Home EKONOMİ ULUDAĞ OSB SANAYİCİSİ İÇİN ÇALIŞIYOR…

ULUDAĞ OSB SANAYİCİSİ İÇİN ÇALIŞIYOR…

- Guncellenme Tarihi: 8 Aralık 2020 14:46
14 min read
ULUDAĞ OSB SANAYİCİSİ İÇİN ÇALIŞIYOR… için yorumlar kapalı
0

17 OSB’li Bursa’nın tekstil ile öne çıkan organize sanayi bölgesi Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın ile Gürsu OSB – Kestel 2. Bölge birleşimi ve entegrasyonu, ihracatta durumumuz, sanayicinin vizyonu, Uludağ OSB’nin sanayicileri için çalışma ve hedefleri üzerine röportaj yaptık. Aydın; pandemi döneminde Avrupa’nın iptal ettiği Çin menşeli siparişler hem Türkiye’ye hem de sanayi bölgemize döndüğünden, dünya genelinde Türk malına olan ilginin arttığından, bu eksende devletin markalaşmaya daha sürdürülebilir teşvikler vermesi gerektiğinden dem vurarak, bölgenin yatırımları çok önemli olduğunu, 80 megavatlık enerji santrali için kolları sıvadıklarını, üretimi, sosyal etkinliği, pazarlamayı, ucuz enerjiyi, projeyi aynı anda düşünecek, vizyon sahibi çalışmaların ortaya konması gerektiğini belirtti. Sorduklarımız ve Yunus Aydın’ın samimi cevaplarını aşağıda okuyabilirsiniz.

 

2 BÖLGENİN BİRLEŞİMİNDEN BAŞLAYALIM, ENTEGRASYON SAĞLANDI MI, ÇALIŞMALAR NASIL GİDİYOR?

2001’de Gürsu OSB’nin kurulma çalışmalarında aktif rol aldım ve halen Uludağ OSB’nin başkanlığını yürütüyorum. Sanayiciye bu birleşmenin onların ihtiyaçlarının karşılanması ve menfaatinin sürmesi için atılan bir adım olduğunu anlattık, katılımcılardan pozitif geri dönüşler aldık. 260 sanayiciden oluşan Uludağ OSB’ye, yakın zamanda 5 sanayici daha entegre ettik, OSB’ye katılma yeterliliği olmayan tek bir firmanın kaldı. OSB birleşmesinin faydalarını gördük. Bazı OSB’lerde elektrik problemlerinin ve mevzuata dair sıkıntıların devam ettiğini görüyoruz, Kestel 2’deki sanayicilerin elektriklerini Uludağ OSB olarak karşılamaktayız. Doğalgazda OSB’nin kendi hatlarını Kestel 2. Bölgeye de döşeyeceğiz. Yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım gerektiriyor. Bu yatırımı yaptıktan sonra 2. bölgedeki sanayicilerimizin tamamına doğalgazın tedarikini yapacağız. 260 sanayicili Uludağ OSB, şu an yüzde 90 oranında dolu, Bursa’nın 3. büyük OSB’siyiz.

 

UHDENİZDEKİ SANAYİCİLER İÇİN NELER YAPIYORSUNUZ?

Sanayiciyi memnun edecek ortamın oluşması için şevkle çalışıyoruz. Sanayicinin gündemi olan SCADA sistemiyle ilgili Uludağ OSB olarak önceden çalışmaya başladık ve sisteme geçiş yaptık. OSB yönetimlerinden sanayicilerin beklediği hizmetlerin başında elektrik ve doğalgaz geliyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji tesislerine sahip olmak gerekiyor. Uludağ OSB 5 yıldır bu konuda çalışıyor. Bu Bakanlığımızın yönlendirmesiyle hidroelektrik santral anlaşması yaptık, kendilerine teşekkür ediyoruz. Kredilendirme ile ilgili pandemi sürecinde tıkanmalar oldu. Kredilendirmeyi aşabilirsek, yaklaşık 80 megavatlık enerji santralimiz olacak. Güneş enerjisiyle alakalı da parsel bazında proje oluşturulması çalışmaları devam ediyordu. 2 aydır çalışmalarımız devam ediyor, tamamı boş alanlara ve çatılara düşünülüyor. Biz, konut alanlarına yakın bir OSB’yiz, bu yüzden parsel çok kıymetli. Kestel 2. OSB’yle birleşmeden önce 800 lira olan arsa değerleri, bugün 3 bin liralara geldi. Verdiğimiz hizmetlerin de etkisi var bu yükselişte.  Planlı sanayi bölgeleri oluşmalı. Biz kendimizi planlı sanayi bölgesi diye adlandıramıyoruz. Gönül ister ki önümüzdeki 50 yılın planlandığı sanayi bölgeleri olsa…

 

TÜM BUNLARI GERÇEKLEŞTİRİRKEN ÇEVREYE, YEŞİL ALANLARA DUYARLILIĞINIZ NASIL?

