Giderek yaygınlaşan güneş enerjisi santralleri, maliyeti düşürdüğü gibi kâr da sağlıyor.
TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Şahintaş, “Birkaç yıl içinde gelir sağlamak çok kolay” dedi.
Metro istasyonları, fabrika, otel, okul ve hastane gibi büyük yapıların çatılarını işlevsiz alan olmaktan çıkararak adeta elektrik üreten tesislere dönüştüren güneş enerjisi santrallerinin (GES) kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Ortalama 20-25 yıl kullanılabilen GES’lerin amortisman sürelerinin 4 yıldan başlayıp 10 yıla kadar çıkabildiğini belirten TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, “Elektriğini üreten Türkiye, güneş enerjisindeki amortisman süresinin düşük olmasının avantajıyla dışa bağımlılığı azaltacak” dedi.
AMORTİSMAN 4 YILA KADAR İNİYOR
Türkiye’nin fosil yakıt kaynakları bakımından sahip olduğu dezevantajlı durumu güneş enerjisi potansiyeli ile rahatlıkla kapatabileceğini vurgulayan TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, “Güneş enerjisi santrallerinin ekipman üretimi giderek artıyor. Metrekare başına düşen verimlilik, ülkemiz açısından yüksek olduğu için amortisman sürelerinde de ciddi avantajlara sahibiz. Ülkemizin güneş enerjisi potansiyeli açısından sahip olduğu avantajlı jeostratejik konumu, santrallerin amortisman süresini 4-5 yıla kadar düşürebiliyor. Yani kullanım süresinin kalan bölümü, kullanıcıya enerjide neredeyse sıfır maliyet ve hatta kâr olarak dönüyor” dedi.
İSTASYONLARDAKİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
30 Bursaray istasyonunun tamamının güneş enerjisi panelleriyle donatılması çalışmalarına başladıklarını ve 2 istasyonda uygulamaya geçtiklerini de belirten İbrahim Şahintaş, yenilenebilir enerji sektörünün diğer enerji kaynaklarına göre daha ucuz ve tamamen çevreci olmasının, cazibesini artırdığını da kaydetti. Güneş enerjisi santrallerinin meskenleri de kapsayacak şekilde yakın zamanda yaygınlaşacağını da dile getiren Şahintaş, “Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) veriler, güneş enerjisinin 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarında yüzde 7, 6’lık oran ile en hızlı büyümeye sahip enerji kaynağı olacağını öngörüyor. Bu tablo, ülkemiz için de geçerli. 25 yıla kadar kullanılabilen ve amortisman süreleri giderek düşen GES’ler artık hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yerlerini alacak. Biz de firma olarak ülke ekonomimizin enerjide dışa bağımlı olmaktan uzaklaşıp sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğinde olan Bursaray istasyonlarını güneş enerjisi santrallerine çevirme projesine hızla devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.