Home GÜNCEL MEDICABIL’DEN “Yalın Hastane” Kongresi

MEDICABIL’DEN “Yalın Hastane” Kongresi

- Guncellenme Tarihi: 11 Ekim 2024 12:28
11 min read
MEDICABIL’DEN “Yalın Hastane” Kongresi için yorumlar kapalı
0

Medicabil Sağlık Grubu tarafından 11. Medicabil Bilimsel Etkinlikleri kapsamında bu sene “Fonksiyonel Tıp ve Yalın Sağlık” konusuyla düzenlenen Yalın Hastane Kongresi başladı.

Medicabil Sağlık Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Medicabil Yalın Sağlık Enstitüsü tarafından Almira Hotel’de düzenlenen Yalın Hastane Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan Medicabil Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, kongreye katılımından dolayı herkese teşekkür ederek, “Sağlık hizmetini verimli kılmak amacıyla ve bunun için her sağlık kurumunun yolunun yalın yaklaşımdan geçeceği inancıyla on birincisini düzenlediğimiz etkinliğimizde sizlerle beraber olmaktan mutluyuz” dedi.

“YALIN FELSEFE KÜLTÜRÜ KURUMLARA YERLEŞMELİ”

Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, Medicabil Sağlık Grubu olarak yalın sağlık uygulamalarına 14 yıl önce başladıklarını söyleyerek, “Bir sağlık kuruluşu olarak en çok önem verdiğimiz konu yalın sağlık uygulamalarını hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde uygulamak oldu. Yalın Sağlık uygulamalarını Sağlık Bakanlığı katkılarıyla Türkiye’de bir yerlere getirmemiz lazım. Yalın Sağlık felsefesinin hastanelerde ve uygulama alanlarında görülmesi çok önemli” diye konuştu.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte özellikle yapay zeka konusuna değinen Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, “Yapay zeka uygulamaları hız anlamında önemli katkılar sağlasa da burada da bir israf durumu var. Yalın uygulamayı yapay zeka uygulamalarında da mutlaka yapmak lazım. Yalın uygulama İşin temelindeki sorunları çözecek” şeklinde görüşlerini belirtti. Kongre sayesinde kazanılacak bilgilerin paylaşılmasının önemini de vurgulayan Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen, “Sağlık işi gönül işidir. Hastanelerde tüm sağlık çalışanlarının yalın uygulamaya sahip çıkması lazım” diyerek konuşmasını tamamladı.

“ODAK NOKTAMIZ HASTA VE HASTA YAKINI”

Medicabil Nilüfer Hastanesi Başhekimi ve Yalın Sağlık Enstitü Koordinatörü Prof. Dr. Aysun Yılmazlar ise kongre hakkında verdiği bilgilerden sonra yalın sağlık uygulamalarının öneminden bahsetti. Yalın Sağlık uygulamalarının verimlilik konusunda önemli katkılar sağladığını söyleyen Prof. Dr. Aysun Yılmazlar, “Her zaman odak noktamız hasta ve hasta yakınları. Ülkemizde sağlık kuruluşları yeterince gelişkin ancak sağlık hizmetlerinin de en verimli bir şekilde sağlanabilmesi gerekiyor ve bu sistemin verimli olmasını sağlıyor” dedi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Coşkun da Medicabil Sağlık Grubu’nun düzenledikleri etkinliklerle Bursa’ya değer kattığını belirterek, yalın uygulama çalışmalarına Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak başladıklarını aktardı. Yalın Acil projesinde sona geldiklerini belirten Prof. Dr. Funda Coşkun, yalın uygulamanın özünde gelinen noktanın insan sadeleşmesi olduğunu da vurgulayarak Medicabil Sağlık Grubu’na katkılarından dolayı teşekkür etti.

