Nilüfer Belediyesi, bazı yayın organlarında yer alan “Sığınma Evi Kapatıldı” şeklindeki iddialara yazılı bir açıklamayla yanıt verdi. İddiaların tamamen yanlı, yalan beyan, iftira ve gerçeği yansıtmayan nitelikte olduğu belirtilen açıklamada, yeni sığınma evinin de çok yakında son derece modern koşullarla hizmet vereceği belirtildi.
Nilüfer Belediyesi’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
Öncelikle 2012’de hizmete sunduğumuz Kadın Sığınma Evi’nin tamamen kapatılması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Aksine belediyeye çok yakın olan, artık deşifre olmaya başlamış ve bu nedenle güvenlik sorunlarının yanı sıra bazı tehditler de yaşanmış olan, üstelik fiziki koşulları nedeniyle sığınma evinde kalan kadınlar için de sağlık sorunları doğurabilecek mekanın değiştirilmesi artık kaçınılmaz olmuştur.
Bu nedenle, yeni Kadın Sığınma Evi binasıyla ilgili proje tamamlandığından ve yapım aşamasına da gelindiğinden, mülkiyeti belediyemize ait olmayan eski binada kalan 8 kadın ve 2 çocuk güvenli ortamlara yerleştirilmiştir.
Yeni binamızın projesi ve ilgili bilgiler, 11 Mayıs 2017 tarihli yazıyla Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile de paylaşılmış, binanın inşaat süreci için gün sayılmaktadır.
YENİ BİNA İHTİYAÇLARI GİDERECEK
Yeni Sığınma Evi Binası, mülkiyeti belediyemize ait olup, 3 bin 886 metrekare toplam alana sahip olacaktır. Binada 22 engelsiz bireyin ve 6 engelli bireyin kalabileceği 15 adet yataklı oda mevcuttur. Yataklı odaların her biri gün ışığını kolaylıkla ve ferah biçimde alacak şekilde planlanmıştır. Odalardan 4 tanesi engelli bireylerin kullanımına uygun tasarlanmış olup, her odada banyo ve tuvalet mevcuttur. Yemekhane bölümü ise, 36 kişinin aynı anda yemek yiyebileceği şekilde tasarlanmıştır.
Mutfak içerisinde her türlü yemeğin konforlu bir şekilde hazırlanmasına olanak tanıyan profesyonel mutfak donatısı mevcuttur. Ayrıca, kadınların ve çocuklarının 24 saat kullanabilecekleri özel bir mutfak bölümü de tasarlanmıştır.
Kadınların ve çocukların okuma ve ders etkinliklerini yapabilecekleri bir kütüphane ve çalışma odası yapı içinde bulunmaktadır.
Yeni Kadın Sığınma Evi’nde revir, çamaşırhane, toplu yaşamın devamına ilişkin etkinliklerin, eğitimlerin yapılacağı dinlenme ve etkinlik odası da yer almaktadır.
Kalan kadınların ve çocuklarının süreçlerinin takibinden sorumlu personelin birebir kadın ve çocuk görüşmelerini gerçekleştirebilecekleri 3 adet görüşme odasının yanı sıra yönetmeliklere uygun teknik odalar da yapı içerisinde mevcut olacaktır.
Tüm yapı, acil durumlarda engelli bireylerin de rahatlıkla erişimini sağlayabilecek şekilde tasarıma sahiptir. Açık alanda ise 250 metrekarelik pergolalı peyzaj düzenlemesi yapılan bir iç avlu bulunmakta olup, burada çocuk oyun grupları da yer almaktadır.
İDDİALAR GERÇEK DIŞI
Önceliğimiz şiddet gören engelli ve engelsiz tüm kadın ve çocukların daha rahat, konforlu ve güvenli bir ortama kavuşabilmesidir. Bu nedenle iddialar kurumumuzun bu soruna bakış açısını kesinlikle yansıtmamaktadır.
Eski çalışanın sözlerine dayandırılan haberlerde iddia edildiği gibi Sığınma Evi’nde açıldığı günden bu yana psikolog istihdamı söz konusu olmamış, dolayısıyla çalışmayan 2 psikologun işten çıkarılması da mümkün değildir. Bunun yanı sıra işten çıkarıldığı iddia edilen çalışanlarla ilgili bilgi de gerçeği yansıtmamaktadır.
Nilüfer Belediyesi bünyesinde halen 11 sosyolog, 5 psikolog, 5 çocuk gelişimci, 1 psikolojik Danışman, 1 aşçı ve 5 aşçı yardımcısı istihdam edilmektedir.
