Home GÜNCEL Ziller, ‘Acı Acı’ Çalacak!

Ziller, ‘Acı Acı’ Çalacak!

- Guncellenme Tarihi: 4 Eylül 2024 19:55
5 min read
Ziller, ‘Acı Acı’ Çalacak! için yorumlar kapalı
0

Pazartesi günü yaklaşık 19 milyon öğrenci ders başı yapacak.

Tüm öğrencilerimize başarılar dilerim.

Türkiye’de okul zili bir kez daha “acı acı” çalacak.

Özel okulların, ebeveynleri bunalıma sokan isteklerini bir kenara bırakırsak devlet okulları da büyük sorunlarla yeni öğretim yılına merhaba diyecek.

Öğretmen kadrosundaki eksiklikleri, müfredatın delik deşik edilmesini bir yana bırakırsak tasarruf tedbirlerine göre; bir sınav yapacak bir top kâğıda bile muhtaç durumda olan bir yapılanmanın içinde olacağız.

Bazı okullarda öğretmen ve müdür olarak görev yaptım.

Eğitim ve öğretimi aksatmadan başarılı görevi tamamladığımı gururla söyleyebilirim.

Ama son günlerde bazı okulların yetkililerinde duyduklarımız bizi şaşırtmaya devam etmekte…

Büyükşehir de bir okul. 40 Derslikli bir okulun müdürüyle sohbet ettik: “Çay ikram edecektim ama personelim yok, sizi suyla ağırlayacağım” diye söze girdi ve “Sağ olsun binayı yapmışlar, öğretmenlerin maaşları ödeniyor, elektrik, su, telefon parasını giderleri karşılanıyor o kadar, bir hizmetli kadromuz bile yok” diye dert yandı.

Yıllık 8-10 bin lira kırtasiye, 10-12 bin liralık da temizlik ödeneği ise günümüz şartları düşünüldüğünde izahı olmayan bir tutar.

Çünkü 8 bin liralık kırtasiye yardımı ile sadece 80 top A4 kâğıt alabiliyorsunuz. Fotokopi işiniz olsa, bırakın makineyi toner alacak para bile mevzuata girmemiş. Sivil memur, güvenlik ve en önemlisi temizlik hizmetleri için personel istekleri geri çevriliyor.

En temel gereksinim tuvaletlerin günlük temizliği, eğer okul müdürü ile okul aile birliği önlem almamışsa yapılamıyor. Maddi açıdan dezavantajlı ilçelerde AB projesi kapsamında okullara yönlendirilen “Toplum yararına çalışan” personelin ise karşılığı yok.

Çünkü mevzuata göre haftanın üç günü çalışıyorlar ve temizlik, bakım, onarım işlerine sıcak bakmıyorlarmış.

Peki, okullar nasıl dönüyor?

İşte orada, kayıt sırasında ailelerden istenen para devreye giriyor.

Ama “velilerden para alınamaz” deniliyor…

3-4 Katlı, 40-45 derslikli bir okulun dönmesi için öğretmen kadrosunun dışında en az 1 memur, 4 hizmetli ve 1 de güvenlik görevlisine ihtiyaç var.

Okul aile birliği gelirleriyle asgari ücretten para ödeseniz bile sigorta ve yol-yemek paraları eklendiğinde okulun en az 200 bin TL maaş gideri var.

Lavabolara tuvalet kâğıdı, peçete koyalım, sınav sorularını da çocuklara fotokopi kâğıdına basıp verelim derseniz, aylık gider 400 bin TL’yi buluyor.

400 Öğrencisi bulunan bir okulda ne yazık ki her öğrenci sağlıklı biçimde okula gitmek için yönetime aylık 1000 TL ödemek zorunda.

Yorumu size bırakıyorum.

Load More Related Articles
Load More By Ali Özdemir
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Akıl ve Bilimden Uzaklaşmak!

Biz; yapay gündemle günümüzü doldururken, küresel ekonomi ve siyasetin günümüz tablosu, ge…