Home EKONOMİ BUSİAD’ın Mayıs Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

BUSİAD’ın Mayıs Ayı Enflasyon Değerlendirmesi

- Guncellenme Tarihi: 5 Haziran 2017 14:21
4 min read
BUSİAD’ın Mayıs Ayı Enflasyon Değerlendirmesi için yorumlar kapalı
0

Mayıs 2017’de tüketici fiyatlarının %0,45 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranının %11,72 düzeyine gerilediği gözlenmiştir. TCMB, Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını %8 düzeyinde, faiz koridorunun üst kısmı olan borç verme oranını %9,25, alt kısmı olan borçlanma oranını ise %7.25 düzeyinde sabit tutmuştu. Ocak 2017’den itibaren uygulamaya konulan geç likidite penceresi (GLP) çerçevesinde, borç verme faiz oranını ise %11,75 düzeyinden % 12,25 seviyesine yükseltilmişti. Halen GLP üzerinden yürüyen para politikasının sürdürüldüğü ve kurdaki baskının kontrol altına alındığı görülmüştür. Yılbaşından bu yana GLP üzerinden yapılan fonlamanın maliyeti 3,5 puan artmış ve %11,9 düzeyine ulaşmıştır.

Dış ticaret açısından mevcut veriler, motorlu kara taşıtlarının sürüklediği ihracattaki artış eğiliminin devam edeceğini göstermektedir. Bununla birlikte enerji ithalatının dış ticaret açığını genişletici yönde baskılarken Rusya’nın olumlu etkisi ile artan turizm gelirlerinin söz konusu baskıyı sınırlaması beklenmektedir.

TCMB, Nisan 2017 enflasyon raporunda 2017 ve 2018 yılsonu enflasyon tahminlerini Ocak 2017 enflasyon raporuna göre sırasıyla 0,5 puan ve 0,4 puan yukarı yönlü güncellemiştir. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2017 yılı sonunda yüzde 7,3 ile yüzde 9,7 aralığında (orta noktası yüzde 8,5), 2018 yılı sonunda ise yüzde 4,6 ile yüzde 8,2 aralığında (orta noktası yüzde 6,4) gerçekleşeceğini tahmin etmektedir. Enflasyonun mevcut görünümü, para politikasının sıkı duruşunu gerekli kıldığı görülmektedir. Yılın büyük kısmında çift haneli düzeylerde seyretmesi; baz etkilerine bağlı olarak yaz aylarında düştükten sonra, yaz sonundan itibaren tekrar yükseliş trendine gireceği beklenmektedir.

Yakın zamanda Türkiye ekonomisine yönelik artan sermaye girişleri; küresel politika ortamında belirsizliklerin kısmen azalması yanında AB’deki büyüme sürecinin ekonomiye yönelik olumlu bekleyişler doğurması ve referandum sonrası belirsizliğin azalması ile açıklanmaktadır. Reel sektörü destekleyici önlemlerin ise özellikle II. çeyrek büyümesine olumlu yansıması söz konusudur. Dolar/TL kurundaki gerilemeye paralel olarak TCMB’nin GLP faiz oranında bir indirime gitmesi mümkündür.

Günal BAYLAN

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EKONOMİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

Araca Binmeden Önce Kaputa Vur

Osmangazi Belediyesi, kış ayında soğuktan araç kaputlarına ve motorlarına sığınan hayvanla…