Birçok hastalıkta olduğu gibi bebeklerde görülen kalça çıkığında da erken teşhis çok büyük önem taşıyor. Rahatsızlığın erken dönemde tedavi edilmezse, ayak kısalığı ve topallama gibi kalıcı sakatlıklara yol açabileceğini belirten Özel Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Ali Otuzbir, bu nedenle tüm yenidoğanlara kalça muayenesi yapılması gerektiğini söyledi.
Bursa, 30.01.2018 – Bebeklerin bir kısmında görülen kalça çıkığı, uyluk kemiğinin baş kısmının içinde bulunması gereken yuvadan ayrılması sonucu oluşur.
Diğer bir ifadeyle, uyluk kemiğiyle leğen kemiğinin eklem bölgesi gelişimi sırasındaki uyumsuzluğu kalça ekleminin tam oluşmamasına neden olur. Bu da kalça çıkığını meydana getirir. Böyle bir durumda erken tespit ve tedavi oldukça önemlidir.
Özel Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Ali Otuzbir, bebeklerde görülen kalça çıkığına genetik ve çevresel etkenlerin neden olabileceğini söyledi.
Rahatsızlığın anne karnındayken oluşabileceğini belirten Otuzbir, “Kalça çıkıklığı hatalı davranışlar nedeniyle sonradan da ortaya çıkabilir. Örneğin kundaklamak, dar kıyafetler giydirmek, ayaklarından tutarak kaldırmak, yanlış bezlemek, kucakta hatalı taşımak, henüz kemikler gelişmeden yürüteç kullanmak bebeklerde kalça çıkıklığına yol açan etkenler arasında yer alıyor” dedi.
Uzman doktor muayene etmeli
Kalça çıkığını, yürüyene kadar anlamanın zor olduğunu ifade eden Otuzbir, bu döneme kadar sadece uzman bir doktorun muayenesi ile teşhis konulabileceğini kaydetti. Otuzbir, bu nedenle tüm yenidoğanlara kalça muayenesi yapılması gerektiğini dile getirerek, “Bacaklarda uzunluk farkı, altını değiştirirken kalçalardan birinin ya da ikisinin yeterince açılmaması, geç yürüme, yürümeye başladığında topallama, bacaklarda kıvrımların farklı olması, ayaklarda şekilsel bozukluk gibi belirtilerden biri fark edilirse, çocuğu en kısa sürede ortopedi uzmanına muayene ettirmek gerekir” diye konuştu.
Erken teşhis önemli
Kalça çıkığının, erken dönemde tedavi edilmezse ayak kısalığı ve topallama gibi kalıcı sakatlıklara yol açabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Ali Otuzbir, ilerleyen dönemde kalça ve belde erken kireçlenme yaşanabileceğini söyledi.
Otuzbir, doktorun şüpheli bir durum öngördüğünde, kalça ultrasonografisi ve röntgen filmi çekimine yönlendireceğini belirterek, şunları kaydetti: “Doğumdan sonra ilk altı ayda kalça çıkığı tanısı konan çocuklar, bandaj gibi ameliyatsız bir yöntemle iyileşebilir. Bu bandaj, bebeğin dizlerini birbirinden ayırarak karnına doğru çekilmesini sağlar. Ancak bazen bandaj yeterli olmayabilir. Bu durumda alçı uygulamasına geçilir. Bu nedenle erken teşhis oldukça önemlidir. Geç tanı konulduğunda cerrahi tedavi gerekir. Yani yaş ilerledikçe, çıkık ağırlaşacağı için operasyonların büyüklüğü de artar.”