Kültür ve sanat şehri Bursa, uluslararası bir bienale daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından, Durma Sanat ve Nev Sağlık Grubu sponsorluğunda düzenlenecek 2. Uluslararası Seramik Bienali, 24 Ekim-24 Kasım 2024 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek.
Binlerce yıllık seramik geleneğini yaşatan ülkemizde, çağdaş seramik sanatının diğer sanat disiplinleri arasındaki ayrıcalıklı yerini vurgulamak amacıyla ilki 2022 yılında yine Bursa’da düzenlenen Bienalin ikincisi, 24 Ekim- 24 Kasım 2024 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek.
Ülkemizde düzenlenen ilk uluslararası seramik bienali
- Uluslararası Seramik Bienali kapsamında Bursa, yurt içi ve yurt dışından sanatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.
Bu bienal, ülkemizde düzenlenen ilk uluslararası seramik bienali özelliği taşırken, bu açıdan ayrı bir öneme sahip.
Küratörlüğünü Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı’nın yaptığı 2. Uluslararası Seramik Bienali, Bursa’nın ana teması “Quo Vadis/ Nereye Gidiyorsun”. Uluslararası ana sergide gösterilecek yapıtlar Günümüz insanlığı dünyayı nasıl şekillendiriyor? İnsan, doğruyu bulma yetisini kullanarak geleceği ütopyaya çevirebilir mi? Bütün insanlar- ve hatta diğer canlılar için- hayatı daha iyi yapmak, şimdi ve burada iyi yaşamak, geleceğe daha iyi bir dünya bırakmaya yoğunlaşmak mümkün müdür? sorularına odaklanacak.
Şahin Uçar, seramik eserlerini doğaçlama müzikle buluşturuyor!
Almanya’da yaşayan ve sadece doğaçlama konser yapabilen nadir sanatçılardan biri olan Şahin Uçar, seramik eserlerini müziğe dönüştürme yeteneğiyle dikkat çekiyor. Sanatseverler, bu eşsiz deneyimi Türkiye’de ilk kez Bursa’da gerçekleşecek olan bienalde izleme imkanı bulacak.
Şahin Uçar, piyano ile seramik eserlerini bir araya getirerek, izleyicilere görsel ve işitsel bir şölen yaşatacak. Etkinlikte, her bir seramik parçası, Uçar’ın yaratıcı doğaçlama müziği ile hayat bulacak. Bu yenilikçi yaklaşım, sanatın ve müziğin sınırlarını zorlayarak, katılımcılara unutulmaz bir deneyim sunmayı hedefliyor.
“Seramiklerin dokusu ve müziğin ritmi birleştiğinde ortaya çıkan uyum, izleyicilere farklı bir bakış açısı sunacak,” diyen Uçar, bu projeyi hayata geçirmekteki heyecanını dile getiriyor.
Bu eşsiz etkinlik, sanatseverler ve müzik tutkunları için kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor.
11 farklı sergi
- Uluslararası Seramik Bienalinin onur konukları, çağdaş Türk seramik sanatının iki önemli ismi Güngör Güner ve Tüzüm Kızılcan ile Polonyalı sanatçı Arek Szwed. Sanatseverler, Bienal’de bu sanatçıların yapıtlarını izleyip, kendileriyle tanışma fırsatı bulacak.
Sergiler kapsamında, Koreli sanatçılar Kim Hyeok Young ve Kim Yongmoon performanslarıyla Tofaş Müzesinde izleyicilerin karşısına çıkacak.
Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü “Uluslararası Macsabal Heykelleri” ve Eskişehir Tepebaşı Belediyesi “Uluslararası Pişmiş Toprak Koleksiyonu” da sanatseverlerle buluşacak.
Proje Koordinatörlüğü’nü Huri Aykut Ülker ile Aylin Tatlı’nın üstlendiği bu yılki Bienal’de, 11 farklı sergi izlenebilecek.
Sergiler; Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Bursa Arkeoloji Müzesi, Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Hilton Bursa Convention Center & SPA, Bursa Arkeoloji Müzesi, Nilüfer Belediyesi Pancar Deposu gibi kentin farklı noktalarına yayılacak. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde gösterilecek ana sergi, yerli ve yabancı sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapacak.
Öte yandan, Bursa’da gerçekleştirilecek bienalle ilgili detaylı bilgiler ve gelişmelere www.bursaseramikbienali.com adresinden ulaşılabiliyor.