Home GÜNCEL Pandemi iklimlendirme anlayışını da değiştirdi

Pandemi iklimlendirme anlayışını da değiştirdi

- Guncellenme Tarihi: 24 Haziran 2020 12:30
5 min read
Pandemi iklimlendirme anlayışını da değiştirdi için yorumlar kapalı
0

Pandemi döneminde merkezi klima sistemlerinin sağlık üzerindeki etkisi, Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Enerji Uzmanlık Grubu’nun gerçekleştirdiği online toplantı ile masaya yatırıldı. Toplantıya katılan konuşmacıların ortak yorumu pandeminin iklimlendirme sistemindeki anlayışı da değiştirdiği yönünde oldu. Konuşmacılar, yüzde yüz hava yenilenmesi sağlayan virüse geçit vermeyen sistemlerin, gelecekte yaşanması muhtemel pandemilerle savaşta önemli bir güç olacağı noktasında fikir birliğine vardılar.

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Akın Burak Etemoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda konuşan, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Atmaca, günümüz toplumunun kalabalık ve kapalı alanlarda vaktinin önemli bir bölümünü geçirdiğini ifade ederek, “İç hava kalitesi ve ısıl konforu bizler için çok önemli. Bir de enerji verimliliği elbette. Kapalı ortamda, kaliteli bir hava elde etmenin en önemli yolu, içerideki havanın, kısa aralıklarla yüzde yüzünü taze hava ile değiştirmektir.
Bu ekonomik değildir ama pandemi döneminde bunu yapmak zorundayız” dedi.
Doç. Dr. Atmaca, yanlış iklimlendirme sistemlerinin bulaşın artmasına neden olabileceğini ancak doğru iklimlendirme sistemlerinin de bulaşın azalmasına katkı yapabileceğini kaydetti. Doç. Dr. Atmaca, iklimlendirme sistemlerinin yaşanan ve yaşanması muhtemel pandemilere göre düzenlenmesi gerektiğini de ifade ederek şunları dile getirdi:
“Kapalı ortamlarımız pandemiye hazır değil. Virüs hava ile de bulaşıyor. Ne yaparsak yapalım riski sıfırlayamayız. Ancak prensip olarak kapalı alanlarda insan popülasyonunu azaltmalıyız. Ne kadar az insan o kadar az risk. Ayrıca Hepa filtreler kullanılabilir, lokal havalandırmalar, doğal havalandırmalar düşünebilir. İkinci seviye önlem olarak, iklimlendirme sistemlerinde virüsleri öldüren mor ötesi ışık kullanılabilir. Üçüncü seviye önlem, olarak temiz alandan daha az temiz alana hava akımı sağlanmalı. Dördüncü seviye olarak da, kapalı alanlar insan yokken bile 7/24 havalandırmalı.”
BUNDAN SONRAKİ…
Online toplantının bir diğer konuşmacısı olan mekanik proje uzmanı Hamit Mutlu ise, iklimlendirme sistemleri hakkında teknik bilgiler vererek, “Pandemi sürecinde kapalı alandaki havanın tamamen deşarj edilmesi istenmektedir” dedi. Mutlu, “Bu yüzde yüz temiz hava şartı iklimlendirme sistemlerinin tasarımında yeni bir anlayışa neden olacak” diye konuştu.
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Alpaslan Türkkan da, hayvanlarda saptanan ve insanlara bulaşmamış çok sayıda virüs olduğunu kaydederek, “Bazı hastalıkların yayılmasında havalandırma çok önemli. İyi havalandırma virüsün yayılmasının önlenmesinde bize yardımcı olabilir. Hazırlıklı olmalıyız. Corona için değilse bile bundan sonraki salgınlar için” dedi.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

TEKNOSAB Lojistik Teknopark GSYF Yeni Yatırımcılarla Büyüyor

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, kısa süre önce kuruluşu tamamlanan TEKNOSAB Lo…