BARIŞ GÜL: “ÜRETİMDE SAVURGANLIĞI BIRAKIP VERİMLİLİĞE ODAKLANMALIYIZ”
Bursa’nın ulusal eğitim ve danışmanlık markası Faveo Eğitim & Danışmanlık Genel Müdürü Barış Gül, Türkiye’nin 2018 yılında üretim politikasını değiştirmesi gerektiğini ifade ederek, “Artık Türkiye’nin kulvar değiştirmesi, hizmette-üretimde savurganlığı bırakıp verimliliğe odaklanması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Türkiye, son yıllarda yakın coğrafyasında yaşanan olumsuz gelişmelerin yanı sıra 2016’da atlattığı darbe kalkışmasının ardından ekonomik hedeflerine giden yolda adımları arasındaki mesafeyi kısaltmak durumunda kaldı. Tüm bu yaşananlara rağmen 2017 yılında ciddi bir ekonomik performans ortaya koyan Türkiye ekonomisi, ilk çeyrekte 5.2, ikinci çeyrekte 5.4, üçüncü çeyrekte de 11.1 büyüyerek, beklentilerin üzerine çıktı.
Türlü zorluklara rağmen Türk insanının büyüme ve üretme inadının 2017’de ekonomiyi bir tık yukarı taşıdığını ifade eden Faveo Eğitim & Danışmanlık Genel Müdürü Barış Gül, bu inadın iş dünyasını 2018’de de sırtlayacağını dile getirdi. Barış Gül, “2017 yılında şunu çok net gördük ki, artık Türkiye’nin kulvar değiştirmesi, daha nitelikli ürünler üretmesi, hizmette-üretimde savurganlığı bırakıp verimliliğe odaklanması ve en önemlisi işgücünü ve büyümeyi tüm ülke coğrafyasına yayarak ulusal bir kalkınma hamlesi yapması gerekiyor” dedi.
Bütün yük 4 şehirde…
Türkiye ekonomisinin neredeyse yüzde 70 yükünün İstanbul, Bursa, Kocaeli ve İzmir’in üzerinde olduğunu da hatırlatan Gül, “Herkesin ağzında; İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir var. Bu şehirler artık ne yapsın? Türkiye ekonomisinin neredeyse yüzde 70 yükü bu dört şehirde. Türkiye’de işsizlik var deniyor. Ben bu dört şehirde işsizlik olduğunu görmedim. Ama geriye kalan 77 ilde işsizlik var. Bursa, 2017 yılını çalışan bulmakla, bulduğunu elde tutmakla, tutabildiğine de işi öğretmekle geçirdi.” ifadelerini kullandı.
“Üreten Türkiye”
Bursa iş dünyasının Kütahya, Bilecek ve Balıkesir’den servislerle işçi taşıdığını belirten Barış Gül, “Bahsettiğim bu dört şehir üzerindeki ekonomik ve işgücü baskısını ‘Üreten Türkiye’ sloganıyla diğer tüm illere de yaymak zorundayız. Yoksa hem bu şehirlerimizi, hem de bu şehirlerde yaşayan insanlarımızın psikolojisini kaybedeceğiz. 2017 yılında ülke olarak 1.5 milyon kişiye istihdam yaratmışız ve bu dört şehir bu istihdamın yüzde 72’sini üstlenmiş” şeklinde konuştu.
İstanbul, Bursa, Kocaeli ve İzmir’deki istihdam artışının destek ve teşviklerle olabildiğini söyleyen Gül, teşviklerin önümüzdeki dönemde de devam etmesi gerektiğini belirterek, “Devlet teşvik ve destekleri işvereni cesaretlendiriyor” dedi.