Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BALKANTÜRKSİAD), üyelerini bilgilendirme amacıyla yaptığı ve pandemi nedeniyle online olarak sürdürdüğü toplantılarına yüz yüze eğitim seminerleriyle devam ediyor.
BALKANTÜRKSİAD dernek merkezinde, Balkantürk Akademi Başkanı Dr. Fatma Akalp’in açılış konuşmasıyla gerçekleşen seminerde “Finansal Okuryazarlığa Giriş” hakkında bilgi verildi.
Finansal Okuryazarlık uzmanları Yeminli Mali Müşavir Mümin Pekcan, Burak Bozkaya ve Kemal Sakin’in konuşmacı olarak katıldığı semire; BALKANTÜRKSİAD Başkan Yardımcısı İskender İskenderoğlu, Balkantürk Akademi Başkanı Fatma Akalp ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile BALKANTÜRKSİAD üyeleri katıldı.
Şirketlerde belirli dönemler itibariyle bilançoların, mizanların ve raporların hazırlandığını belirterek bu raporların doğru okunulması durumunda firmaların içinde bulunduğu durumun erken fark edilebileceğine dikkat çeken BALKANTÜRKSİAD Başkan Vekili İskender İskenderoğlu, “Şirketlerde hızlı refleks göstermek için finansal raporların iyi analiz edilmesi lazım. Bu nedenle finansal okuryazarlık eğitimi çok önemli. Balkantürk Akademi’nin ilk yüz yüze olan eğitimin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Her şirket yöneticisinin orta düzeyde de olsa finansal okuryazarlık bilgisine sahip olması gerektiğini söyleyen Yeminli Mali Müşavir Mümin Pekcan, “Eğitimlerimizin temel amacı bu konuda farkındalık oluşturmak ve finansal okuryazarlıkta bir temel oluşturmaktır. Doğru bir finans okuma, şirketinde oluşan ve oluşabilecek sıkıntıları, riskleri erken fark edilmesini sağlar” ifadelerini kullandı.
MUHASEBECİYE BİLGİ AKIŞI SAĞLANMALI
Eğitimde sunum yapan Yeminli Mali Müşavir Kemal Sakin de, “Bir işletmenin sahip olması gereken en iyi üç meslek vardır. Muhasebecinize şirket olarak zamanında bilgilerinizi ulaştırmaz, bilgi akışı sağlamaz ve girilmiş kayıtları mizan üzerinde düzenli aralıklarla incelemezseniz aradaki farkları yakalamanız mümkün olmayacaktır. Çünkü bilanço anlık fotoğraftır. Eğer kayıtlarınız aylık veya iki aylık giriliyorsa ve topluca kayıt oluşturulursa, uyumsuzluk oluşur. Bu noktada geri dönülüp dönen varlıklardaki dengesizlik düzeltilebilir. Fakat gerçek rakamlardan kaynaklanıyorsa düzeltme şansınız olmaz” diye konuştu.
FİNANSAL ANALİZ YÖNTEMLERİ
Finansal analiz yöntemleri hakkında da bilgi veren Sakin, “Finansal analiz yaparak riskleri yönetebilirsiniz. Sizinle ilgili faaliyetleri takip ederek reaksiyona hazırlanabilirsiniz. Finansal analizlerde kullanılan yöntemlerden de burada bahsedelim; Bilanço ve Gelir tablosu verileri kullanılıyor. Oran Analizi, Yatay Analizi, Karşılaştırma Tabloları ve Dikey Analiz Tabloları gibi bazı hesaplamalar yapılıyor. Yatay Analiz de bir yılın tüm verilerini 100 birim olarak kabul edilir. En Kalemi yüzde kaç artış sergilediğini tespit ediyor. Karşılaştırma tablolarında da iki farklı yılın ESA kodları bazında fark tutarları ve fark yüzdeleri hesaplanıyor. Sapma olan hesapları göstererek uyarıda bulunuyor. Son olarak, Dikey analiz yöntemi ise mali tabloda yer alan kalemler aynı mali tabloda yer alan toplama oranlanır ve yüzdesel değerleri bulunur. Yani, aktif bölümde yer alan alıcılar kaleminin toplam aktifler içindeki yüzdesel değerini bize gösterir” dedi.
Seminer, katılımcıların konuyla ilgili sorularının konuşmacılar tarafından cevaplandırılması ile sona erdi.