Sağlık Bakanlığı TÜSEB ve TÜSKA Başkanı Prof. Dr. Figen Çizmeci Şenel, sağlık hizmetlerinde birinci önceliğin zarar vermemek olması gerektiğini söyleyerek, “Yalın uygulama da doktordan hastaya kadar herkesin dahil olduğu bir sistemdir. Bu nedenle zor bir süreç ama sonuçları da muazzam oluyor. Bu felsefeyi benimseyerek kültür biçiminde hastanelerin anlayışı içinde var olması çok önemli” şeklinde konuştu. Kongrenin düzenlenmesinden dolayı Medicabil Sağlık Grubu’na teşekkür eden Prof. Dr. Figen Çizmeci Şenel, kongrenin olumlu katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

ÖRNEK YALIN UYGULAMALAR

Medicabil Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen moderatörlüğünde gerçekleşen ilk programda Kaizen Institute Turkey Genel Müdürü Dr. Muhsin Güneşlik, “Endüstriden Sağlığa Yalın” konulu sunum yaptı. Kaizen Institute Turkey olarak yaptıkları faaliyetlerden bahseden Muhsin Güneşlik, Medicabil Sağlık Grubu ile yaptıkları çalışmaları anlattı. Yalın uygulamaların önemine değinen Muhsin Güneşlik, dünyaca ünlü şirketlere yaptıkları örnek çalışmaları anlattı.

UZMAN KONUKLAR PANELLERDE BULUŞTU

Organizasyonun “Fonksiyonel Tıp ve Yalın Sağlık (Sürdürülebilir Sağlık)” konulu ilk paneli Prof. Dr. Aysun Yılmazlar’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Konuklar Medicabil Hastanesi Uzman Doktoru Murat Kemahlı “ICD Bütünsel Bakış için Yeterli mi?”, Medicabil Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Begüm Dağ “Bedenini Yalınlaştır”, Medicabil Hastanesi Wellness Koçu Göknil Biçen Bölükbaşı “Koçum Benim” ve Prof. Dr. Aysun Yılmazlar “Kök Neden Birlikteliği” konularında konuşmalarını yaptı. Panelistler tarafından ayrıca “Yaşam Ağacı” oyunu uygulaması yapıldı.

Programda “Kök Neden ve Hata” konulu ikinci panel ise İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özlem Ecemiş moderatörlüğünde yapıldı. Medicabil Hastanesi Kalite ve Akreditasyon Yöneticisi Figen Solmaz Opsar “Sağlıkta Hatalar Değerli Mi? Türleri? Önlemleri?”, Prof. Dr. Bilçin Tak Meydan “Bilinçli Farkındalık ve Hasta Güvenliği”, Sağlık Bakanlığı TÜSEB ve TÜSKA Başkanı Prof. Dr. Figen Çizmeci Şenel ise “Güvenlik Raporlama” konularında konuşma yaptı.

Prof. Dr. Aysun Yılmazlar tarafından moderatörlüğü yapılan günün son panelinde ise “Verimlilik İçin Bir Mola” konusu işlendi. Wellbeing Uzmanı ve Biyointegratif Nefes Terapisti Prof. Dr. Vahide Savcı “Vagus Sinirinin Sihiri”, Yoga Terapisti Dr. Neslihan İskit “Ofis Yogası”, Prof. Dr. Sema Baykara “Enerji Sağlığı” ve Medicabil Hastanesi Klinik Psikoloğu Görkem Polat “Klinik Psikolojide Fonksiyonel Yaklaşım” konuşmaları yapıldı.

Kongrenin birinci günü sonunda ise Nefes Egzersizi, Ofis Yogası Uygulamaları ve Enerji Sağlığı Uygulamaları konularında Wellbeing Uzmanı ve Biyointegratif Nefes Terapisti Prof. Dr. Vahide Savcı, Yoga Terapisti Dr. Neslihan İskit ve Prof. Dr. Sema Baykara tarafından atölye çalışması gerçekleştirildi.

Load More Related Articles
Load More By admin
Load More In GÜNCEL
Comments are closed.

Benzer Haberler

“Süleyman Ve Öbürsüler”, Bursalılarla Buluştu

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, 2024-2025 sanat sezonunun ikinci tiyatro oyun…