Home FOTO GALERİ BAYRAM YOLCULUĞUNA ÇIKACAKLAR, DİKKAT!

BAYRAM YOLCULUĞUNA ÇIKACAKLAR, DİKKAT!

- Guncellenme Tarihi: 23 Haziran 2017 17:11
7 min read
BAYRAM YOLCULUĞUNA ÇIKACAKLAR, DİKKAT! için yorumlar kapalı
0

Özel Hayat Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hüseyin Çelen, Ramazan Bayramı’nda seyahate çıkacaklar için sağlıklı yolculuğun önemli noktalarını sıraladı.

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte tatil hazırlıkları da başladı. Birçok vatandaş bayramda sevdikleriyle görüşebilmek ya da bayram tatilini, tatil beldelerinde değerlendirebilmek için hazırlıklarını tamamladı. Tatilde uzun yolculuklarda insanı zorlayan durumların oluşabileceğine dikkati çeken Özel Hayat Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hüseyin Çelen,  kişinin genel sağlık durumuyla yakından ilişkili olmakla birlikte, hiçbir sağlık sorunu olmayanlarda bile yolculuk süresinin uzamasına paralel sorunlarla karşılaşılabileceğini söyledi.  Dr. Çelen, sözlerine şöyle devam etti: “Yolculukta problemlerin ilk kaynağı uzun oturma süresi ve uygun olmayan oturma şekli ve oturma tertibatıyla ilişkilidir. Genel olarak 45 dakikadan uzun oturma süreleri omurga ağrısını artırmaya başlar. Bel ve kalça bölgeleri sürekli sabit yük altında kalmaya ve vücut ağırlık merkezinin yer değiştirmemesine bağlı ağrılara maruz kalır. Diz ve boyun bölgelerinde de kas yorgunluğu ve dolaşım sisteminde kan akım problemleri nedeniyle ağrı hissedilir. Araç kullanan kişilerde ek olarak omuz ve kol eklemlerinde de ağrı oluşur. Dolaşım sistemi de kasların baskı yapıcı etkisinde azalmaya ve kişi susuz kalırsa ortaya çıkacak zorlanmaya bağlı problemlere yol açabilir. Bacaklarda, özellikle de ayak bilek çevresinde şişmeler, varislerde belirginleşme ve nadiren damar tıkanmaları görülebilir. Periferik sinir sisteminde dolaşım zayıflamasına ve basınca maruz kalmaya bağlı vücudun birçok bölgesinde geçici uyuşmalar görülür. Bu problemlerin oluşmasında aracın koltuğunun alçak olup olmaması, kişinin boyuna uygunluğu, bel ve boyun desteğinin varlığı önemlidir.”

YOLA ÇIKMADAN ÖNCE UYKUNUZU ALDINIZ MI?

Dr. Çelen, iyi bir yolculuk için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

  • Uzun yolculuklar boyunca özellikle de yolculuk sonuna doğru bilinçte dalgalanma yaratabilen uyku problemleri ciddi kazalara neden olabilir.
  • Yolculuğa uygun, rahat giyinilmesi tavsiye edilir. Çok dar, terletici giysilerden uzak durulmalıdır
  • Koltuğun ayarı kişiye özel yapılmalıdır. Bel desteği, yükseklik, boyun desteği, direksiyona yakınlık-uzaklık ayarlanmalıdır.
  • Güneş gözlüğü, sıcak yaz günlerinde araç kullanımı için lüks değil ihtiyaçtır, buna dikkat edilmelidir.
  • 45 dakikadan uzun oturmak tavsiye edilmemekle beraber, çok sık mola vermek sürücünün motivasyonunu azaltabileceğinden en geç 2 saat sonunda çok uzun olmasa da bir mola vermek önerilir.
  • Aracı durdurup 5-10 adım atmak, hafif gerinme esneme hareketleri yapmak çok faydalıdır. Uzun mola verilecekse de tüm molayı oturarak değil mümkünse sürenin çoğunda yürüyüş yaparak geçirip bu şekilde dinlenme yoluna gidilmelidir.
  • Sık sıvı tüketmek, dolaşımdan kaynaklanabilecek sorunları azaltmak için gereklidir. Yine bacak kaslarını, oturulan yerde kasıp bırakarak yapılan 5-8 tekrarlı izometrik hareketler de hem şişlik oluşmasını hem de olası damar tıkanıklığının önler.
  • Sinir ile ilgili ağrılı durumu olan kişiler bel fıtığı ve siyatik sorunlarına karşı ekstra dikkat etmelidir. Çünkü uzun oturma süresi bu tip ağrıları aşırı derecede artırabilir.
  • Sürekli cam açık şekilde vücudun sert hava akımlarına maruz bırakılması da bazı sinir dokusu sorunları yaratabilir. Küçük ayrıntılara dikkat edilerek rahat ve sağlıklı bir yolculuk yapmak sizin elinizde.
Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In FOTO GALERİ
Comments are closed.

Benzer Haberler

İnegöl’de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Anlamlı Etkinlik

İnegöl Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü kapsamında anlamlı bir e…