Genişleme alanları neredeyse tamamen doldu. Kestel 2’nci bölgede tarım vasfını kaybetmiş ufak bir alan var. Şehrin doğu yakasında, gerek Uludağ OSB gerekse başka sanayi bölgelerinin daha fazla genişlemesinin fayda getireceğine inanmıyorum, bir süre sonra sanayi alanlarının konutlarla iç içe olmasından dolayı taşınma konusunun gündeme gelebilecek. Baca filtrasyon sistemlerimiz tartışılıyor, bir an önce devreye girmesini istiyoruz. Karbondioksit salınımımızı yüzde 90 azaltma çalışması yaptık, buhar merkezi kurduk. Yer altı sularının korunması çalışmaları yapıyoruz. DSİ’yle görüşüyoruz. Çevreyi gözetmeden sanayicilik olmaz. Sanayiyle tarımın barışık olması şart. Bizler sanayici olarak tarım erbabının da yanındayız, bu bilinçle hareket ediyoruz

 

İHRACAT KONUSUNDA NE DURUMDA ULUDAĞ OSB?

Pandemi döneminde, özellikle tekstil ağırlıklı bir OSB olarak dış ülkelerden çok büyük talepler geldi, Avrupalı firmalar Çin’deki siparişlerini iptal edip Türkiye’ye yönelmeye başladı. Ama gördük ki ham maddede yine Çin’e ihtiyacımız var. Ham maddeyi de bizlerin üretebilmesi gerekiyor. İhracat rakamlarındaki yükselişimiz üretimimize bağlı. Dünya pazarına daha ucuz ve rekabetçi ürün sunabilirsek, Türk mallarına ilgi daha da artacak. Karadeniz’de bulunan doğal gaz kaynağının da bir an önce ülkemizin hizmetine girmesi için sabırsızlanıyoruz, sürecin sonunun, Türkiye açısından olumlu olacağına inanıyoruz ve özellikle tekstil sektörünün parlayacağını düşünüyoruz. Toptan satışların dijital ortamlarda oluşturulmasını yakın… Sanayici geleceği erkenden görüp, kendini hazırlamalıdır. Değişime ayak uyduran sanayiciler var, ama uyduramayacak olanlar da var. Dijital ticaret, e-ihracat diyebileceğimiz döneme rahatlıkla geçebileceğimiz altyapımız var.

 

TÜRK SANAYİCİSİNİN VİZYONU YETERLİ Mİ?

Tekstili gelişen ülkeler terk etti, tekstil gelişmekte olan ülkelerin sektörü. Emek yoğun bir sektördür tekstil. İngiltere, Fransa ve İtalya bu alanda markalaşmayı becerdi. Sıra bizde, sanayicilerimizi markalaştıracak ortamları oluşturuyoruz. Pandemi sürecinde sanal fuar uygulamasını Türkiye’de ilk biz yaptık. Lakin özeleştirimiz de var, sanal fuar yapılıyor ama stant başı 250-300 dolarlardan bahsediliyor. Uludağ OSB olarak dünya pazarlarını araştırma çalışmaları yapıyoruz. Yakında davetli aldığımız Rusya’yı ziyaret edeceğiz. Firmaların önünü açarak vizyon kazandırmak istiyoruz. OSB’lerde çalışanların ve bölge müdürlerinin değil, vizyon sahibi sanayicilerin yönetiminin geçerli olması gerekiyor. Üretimin önünün açılması için bu şart. Bakanlığımız da çalışıyor.  Üretimi, sosyal etkinliği, pazarlamayı, ucuz enerjiyi, projeyi aynı anda düşünecek; vizyon sahibi çalışmaların ortaya konması gerekiyor. OSB’ler çok uzun vadeli planlanmalı, planlanırken de belediye, bakanlık ve tüm diğer devlet erkanının dâhil olduğu bir yapı oluşturulmalı. Beyaz ve mavi yakalıların şehrin doğu yakasında ikamet edip, batı yakasında özellikle yeni sanayi alanlarına çalışmaya gitmelere trafikte sıkıntı oluşturuyor, trafik, sağlık, hava kirliliği hepimizin ortak sorunu. Hepsi bir bütün olarak planlanıp yola çıkılmalı…

SON OLARAK HEDEFLERİNİZ NELER?

Baca salınımının çok olduğu tekstil ağırlıklı bir bölgeyiz, buhar merkezini bitirme aşamasına geldik, kamulaştırma işlemlerini yeni sonlandırdık. Teknik üniversiteyle protokol yaptık, 2021’de devreye alınacak AR-GE merkezimiz de sanayiciye vizyon kazandıracak. OSB içi eğitim noktasında MEB ile protokol imzaladık, yalnızca eğitim ve okullar için 35 bin metrekare alan ayırdık. Kendi teknik kolejlerimizi bir an önce daevreye alacağız, 2023’te tüm sorunları halletmiş bir OSB olacağız.

 

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Türk Aydınının Cumhuriyet Dönemi Sosyo-Kültürel Değişim Üzerine Etkisi

Osmangazi Düşünce Atölyesi tarafından düzenlenen ‘Cumhuriyet Dönemi Sosyo-Kültürel Değişim…