Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa’da faaliyet gösteren engelli dernekleri başkanları ile bir araya geldi.
Merinos Göl Park Sosyal Tesislerinde gerçekleşen yemekli toplantıda Vali İzzettin Küçük’e Vali Yardımcısı Ergun Güngör, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü Erkut Öneş, 22. Dönem Millet Vekili Zafer Hıdıroğlu, Bursa Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şinasi Yılmaz, HETADER Başkanı Dr. Elif Güner Kazancı, Anadolu Otizm Federasyon Başkanı Canan Cihan Kılıç ve Türkiye Sakatlar Derneği Orhangazi Şube Başkanı Emrullah Akçay ve diğer engelli dernek başkanları eşlik etti.
Engellilerin sorunları ve bu sorunların çözümü için yapılması gerekenlerin geniş bir şekilde ele alındığı toplantıda Vali Küçük, tüm katılımcıların görüş ve önerilerini dikkatle dinleyip notlar alarak, sorunların çözümü ve takibi için yapılması gerekenler konusunda ilgililere gerekli talimatları verdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali İzzettin Küçük sözlerine Ampüte Milli Takımının başarısına değinerek başladı ve şöyle devam etti; ” A Milli Takımımızın birkaç gün önce bizlere yaşattığı üzüntü sonrasında Ampüte Milli Takımımızın bizlere yaşattığı şampiyonluk hepimize çok iyi geldi. Toplumumuzda engellilerimize bir önyargı var. Sosyalleştirme etkinlikleri ile engelli yakınlarının utanma duygusunu aştık ama şimdi engelliye acıma konusu gibi bir sorunumuz var. Acımak yerine aynı hayatı hakkını vererek paylaşabilmeyi öğrenmeliyiz. Engellilerimiz için attığımız adım bir acıma eseri olmamalı. Bir filozof “Acı duyan her şey canlıdır.”diyor. Başkasının sıkıntısına acısına ortak olabilecek tek canlı insandır.
Burada, sıkıntısı olan yurttaşlarımızın acılarına ortak olabilmek için faaliyet gösteren 108 engelli derneğinin birçoğunun başkanları ve temsilcileri var. Dernekleşmede, bir araya gelmede kaydedilen bu sayı Bursa halkının acılara ortak olmak adına attığı adımın göstergesidir. İlimizde 26.050 engelli kimlik kartına sahip hemşerimiz var. 14.145 vatandaşımız evde bakım hizmeti alıyor. Bununla ilgili çocuklarımız için özel okullarımız var. Kaynaştırma sınıflarımız var ki bu da yeni bir uygulamadır. Engelli istihdamı konusunda yeni düzenlemeler yapıldı. Kamu ve özel sektörde istihdam zorunluluğu var. Bu konuda bir takım pürüzler yaşanıyor her şeyin farkındayız ve sorunların çözümü için gerekenler yapılmaktadır.
Özel sektörde istihdam konusunda bir zayıflık var. En kısa sürede işverenler ile engelli vatandaşlarımızı bir araya getirecek bir masanın etrafında toplayacak bir çalışma yapmayı planlıyoruz.
OKULA GİDECEKLER
Çocuklarımızın eğitimi ile ilgili olarak kaynaştırma sınıfları ve iyileştirme merkezleri faaliyetlerimiz devam edecek, bundan kimsenin şüphesi olmasın. İçime sıkıntı olan bir konu var arkadaşlar, otistik çocuklarımız. Biliyorsunuz otizmli çocuklarımızın eğitimi gerçekten sıkıntılı, ebeveyn çocuğu gönül huzuruyla okula bırakamıyor, sabahtan akşama kadar göz kulak olmak zorunda. Özellikle otizmli ve zihinsel engelli çocuklarımıza yönelik, ailesinin haftada bir ya da iki gün sabahtan bırakıp çocuğunu akşam alabileceği bir okul projemiz var. Bu okul ile alakalı arsayı bulduk, ödenek konusunu da kısa sürede halledeceğimizi düşünüyorum. Orada ailelerimizin hiç değilse haftada bir iki gün nefes almasını sağlayacağız.
Arkadaşlar engelli vatandaşlarımızın ulaşımdan iletişime yaşadığı birçok sorun var. Yaşanan bu sıkıntılarla alakalı Devletin aldığı önlemlerden ziyade toplumsal bir bilincin üretilmesine ihtiyacımız var.
Her engelli otoparkının başına bir polis görevlendirmemiz elbette olanaksız ama toplumumuzdaki diğer bireylere o park yerinin özel bir sahibi olduğunun bilincini vermeliyiz. ”dedi.
Engelli derneklerinin başkanları ile gerçekleşen, birçok sorun ve bu sorunların çözümlerinin ele alındığı toplantı, gerçekleşen soru cevap bölümü ile son buldu.