Home GÜNCEL 3 İLDEKİ MESLEKİ EĞİTİM HAMLESİ, ÇALIŞTAY İLE GÜÇLENDİRİLDİ

3 İLDEKİ MESLEKİ EĞİTİM HAMLESİ, ÇALIŞTAY İLE GÜÇLENDİRİLDİ

- Guncellenme Tarihi: 29 Ocak 2022 10:32
11 min read
3 İLDEKİ MESLEKİ EĞİTİM HAMLESİ, ÇALIŞTAY İLE GÜÇLENDİRİLDİ için yorumlar kapalı
0

BEBKA, nitelikli istihdam sağlayan mesleki eğitimin güçlendirilmesi amacıyla Mesleki Eğitim Çalıştayı düzenledi. 3 ilin Milli Eğitim müdürlerinin de katıldığı çalıştay ile genç istihdamının artırılması hedefleniyor.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından mesleki eğitimin bölgede güçlendirilmesi hedefiyle BEBKA’nın Bursa’daki hizmet binasında düzenlenen Mesleki Eğitim Çalıştayı’nda nitelikli istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalar yapıldı. BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak’ın ev sahipliği yaptığı çalıştaya Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt ve Bilecik İl Milli Eğitim Müdür Yard. Mustafa Sami Akyol ile 2019 yılı Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi (MEG) Mali Destek Programı kapsamında destek verilen okulların müdürleri ve proje koordinatörleri katıldı.

 

HEDEF, GENÇ İSTİHDAMINI ARTIRMAK

Çalıştayın bölgedeki mesleki eğitim kalitesinin artması ve gençlerin istihdamına katkı sağlaması açısından önemli bir adım olduğunu kaydeden BEBKA Genel Sekreteri M. Zeki Durak, “Geçtiğimiz dönemde 3 ilde yaklaşık 200 meslek lisesi öğrencisine yönelik programımızda ‘Etkili Sunum Hazırlama’ ve ‘İleri Sunum Teknikleri’ eğitimlerine katılımını artırmak için ödüllü yarışma düzenledik. ‘Girişimci Adımlar, Yetkin Eller’ (GAYE) programı kapsamında öğrencilerin iş hayatında avantaj kazanmaları için sunum kabiliyetlerinin gelişmesi ve özgüven kazanmalarını amaçladık. Özellikle dağ ilçelerindeki meslek lisesi öğrencilerine öncelik tanıyarak bölgemizin önemli sanayi kuruluşlarını ziyaret etmelerini sağladık. Teknik gezilere 227 meslek lisesi öğrenci ve 30 öğretmen katıldı. Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ile mesleki eğitim altyapısının geliştirilmesini hedefledik. 27 projeye 15 milyon TL destek sağladık. Eskişehir Sanayi Odası ile yürüttüğümüz Güdümlü Proje kapsamında kurulacak Mesleki Eğitim Merkezi’ne yaklaşık 7,5 milyon TL destek verdik. 2022 yılında ise bölgedeki sanayi kuruluşlarının ve paydaşların iş birliği ile TR41 Bölgesinde atölye faaliyetleri ve mesleki yarışmalardan oluşan beceri geliştirme programı düzenleyeceğiz. Ayrıca 2022 yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı’na yapılacak başvurularda genç istihdamını teşvik edeceğiz. 2019 yılı Kalkınma Ajansları teması ‘Mesleki Eğitim” idi, 2022-2023 yılları temamız ise ‘Genç İstihdamı’ olarak belirlendi. Biz de bu çerçevede paydaşlarımızla birlikte programlarımızı şekillendiriyoruz” diye konuştu.

 

OKUL-SANAYİ ENTEGRASYONU GELİŞİYOR

Bursa’nın okul-sanayi iş birliklerinin oluşturulması adına büyük avantaja sahip olduğunu belirten Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür de “Ülkemiz için en önemli odak noktalarından birini oluşturan mesleki eğitimin güçlendirilmesi adına yapılan çalıştay, üç ilimize de değer katacak. Bir mesleki eğitim mezunu olarak, öğretmenlerimizle bir araya geldiğimizde çok güzel fikirler ortaya çıkıyor. Bu ülkeye hizmet eden önemli nesilleri yetiştirecek olan öğretmenlerimizin emekleri çok kıymetli. Mesleki eğitim güçlenirse, Türkiye güçlenir. Üretim refleksine en yakın olan yer mesleki eğitimdir. Bu alanı güçlendirirseniz, istihdam da artacaktır. Mesleki eğitim güçlendiğinde eğitimin her alanı da güçlenecektir. Okul-sanayi iş birliği entegrasyonunun oldukça büyük paya sahip olduğu kentimizde, bu yolda çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

 

‘ÜRETEN TOPLUM İNŞA EDİLİYOR’

BEBKA’nın hayata geçirdiği çalıştayın mesleki eğitimin önemli destekçisi rolünde sanayicinin ihtiyacını karşılayacağını vurgulayan Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt da “Çocuklarımızı istihdama kazandırmaya yönelik yapılan her çalışma, bizler için çok değerli. Pandeminin etkilerini hala sürdüğü günümüzde, farklı sektörler ve üretim alanları oluştu. Maske, dezenfektan ve diğer hijyen maddeleri hayatımızın her alanına girdi ve üretimler arttı. E-ticaretin de önem kazandığı bugünlerde, bu döneme ayak uyduracak şekilde bir bina inşa edecek öğretmenlerimizdir. Öğrencilerimiz, aldıkları eğitim sayesinde tüketen değil üreten konumda yer alıyorlar. Üreten toplum için eğitim veren öğretmenlerimizi tebrik ediyorum. Eğitim ve sanayinin iç içe bir şekilde çalışmalar gerçekleştirmesi hedefiyle hareket eden BEBKA’ya da teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

‘SADECE ÜRETMEK YETMEZ’

Öğrencilerin geleceğe yönelik çalışmalar hayata geçirmesi için yetkinliklerini artıracak çalıştayın bölgeye önemli katkılar sunacağını dile getiren Bilecik İl Milli Eğitim Müdür Yard. Mustafa Sami Akyol da “Böyle bir çalışmada mesleki eğitimin önemli bileşenleri olan öğretmenlerimiz ile birlikte olmaktan dolayı Bilecik adına mutluluk duyuyorum. Mesleki eğitim üzerinde çok düşünmemiz ve üretmemiz gereken bir alandır. Bakanlığımızın da özverili çalışmaları kapsamında mesleki eğitim oldukça ön plana çıktı. Meslek liselerimizi istihdama yönelik birçok çalışma gerçekleştiriliyor. Bu çalıştayda da bize düşen görev, mevcut durumdaki sistemde bir şey üretmek değil; gelecekten eğitime bakmaktır. Gelecek odaklı bir şekilde güçlü adımlarla ilerlediğimiz toplumumuzda, düzenlenen çalıştay sayesinde yenilikçi projeler geliştirmeliyiz” ifadelerini kullandı. Çalıştay mesleki eğitim mali destek programının çıktılarının değerlendirilmesi ve 2022 yılında yürütülecek olan beceri geliştirme programı için önerilerin görüşülmesinin ardından sona erdi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

Araca Binmeden Önce Kaputa Vur

Osmangazi Belediyesi, kış ayında soğuktan araç kaputlarına ve motorlarına sığınan hayvanla…