Home GÜNCEL BTSO’dan ‘Çekya Pazarı ve Ticaret İmkanları’ Webinarı

BTSO’dan ‘Çekya Pazarı ve Ticaret İmkanları’ Webinarı

- Guncellenme Tarihi: 29 Mayıs 2021 13:23
9 min read
BTSO’dan ‘Çekya Pazarı ve Ticaret İmkanları’ Webinarı için yorumlar kapalı
0

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ‘Çekya Pazarı ve Ticaret İmkanları’ online seminerini iş dünyası temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirdi. Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Çekya’nın diğer Avrupa ülkelerine göre büyük avantajlar taşıdığını belirterek, “Bursa, Türkiye-Çekya ikili ticaretinde önemli bir rol oynuyor. Bursa’daki firmalar için Çekya’da güzel avantajlar var.” dedi.

Temmuz ayından bu yana dünyanın farklı ülkelerinde 50’ye yakın webinar programı düzenleyen BTSO, Orta Avrupa’nın en önemli ekonomilerinden olan Çekya pazarını da mercek altına altı. ‘Çekya Pazarı ve Ticaret İmkanları’ online semineri, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener’in moderatörlüğünde, Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Prag Ticaret Müşaviri Berat Demirci Cörüt ve DEİK Türkiye-Çekya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Yalın Yüregil’in katılımıyla düzenlendi.

“BURSA’DA ÇEKYA İLE TİCARET YAPAN 388 FİRMA VAR”
BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Çekya ile yatırım ve ticareti daha üst seviyelere taşımanın Türkiye için de son derece önemli olduğunu söyledi. Pandemi sürecine rağmen 2020 yılında Çekya ile ticaret hacminin 4 milyar dolara yaklaştığını ifade eden Şener, “Bursa ile Çekya arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 300 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Kentimizin 26 milyar dolara ulaşan toplam ticaret hacmini düşünürsek Çekya ile ticaretimizin oldukça düşük kaldığını söylemek mümkün. Çekya’ya ihracat yapan 388 firmamız bulunuyor. Oda olarak Çekya ile ilişkilerimizi geliştirmek ve genişletmek hedefiyle üzerimize düşen her türlü görevi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de yapmaya hazırız.” diye konuştu.

“MUAZZAM BİR POTANSİYEL VAR”
Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, Türkiye ve Çekya arasındaki ticari potansiyelin aslında birçok kişinin bildiğinden daha yüksek ve daha derin olduğunu belirterek, “Türkiye, 10,5 milyonluk nüfusuna rağmen Çekya ile şu anda 4 milyar dolara yaklaşan bir ikili ticaret hacmine sahip.” dedi. Türkiye’nin birçok konuda Çekya ile işbirliği yaptığını anlatan Bağış, şöyle konuştu: “Burada aslında muazzam bir potansiyel ve fırsatlar olduğunu görüyorum. Bursa, Türkiye-Çekya ikili ticaretinde önemli bir rol oynuyor. Bursa, bu potansiyeli artırabilir. Bursa’daki firmalar için burada güzel avantajlar var.”

“ÇEKYA’DA FİNANSMAN AVANTAJI VAR”
Büyükelçi Bağış, Çek firmalarıyla teması artırdıklarını daha da artıracaklarına dikkati çekti. Türkiye ve Çekya arasındaki ikili ticarette otomotiv sektörünün ön planda olduğunu dile getiren Bağış, “Ülkemiz Çekya’ya çoğu Bursa’dan olmak üzere önemli miktarda otomotiv parçası satıyor. Otomotiv, aslında bu ikili ticaretin önemli bir boyutunu oluşturuyor. Onun dışında savunma sanayiinde çok ciddi işbirliği var. Bir takım madenlerle ilgili işbirliği var. Son dönemde pandemiden dolayı eldiven, dezenfektan, maske, sağlık görevlilerinin giydiği tulumların ihracatında artış görüyoruz. Çekya’nın avantaj olarak, diğer Avrupa ülkelerinde olmayan bir özelliği var. Bugün Avrupa’nın herhangi bir ülkesine bir Türk şirketi mal gönderdiğinde KDV’sini ödemek zorunda. Ama Çekler KDV’sini ancak mal satılınca alıyor. Yani en az yüzde 21’lik bir finansman avantajı var. Çekya Avrupa’nın tam merkezinde olduğundan çok kısa bir sürede Avusturya, Almanya, Polonya, İtalya, Slovakya’ya ulaşma şansı olan bir ülke. Buraya gelen bir ürün, saydığım ülkelere gittiğinde anında KDV’si ödenmesi gerekirken buraya geldiğinde ödenmek durumunda değil. Onun için Almanya’ya ya da Avrupa’nın herhangi bir yerine iş yapan biri için Çekya’da bir depo tutmak, lojistik merkezi oluşturmak, aslında çok avantajlı.” diye konuştu.

“ÇEKYA’DA BAŞARILI OLMAK İÇİN UZUN VADELİ DÜŞÜNÜN”
DEİK Türkiye-Çekya İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Yalın Yüregil, Türkiye Çekya İş Konseyi’nin 1991 yılında kurulduğunu söyledi. Çekya Ticaret Odası ile birlikte ortak programlar düzenlediklerini kaydeden Yüregil, Bursalı firmalarının Çekya’da başarılı olmaması için hiçbir sebebi olmadığını söyledi. Yüregil, “Ürün kalitesinden fiyatlandırmaya kadar bir eksikliğimiz yok. Buradaki Türk firmalarının kaybettiği nokta, bakış açısından kaynaklı. Sebebi ise, Türk firmalarımız burada Türkiye gibi düşünüyor. Çek firmalarına ulaşmak biraz zordur. Orta Avrupa’da genel olarak böyle. Bizim ülkemizdeki gibi değiller. Ticaret kapılarını hemen açmazlar. Başarılı olmak için olaya biraz uzun dönemli bakılmalı. Bu şekilde başlarsak, Bursalı firmalar bu pazarda mutlaka başarılı olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Burfaş B Kafe, Artık Orhangazi’de

Bursa Büyükşehir Belediyesi, uygun fiyat, güvenli ve kaliteli hizmet anlayışıyla hayata ge…