Fiziki koşulları ve yukarıda belirtilen nedenlerle bu hizmete yeni bina tamamlanıncaya dek ara verildiğinden, eski binada görevli olan 4’ü gece görevlisi, 1’i aşçı yardımcısı, 3’ü sosyolog ve 1’i ise çocuk gelişimcisi olan personelin, yeni sığınma evi tamamlana dek belediyede istihdam edilebileceği kadrolar bulunmamakta, çalıştırılmaları halinde ise kamu zararı doğmaktadır.
O nedenle, yeni sığınma evi açıldığında ihtiyaca göre personelin orada istihdamının ilk olarak değerlendirilmesi söz konusu olabilecektir.
Ayrıca sığınma evinde çalışan ve o hizmete özel olarak istihdam edilen (öyle de olması gereken) söz konusu personele Sığınma Evi Koordinatörü tarafından durumlarıyla ilgili bilgi verilmiş, İnsan Kaynakları Müdürü tarafından da izinlerini kullandıktan sonra ilişiklerinin kesileceği ve kurumda ihtiyaç olması durumunda değerlendirilecekleri bildirilmiştir.
Nilüfer Belediyesi, pek çok konuda olduğu gibi Kadın Sığınma Evi konusunda da Türkiye’de öncü ve örnek olmuş bir kurumdur.
MEMNUNİYET ORANI %91
Eşitlik birimini Türkiye’de ilk kez kuran ve kadın çalışmaları konusunda da örnek gösterilen Nilüfer Belediyesi, Kadın Sığınma evi projesini 1 Nisan 2012’de yaşama geçirmiş, o tarihten itibaren de kadın ve çocukların Türkiye’deki en özgür ortamı paylaştığı sığınma evi olarak memnuniyet yaratmıştır.
Hatta burada kalan kadınlara yine ender görülen bir uygulama olarak maaş da verilirken, yasal süre olan 6 aylık barınabilme süresi özel duruma sahip olan kadınlar için 1 hatta 1.5 yıla kadar uzatılabilmiştir.
Dolayısıyla haberlerde belirtildiği gibi cehennem ortamı değil, aksine sığınma evinde kalan kadınların ve çocukların tam memnuniyeti söz konusudur.
Üstelik her yıl tekrarladığımız ve hizmetimizden yararlanıp yeni hayatına başlayan kadınlara yönelik uyguladığımız anketler de bu memnuniyeti açıkça göstermektedir.
Örnek vermek gerekirse, 2016’da memnuniyet oranı yüzde 91 olarak gerçekleşmiştir. Bu memnuniyet anketi her yıl Faaliyet Raporu’yla kamuya açık olarak farklı mecralarda paylaşılmaktadır.
SORUMLULARIN İLİŞİĞİ HEMEN KESİLDİ
Haberlerde yer alan bir diğer iddia ise gerçekten skandal!
Nilüfer Belediyesi ne kurum ne de yöneticileri, yasa dışı bir şekilde çocuk evlatlık verilmesine göz yumacak ya da buna çanak tutacak bir anlayışa sahip değildir.
Tersine, bundan yaklaşık 3 yıl önce, bir çocuğun evlatlık verileceği yönündeki iddialar üzerine yönetim derhal harekete geçmiş, sığınma evi ve kadın güvenliğinin ihlali gerekçesiyle söz konusu çalışanlar hakkında gerekli işlemler yapılmış, aynı zamanda yasal açıdan da değerlendirilerek sonuçlandırılmıştır.
Haberlerde yansıtıldığı gibi kuruma ya da yöneticilere bu yönde açılan herhangi bir dava, yaptırım ya da cezai işlem söz konusu bile olmamıştır.
Üstelik, Nilüfer Belediyesi olarak bu yöndeki duyum üzerine hemen müdahale edilmiş, suçun gizlenmesi değil, sorumluların ilişiklerinin kesilmesi yönünde tavır ortaya konulmuştur.
KİŞİSEL ÇIKARLARIN ÜRÜNÜ
Söz konusu iddiaları dile getiren kişi ya da kişilerin yıllardır kadın dostu olarak bilinen bir kuruma yönelik iftiraları, kişisel çıkarlarının ürünü ve tamamen yıpratma amaçlıdır. Aslında, bu iddialara sahip kişilerin bu kurumda çalışmış ya da çalışıyor
olması dahi ızdırap vericidir. Bu iddiaları dile getirenler hakkında kurum olarak yasal haklarımızın sonuna kadar takipçisi olacağız.
Nilüfer Belediyesi kadın sorunlarını sahiplenmeye ve bu yöndeki örnek çalışmalara imza atmaya yılmadan devam edecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.