Osmangazi Belediyesi, İstiklal Marşı’mızın yazarı, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 81’inci yılında düzenlediği program ile andı.
Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Metin Önal Mengüşoğlu’nun yaptığı Mehmet Akif Ersoy’u anma programına konuşmacı olarak katılan Yazar Beşir Ayvazoğlu, ‘Milli Şair’ olarak da bilinen büyük yurtsever, fikir adamı ve şair Mehmet Akif Ersoy’un hayatını, eserlerini, yurtseverliğini, edebi kişiliği ve vatanın kurtuluşundaki emeklerini anlattı.
Milli şairin günlük yaşantısını, İstanbul’da yaşadığı semtleri ve dostlarını anlatan Ayvazoğlu, “İstiklal mücadelesini mısralarıyla ebedileştiren Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, sadece bir şair değil, sosyolojik, dini, ve düşünsel anlamda da örnek alınması gereken bir şahsiyettir. Akif’in İstiklal Marşı’nın şairi olarak tarihimizdeki yeri çok büyüktür. Mehmet Akif Ersoy sadece İstiklal Marşımızın yazarı değil, o aynı zamanda Türk Milleti için ‘vatan, millet, bayrak, özgürlük ve bağımsızlık’ kavramlarının karşılığıdır.
Mehmet Akif büyük bir şair olmasının yanı sıra Milli Mücadele’nin anlaşılmasında çok ciddi katkılarda bulunan isimlerden birisidir. Burdur mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisi’nde vazife almıştır. O, toplumun her kesimi tarafından örnek alınması da gereken mümtaz şahsiyetlerdendir” dedi.
Mehmet Akif Ersoy’un asla unutulmaması ve unutturulmaması gerekilen bir kişi olduğunu ifade eden Ayvazoğlu, “Mehmet Akif Ersoy, hayatı boyunca manevi duyguları her zaman maddiyatın önüne koyan örnek bir hayat yaşamıştır. Milli marş
yazılması için düzenlenen yarışmaya Akif, para ödülü verildiği için katılmak istememiştir. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi’nin ısrarları ile yarışmaya katılmayı kabul eden Akif’in İstiklal Marşı, 724 şiir arasından birinci seçilmiştir. Akif, yarışmadan kazandığı parayı ise tek kuruşuna dahi dokunmadan bağışlamıştır. Mehmet Akif’in sırtına bir palto alabilecek kadar bile maddi imkanı olmadığı günlerde, para ödülünü kabul etmemesi büyük bir erdemdir” diye konuştu.