanat ve ilim ışığında planlanacak yaz spor okulları, kız öğrenci yurdu, ücretsiz düğün salonu, gençlik parkı, halı sahalar gibi gençlere yönelik projeleri de var.
Sosyal belediyecilik kapsamında yaşlılara evde destek birimi, kardeş aile projesi gibi projeleri de var.
Kentleri kent yapan meydanlarıdır bilinciyle halkın ve misafirlerin tamamına hitap edecek, kültür, spor, bilim, sanat gib tüm sosyal ve kültürel ihtiyaçlara karşılık verecek bir meydan projesi Orhaneli’ye yakışacak. Elbette ki bu konuda katkı sağlayacak başka bir proje de kültür merkezi…
Şehir merkezinin içinde kalmış sanayi sitesi de taşınacak Tayır döneminde…
Tarımın desteklenmesi için baraj havzası kapalı sistem sulama tesisi kurularak tarımsal sulamanın problem olmaktan çıkarılması hedeflenmiş…
Kentsel dönüşüm konusunda da yatay mimariye sahip, otoparklı, yeşil alanlı, depreme dayanıklı binalar gerçekleştirirken komşuluk bağının, mahalle kültürünün kopmaması öncelenecek.
Tüm bu hizmetler olurken Orhaneli’ye trafik akışının da fazlalaşacağı göz önüne alınmış Tayır tarafından… Yeni, modern bir otogar, otopark alanları da projeler arasında yerini almış…
Abartılı, saçma, gereksiz, sırf söylenmiş olsun diye sunulan vaatlerden çok amacı olan, uygulanabilir projeler olarak gördüm Ali Osman Tayır’ın projelerini…
Orhaneli dahil tüm ilçelerimizi, güzel şehrimizi bir adım ileriye taşıyacak projeleri parti gözetmeksiniz destekler, duyururuz. Bu da son söz olsun…
Sağlıkla kalın…