Bursa Uludağ TTO’nun yüksek lisans ve doktora öğrencilerine yönelik patent eğitiminde üniversitelerin ve buluş sahiplerinin kanuni açıdan sahip oldukları ayrıcalıklar anlatıldı.
Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (Bursa Uludağ TTO) ev sahipliğinde Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü iş birliğinde yüksek lisans ve doktora öğrencileri için çevrimiçi patent eğitimi düzenledi.
ÜNİVERSİTELERE GELİR İMKÂNI
Sınai Mülkiye Kanunu’na göre bir üniversite mensubunun, üniversite imkânlarından faydalanarak bir buluş gerçekleştirdiği zaman hak sahipliği talep etme önceliğinin üniversitede olduğunu vurgulayan FSMH ve Ticarileştirme Koordinatörü Sevcan Kalender, “Bu husus, tüm üniversitelerde aynı şekilde işliyor. Fakat kanun, ‘Üniversiteler buluş üzerinde hak sahipliği talep ederse buluştan elde edilen gelirden buluş sahibine en az 3’te 1’ini vermek zorunda’ diyor. Her üniversite, bu konuyla ilgili yönergesini kendi belirliyor. Bizde yüzde 50’si üniversiteye, yüzde 50’si ise buluş sahibine veriliyor. Bu kanunun amacı, üniversitelerin patent potansiyelini artırmak. Üniversite gelir elde edebileceğini düşündüğü, ticarileştirme potansiyeli yüksek ve patent verilebilirlik kriterleri yüksek buluşlar için hak sahipliği talep etmek istiyor. Bir buluş üzerinde hak sahipliği olduğunda Türk Patent ve Marka Kurumu’na ödenmesi gereken buluşun başvuru tarihinden belgesine kadar ve belge aldıktan sonra koruma süresi boyunca harçlar, inceleme talepleri, araştırma talepleri ve belge taleplerinin bedelini üniversite ödüyor” dedi
ÖNCE ARAŞTIR, SONRA BAŞVUR
Kalender, patent araştırmasının neden yapılması gerektiği konusunda ise “Firmalar; kendi sektörlerindeki yeniliklerin tespiti, mevcut ürünlerini ve AR-GE projelerini etkileyebilecek önemli buluş alanlarının keşfi için patent araştırması yapılabilir. Ayrıca rakip teknolojilerin izlenmesi ve pazara yeni giren firmaların tespiti için de bu araştırma gerçekleştirilebilir. Patent araştırmasının yapılmasının en önemli nedenlerinden biri; eğer bir firma, daha önce o sektörle ilgili hiçbir buluş yapmamışsa yeni gireceği sektör ile ilgili patent araştırması yapması çok verimli olabilir. Patent araştırmasını her zaman yapabilirsiniz ama en sağlıklısı tabii ki başvuru yapılmadan öncesi yapılandır” ifadelerini kullandı.