Home GÜNCEL ‘İnegöl Tarım Modeli’ Türkiye’ye Örnek Olacak

‘İnegöl Tarım Modeli’ Türkiye’ye Örnek Olacak

- Guncellenme Tarihi: 31 Ocak 2021 13:39
16 min read
‘İnegöl Tarım Modeli’ Türkiye’ye Örnek Olacak için yorumlar kapalı
0

Şehrin tarım faaliyetlerinin de yönetildiği İnegöl Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürlüğü’nün 2020 çalışmaları hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, sanayi şehri kimliğinin yanında iyi bir tarım şehri de olan İnegöl’de özgün bir tarım modelinin adım adım hayata geçirildiğini ifade etti. Taban, İnegöl’ün üretim verilerini de paylaştığı açıklamasında 2020 yılında 62.302,043 ton ile en fazla üretilen ürünün armut olduğu duyurdu. Bunu sırasıyla 29.909,975 ton ile şeftali ve 17.055,941 ton ile cevizin izlediği kaydedildi.

Belediye Başkanı Alper Taban, İnegöl Belediyesi Muhtar İşleri Müdürlüğü’nün 2020 yılı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda tarımla ilgili faaliyetlerin yürütüldüğü müdürlük bünyesinde İnegöl’ün 2020 yılı üretim verileri de açıklandı.

Muhtarlık İşleri Müdürlüğü’nün çalışma esasları ve görevleri hakkında bilgi veren Başkan Taban, “Muhtarlık İşleri Müdürlüğümüz, Belediyemiz Cerrah Mahallesindeki Ek Hizmet binamızda Cerrah Koordinatörlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü şeklinde hizmet vermektedir. Muhtarlarımızın koordinasyonuyla birlikte aslında tarım alanında da faaliyetlerimizin yürütüldüğü müdürlüğümüz” dedi.

İNEGÖL TARIM MODELİ
Daha önce Kırsal Hizmetler Müdürlüğü adıyla hizmet veren ancak 2019 yılı Nisan ayından sonra Muhtarlık İşleri Müdürlüğü adını alan birimin 2020 yılını değerlendiren Belediye Başkanı Alper Taban, İnegöl tarımı adına önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti. İnegöl’ün sanayi kimliği yanında tarım alanında da markalarıyla adından söz ettirdiğini ve iyi bir tarım şehri olduğunu belirten Taban, “Bizler de yerel yönetim olarak şehrimizin bu değerine katkı sağlamak, tarımı daha yüksek sesle konuşmak, İnegöl Tarım Modelini ortaya çıkarmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şehrimizdeki tüm çiftçilerimizi aynı çatı altında toplamak adına Üreten Çiftçiler Kooperatifimizi kurmuştuk. Kooperatifimizin ilk faaliyeti olarak yeni bir soğuk hava deposunu şehrimize kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şimdi sırada yeni hedefler, yeni tesisler var. Yekvücut halde tüm çiftçilerimizle özgün bir İnegöl Tarım Modelini ortaya koyarak bu modelle tüm Türkiye’ye örnek olmak istiyoruz. Çiftçilerimizi aynı çatı altında toplayan kooperatifimiz aracılığıyla orta ve uzun vadede geniş bir çalışma alanı oluşturup, İnegöl’de ürettiğimiz ürünleri şehrimizde daha nitelikli hale getirerek kuracağımız kurutma ve paketleme tesislerinde işleyip, kendi pazarlama ağımızı da oluşturarak doğrudan nitelikli alıcıya ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu sayede çiftçimizin tarlada toplayıp olduğu halde ucuza sattığı ürünü biz kendi bünyemizde işleyip daha iyi kârlarla satmayı, çiftçimizin kazancını arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

2020 ÜRETİM ŞAMPİYONU ARMUT
İnegöl’ün 2020 yılı üretim verileri hakkında bilgi veren Başkan Taban, şöyle devam etti: “İlçemizde üretilen meyve alan ve üretim miktarlarına baktığımızda, 2020 yılında en fazla üretilen ürünün armut olduğunu görüyoruz. İnegöl’ümüzde 2020 yılında 28.319,11 dekar alanda 62.302,043 ton armut üretildi. İkinci sırada ise 15.151,96 dekar alanda 29.909,975 ton ile şeftali ve üçüncü sırada 29.406,80 dekar alanda 17.055,941 ton ile ceviz geliyor. Toplamda ise 20’yi aşkın farklı ürün çeşidinde İnegöl’ümüzde 123.029,24 dekar alanda 199.792, 776 ton ürün elde edildi. Bu ciddi bir rakam. Şehrimiz adeta bir meyve üretim merkezi. Gelecekte bu rakamların daha da yukarılara çıktığını, yeni tesisler ve soğuk hava depolarıyla üretim kapasitemizin de arttığını göreceğiz inşallah.”

SOĞUK HAVA DEPOSU HİZMETE GİRDİ
“Muhtarlık İşleri Müdürlüğümüzün 2020 yılı çalışmalarından da bahsetmek gerekirse; bu yıl yaptığımız en önemli faaliyet yeni soğuk hava deposu oldu diyebiliriz. Üretim kapasitemizin aksine, depolama alanımız oldukça az. Bu nedenle çiftçimiz ürünlerini topladığı gün aracılara satmak durumunda kalıyor. Çünkü koyacak yer, soğuk hava deposu sınırlı. Bizler de depolama sorununa çözüm bulmak adına yeni bir soğuk hava deposu yapılması için Üreten Çiftçiler Kooperatifimiz aracılığıyla Deydinler Mahallemizde çalışmalara başladık. Şubat ayında temelini attığımız tesisimiz, çok şükür Ekim ayında ürün depolamaya başladı ve hizmete girdi. Bugün İnegöl’ümüzün değerli ürünleri, burada modern bir tesiste depolanıyor.”

