Ak Parti Mudanya İlçe Başkanı Murat Ünal, Mudanya’da yaşanan sorunları, imara açılan zeytinlikleri ve esnafın sıkıntısını değerlendirdi. Bursa Söylem Gazetesinin sorularını yanıtlayan Ünal, Mudanya’da vatandaşı üzmekten mutlu olan bir yerel yönetim olduğunu belirtti.
Son zamanlarda Hayri Türkyılmaz ‘Temiz Mudanya’ sloganını oldukça yaygın kullanıyor. Sizce Mudanya Belediyesi her anlamda temiz mi?
Her iki anlamda da temiz olduğunu söylemek mümkün değil. Fiziki anlamdaki temizlik zaten içler acısı. Her gün sosyal medyada Mudanya’ya yakışmayan çöp fotoğrafları paylaşılıyor. Çöpleri toplama becerisine sahip olmayan bir belediye nedeniyle fiziki temizlikten bahsetmek mümkün değil. Siyasetin temiz olduğunu iddia ediyor ise bir soru sormak istiyorum. Seçildiği dönemde kendisiyle beraber hareket eden 4 CHP’li Meclis Üyesi neden partilerinden ayrıldı? Neden şimdi Hayri Türkyılmaz’ın karşısında yer alıyorlar? Mudanya Belediyesi’nin sınırları içerisinde hem fiziki hem siyasi yönden temizlikten bahsetmek hayal ürünü olur.
Sizce Mudanya Belediyesi’nde yolsuzluk var mı?
Mudanya’nın girişindeki ve içindeki çok katlı binalar, inanılmaz yoğunluktaki yeni yapılaşmalar Mudanya’ya ciddi sıkıntı verir durumda. Yasal hakkı da müteahhit lehine en sonuna kadar kullanmak Mudanya’yı içinden çıkılmaz bir hale sokuyor.
Son 4 yılda Mudanya esnafının sıkıntısı oldukça büyük. Esnafın Hayri Beye karşı şu anki tutumu nedir? Işıklı Yolu’ndaki mühürlemelerle ilgili neler söylemek istersiniz?
Mudanya’da vatandaşı üzmekten mutlu olan bir yerel yönetim var. Esnafın bu kötü durumunu en iyi Mudanya Esnaf Odası Başkanı Emir Ali Usta çok net bir şekilde ifade ediyor. Kağıt üstündeki mizanı belki tutturabilirsiniz ama vatandaşın vicdanındaki mizanı tutturabilmek çok kolay değil.
Mudanya’nın yatırım bütçesi yokken kültür sanata harcadığı bütçe oldukça fazla. Tabi ki kültür sanat olmalı fakat Mudanya’nın önceliği bu mu?, Yatırım yapılması gereken başka acil ihtiyaçlar yok mu sizce?
Mudanya Belediyesi’nin önceliğinin kültür sanat olmasını biz de arzu ederiz. Sanat dünyasının içinde olan birçok kardeşimiz, dostumuz ile oturup konuşuyoruz. Onların çok güzel hayalleri ve idealleri var fakat tüm bu sanatkar arkadaşlarımız Mudanya Belediyesi ile çatışıyor. Sadece tribüne oynamak için, sadece aktivite olsun diye sanatı geliştiriyoruz diyorlar fakat aslında o sanatçı arkadaşlarımız göz ardı ediliyor. Zaten kendi Meclis Üyeleri ile çatışan bir kişiden kültür sanatla ilgili başarı beklemek pek mümkün değil.
Hayri Bey’e göre Mudanya’da yüzde 92 oranında bir memnuniyet var. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
O yüzde 92’lik kesimin Zeytindalı Projesi ile hizmet götürülen kişiler olduğunu belirledik. Ancak orada bile yüzde yüz memnuniyet sağlayamıyorsa ciddi bir sıkıntı var demektir. Zaten Mudanya’da 16 Nisan’da gerçekleşen Referandumda 68 bin kişi oy kullandı. Şu anki mevcut belediye yönetiminden maksimum 2 bin kişi memnundur. Buradan baktığımızda o hesap doğru olabilir fakat olaya geniş açıdan bakmamız gerekiyor.
Biliyorsunuz ki Hayri Bey’in başkanlığını yaptığı Meclis Üyelerinin tamamının ifadeleri alındı. Hayri Bey tek karış zeytinliği imara açmadım diyor. Zeytinlikler imara açıldı mı? Açıldı ise nasıl açıldı?
Daha önceden imar planları yapıldı ama bu imar planlarının uygulama işlerini yapan kişiler Mudanya Belediyesi’nin teknik ekipleri ve Belediye Başkanıdır. Sizin içinize sinmeyen bir proje önünüze geliyorsa hiçbir güç size nihai onayı verdirtemez. Bununla ilgili Yalı Çiftlikteki 33 zeytin ağacında gezi provokasyonu çıkartma sevdası olanlar, bugün nasıl olur da böyle vahşetleri yapabiliyor. Kabul etmek mümkün değil. Bu söylenen ucuz siyasettir. Burada kimse bu ucuz siyasete pabuç bırakmayacak. Çağrışan ve Göynüklü planları çok daha zeytini, doğayı koruyan 1, 2 en fazla 3 katlı planlardı. Onları mahkemeye götürüp iptal ettiriyorlar ama Mudanya’nın içinde, Güzelyalı’nın tepelerinde yüksek katlı apartmanlaşmaya izin veriyorlar. Herkesin balkonu birbirinin evini görecek şekilde dip dibe yapılıyor.
Sahil projesi ile kaldırılan 2 çay bahçesi ve 6 büfenin son durumu nedir?
Biz bununla ilgili İl Başkanlığımız ve Büyükşehir ile görüşmeler yapıyoruz. Sahil çalışmasıyla beraber oradan 6 tane büfe ve 2 adet çay bahçesi kaldırıldı. Oradaki en genç işletme bile 25 yıllıktı. Sahil projesi başlamadan önce oradaki esnaflara onları mağdur etmeyeceğimizi belirttik. Bizim düşüncemiz o işletmelerin makul bir ücret karşılığında eski işleticilerine verilmesidir. Bu işin bu kadar karışık hale gelmesinin nedeni ise Mudanya Belediye Başkanlığıdır. Hayri Türkyılmaz oradaki işletmelerin açık ihale yapılmasını istiyor. Bu da kulağımıza gelen duyumlar arasında.