Home EĞİTİM ‘Gelecek tarımda, tarımın geleceği gençlerde’

‘Gelecek tarımda, tarımın geleceği gençlerde’

- Guncellenme Tarihi: 5 Temmuz 2022 16:26
11 min read
‘Gelecek tarımda, tarımın geleceği gençlerde’ için yorumlar kapalı
0

2022-2023 eğitim ve öğretim yılında mesleki ve teknik eğitimin ana temalarından biri olan “Tarım ve İklim Değişikliği” kapsamında ortaöğretim kurumu tercihi yapacak öğrenci ve velilerin tarım alanına ilişkin farkındalıklarının artırılması amacıyla Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında yapılan basın bilgilendirme toplantısı Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirildi.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül‘ün katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında kurum müdürleri, tarım ve hayvancılık alanına yönelik yapılacak çalışmalar hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

İklim değişikliğinin sürdürülebilir tarımsal üretime olumsuz etkilerinin önemine vurgu yaparak sözlerine başlayan İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür: “Tüm çalışmalarımızı üreten güçlü Türkiye noktasında üreten güçlü öğrencilerin yetişmesi amacıyla yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımızın da özellikle mesleki eğitim alanında üretmeyi bilen ve istihdam odaklı bir politik hareketliliği var.  Mesleki eğitim için iş piyasasıyla birlikte hareket etmek, ortaklık yapmak kaçınılmaz bir şeydir. Son dönemde Bakanlığımızın politikası eğitim üretim istihdam odaklı mesleki eğitim anlayışıdır. Mesleki eğitimin bütün alanlarında olduğu gibi tarım alanında da özellikle Bakanımız Sayın Mahmut Özer’in liderliğinde çok önemli açılım hareketliliği içindeyiz. Bu bağlamda tüm meslek liselerimizden olduğu gibi tarım alanındaki Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizden yetişen öğrencilerimizin iş dünyasının istediği kendi alanında ya da kendi kurabileceği işe karşı yetkin olarak yetişiyorlar. Tarım lisemizde öğrencilerimizi tarım ve hayvancılık faaliyetlerine hazırlarken gelişen teknolojiyle yeni nesil üretim yapabilecek makineleri tasarlayan AR-GE faaliyetlerini yürütüyoruz. Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığımızdan da ciddi destek görüyoruz.’ dedi.

“Gelecek Tarımda Tarımın Geleceği Gençlerde” yaklaşımıyla gençlerimizin bu alanlarda eğitim veren meslek liselerimize yönelimleri hem bugünün Türkiye’si hem de yarının Türkiye’si için oldukça önem taşıyor. ” diyen Serkan Gür: “Tarım lisemiz (Hamidiye MTAL) tarım alanına sınavla öğrenci almakla birlikte tarım alanını tercih eden her öğrenciye 300 lira burs verilecek. LGS’de %5’e giren ve tarım alanını kazanan öğrencilere 1000 lira burs ve dizüstü bilgisayar verilecek. Ayrıca Bursa’da önceki günlerde çok önemli bir çalışmanın da başlangıcı yapıldı. Büyükşehir Belediyemiz BURSKOOP’u kurarak mesleki eğitimi tercih eden 5000 çocuğumuza burs verecek. Tarım alanında mühendisliği düşünen öğrencilerimizi de çiftçilik yaparak milli ekonomiye katkı sağlamak isteyen öğrencilerimizi de Tarım Lisemize bekliyoruz. Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyor hepinize teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ”Bu protokol Bakanlıklarımızın imkânlarının karşılıklı kullanımı, yararlandırılması ve desteğini içeriyor. Bursa çok önemli bir tarım kenti. Hem gıda yönünden İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en önemli kenti hem de hayvancılık yönünden büyük ve önemli tesisleri, işletmeleri bünyesinde bulunduran bir şehir. Ayrıca bitkisel üretim bakımından Türkiye’nin birinci olduğu 10’a yakın ürün ilimizde yetiştirilmekte. Bu önemi vurgulamak, üretim yaparken çiftçilerimizin teknik kapasitesini güçlendirmek, tarımla ilgili okullarımızda okuyan öğrencilerimizin eğitimlerine imkânlarımız ölçüsünde Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak katkıda bulunmak amacıyla bu çalışmanın içerisinde yer alıyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle bu çalışmayla birlikte ilimizdeki vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin bir yandan tarımsal alandaki eğitimlerinin artırılması sağlanırken bir yandan da bu alandaki yeniliklerle buluşmaları, yeni tarım teknolojilerini öğrenmeleri mümkün olacak. Aynı zamanda İl Müdürlüğümüzün gıda ve yem kontrolü araştırma merkezi müdürlüğü ve enstitü müdürlüğümüzün imkânları gibi çeşitli destekleri de okul öğrencilerimize sunacağız. Bu kurumlarımızdaki gerek laboratuvar gerek diğer teknik donanım öğrencilerimizin yararlanmalarına imkân verecek. Böylece uygulamalı eğitimi olan bu okulumuzdan mezun olan öğrencilerimizin daha donanımlı bir şekilde sahaya gitmelerini sağlamış olacağız. Ayrıca bu iş birliği ile tarımsal üretime bu önemin verilmesiyle birlikte bu okullarımıza talepler de artacaktır. ” dedi.

Giderek tükenen doğal kaynakların tarım faaliyetleri sırasında etkin, sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalar temelinde kullanılması, teknoloji ile geleneksel tarımın entegrasyonunun sağlanması, gıda güvenliği ve güvenilirliği olgusunun hayatımıza girmiş olması sebebiyle Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı geçtiğimiz ay bir protokole imza attı.

İmzalanan protokolle; tarım, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ile laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerinin artırılması, tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ile mesleki ve teknik eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In EĞİTİM
Comments are closed.

Benzer Haberler

‘İnce Memed’ Okuyucuların Kalbine Dokundu

Yeni dönemde sosyal ve kültürel belediyecilikte birçok başarılı çalışmaya imza atan Osmang…