DAHA NİTELİKLİ ÜRETİM İÇİN ÇİFTÇİ EĞİTİM SEMİNERLERİ YAPILDI
“Bir yandan yeni tesisleri hizmete alırken bir yandan da daha nitelikli üretimi hedefledik. Bu amaç doğrultusunda Halk Eğitim Merkezimiz, İlçe Tarım Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız ve muhtarlar Derneğimiz ile işbirliği yaparak kış aylarında kırsal mahallelerimizde Çiftçi Eğitim Seminerleri düzenlemeye devam ettik. Çiftçilerimizin karşılaştığı sorunların çözümünde rehberlik yapmak adına kış aylarında çiftçilerimizin boş vakitlerini değerlendirdik. Tarım ve hayvancılıktaki yenilikleri, bitki hastalık ve beslenmede karşılaşılan sorunları, Tarım Bakanlığımızın çiftçi desteklemelerini bu eğitimlerde anlattı. Pandemi başlayana kadar pek çok kırsal mahallemizde bu eğitimler verildi.”

İNEGÖLLÜ ÇİFTÇİLER TARIM FUARI ZİYARETLERİ İLE DÜNYAYI TAKİP EDİYOR
“Çiftçimizin ülkemizdeki ve dünyadaki teknolojik yenilikleri, değişim ve dönüşümü takip etmesini de arzu ediyoruz. Bu nedenle Avrupa’nın 4. büyük fuarı olan Uluslararası İzmir Tarım ve Hayvancılık Fuarına şehrimizden 45 muhtar ve çiftçimizle ziyarette bulunduk.”

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YIKAMA HAVUZU PROJESİ
“Tarım ve hayvancılıkta çiftçimize makina ve ekipman desteklerimiz de sürdü. Haziran ayında ilçemizde yetiştiriciliği yapılan 57 bin küçükbaş hayvanımız için 65 bin TL’lik yatırım ile küçükbaş hayvan dezenfekte havuzu projesini hayata geçirdik. Bu proje üreticilerimizi mali ve tıbbi açıdan, hayvanlarımızı da parazit ve kene gibi haşerelerden korumakla birlikte yavru atımlarını önlemekte ve insanlara bulaşmasını da engellemektedir. Üreticilerimizin hayvan dezenfektede yaşadıkları mali sorunları asgari düzeye indirgenmesine katkı sağlayan küçükbaş hayvan yıkama havuzumuz, hayvancılığın olduğu tüm kırsal mahallelerimizde ücretsiz olarak hizmet veriyor.”

TAŞ TOPLAMA ARACI İLE VERİM YÜZDE 30 ARTIYOR
“Aynı şekilde ilçemizde üretim yapılan yaklaşık 30 bin hektarlık alanın yüzde 15’lik kısmının taşlık olduğu ve bu alanlarda hem verim düşüklüğü hem de makinalı tarımın imkansızlığı konusunda çiftçimizin çözüm talebi vardı. Bu soruna çözüm bulabilmek adına da 60 bin TL bedelle taş toplama makinesi alımı yaptık. Kırsal mahallelerimizde ücretsiz olarak kullanıma sunduğumuz aracımızla kısa sürede pek çok arazimiz taştan temizlendi ve temizlenmeye devam ediyor.”

BURSA HALİNDE İNEGÖL DÜKKANI AÇILDI
“Çiftçilerimizi aynı çatı altında topladığımız İnegöl Üreten Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi adına Bursa Hikmet Şahin Meyve ve Sebze Halinde 86 no’lu dükkanı kiraladık. Burada kooperatifimize üye çiftçilerimizin ürünlerini doğrudan alıcıyla buluşturma imkanı yakaladık.”

TARIMSAL DEĞERLERİMİZ DÜNYAYA TANITILIYOR
“Çilek ve Yaban Mersini ürünlerimiz için hasat etkinlikleri yaptık. Biliyorsunuz 2019 yılından beri kentimizin marka değerleri olan tarımsal ürünlerimizin ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtımını ve marka tutundurmasını sağlamak amacıyla festivaller düzenlenmiştik. Ancak pandemi döneminde geçmiş yıllarda gerçekleştirmiş olduğumuz festivallerimize ara vermek durumunda kaldık. Bu süreçte bizler çiftçilerimizi bahçesinde ziyaret ederek, üstlendikleri toplumsal anlamdaki görevlerinden dolayı kendilerine teşekkürlerimizi sunduk. Hasatlara katıldık. Tarımsal değerlerimizi bu şekilde tanıtmaya devam ettik.”

ÇİFTÇİ ZİYARETLERİ YAPILDI
“2020 yılında kısal mahallelerimizde bazı afetler yaşadık. Aşırı yağış ve doludan zarar gören çiftçilerimizi köylerinde, arazilerinde ziyaret ettik. Bazı desteklerde bulunduk. Yine şehrimizin önemli bir değeri olan fidan ve çöğür üretimi yapan çiftçilerimizle toplantılar yaptık. İnegöl’ümüz Türkiye’deki toplam 17 milyon 800 bin meyve fidanı üretiminin 8 milyon 400 bin adetini karşılarken, ülke genelindeki toplam çöğür üretiminin de yüzde 70’ini sağlıyor. Bizler de yerel yönetimler olarak bu anlamda atılabilecek adımlar noktasında destek olabilmek ve katkı koyabilmek için üreticilerimizle bir araya geldik. Yapılan toplantı sonrası üreticilerimizi yerlerinde de ziyaret ettik.”

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Türk Edebiyatında Kadın Öznesi Osmangazi’de Konuşuldu

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Kadın Yazarlar-Yazılan Kadınlar: Türk Edebiyat…