MEMLEKETÇİ SANAYİCİ VE İŞ ADAMLAR DERNEĞİ (MİSİAD) TARAFINDAN ÖRDEKLİ KÜLTÜR MERKEZİNDE DÜZENLENEN E-TİCARET SEMİNERİNDE DİJİTAP PAZARLAMA KONUSU İŞLENDİ. SEMİNERDE KONUŞAN DİJİTAL İLETİŞİM UZMANI MUSTAFA SÖNMEZAY, E-TİCARET VE E-TİCARETİN TÜRKİYE’DEKİ KONUMUNA DEĞİNDİ.
E-ticaretin iki yılda %35’lik büyüme gösterdiğini kaydeden Sönmezay, sektörün 18 Milyar TL’lik bir ilerleme gösterdiğini dile getirdi. E-ticaret büyüklüğünde ilk sırayı 6.8 Milyar TL ile seyahat etkinliklerinin kapsadığını dile getiren Sönmezay, konuşmasına şöyle devam etti; “ikinci sırada ise sadece online perakende satış 3, 5 Milyar TL ile çok kanallı perakende satış ve 2,8 Milyar TL’lik bir kapsamda online bahis siteleri yer almaktadır. Türkiye’de kategori bazında e- ticaret ele alındığında da listenin en başında çok kanallı turizm ve seyahatin yıllık yüzde 35’lik büyüme yer alıyor. “Dünya’ya kıyasla Türkiye’yi ele aldığımızda nüfusun internette dağılımı yüzde 54’ü kapsıyor. İnternet ortamında perakende işlemlerine göre baktığımızda gelişmekte olan ülkelere rağmen Türkiye’nin 1,6 büyümeye sahip olduğu dikkat çekiyor. E- ticaret umut vaat ediyor. Hem alışveriş hem de internet kullanımının nüfus dağılımı kapsamında yine de önümüzde kat etmemiz gerek ciddi yollar var”
KREDİ KARTLARI HAYATIN BİR PARÇASI
Kredi kartı kullanımının artış gösterdiğine dikkat çeken Sönmezay, Kredi kartlarının hayatın bir parçası olduğunu ve internet üzerinden alışverişlerde kredi kartı bilgi paylaşımına tüketicinin çok fazla sıcak bakmadığını belirtti. Yeni neslin internetten yapılan alışverişlerde kapıdan ödeme yapmayı tercih ettiğini söyleyen Sönmezay, çoğunlukla vatandaşların internetten alışverişi daha hızlı ve ekonomik olduğunu düşündüğünü kaydederek “alışverişte rakamlar yükseldikçe, gidip mağazadan deneyerek almayı tercih eden tüketiciler var. Fiyat arttıkça konfor ve lüks beklentileri de artıyor. Bu durum düşük fiyattaki ürünler için çok farklı” şeklinde konuştu.
Sönmez şu konulara dikkat çekti; “E- ticaret kullanımını ve kredi kartı kullanımı engelleyen televizyondan sipariş edilen ürünler var. Sıkça duyuyoruz insanlar telefon sipariş ediyor kutudan salatalık veya bambaşka şeyler çıkıyor. O yüzden tüketici güvenemiyor. Kapıda ödeme markalar için sıkıntılı bir durum”
VİDEOLU ÜRÜNLER DAHA GÜVENLİ GÖRÜLÜYOR
“Dünya video ile dönüyor. Videolu ürünler daha güvenilir geliyor. Bu yüzden yapılmış sitelerin mobil, tablet ve televizyon uyumlu olması gerekiyor. Türkiye’de e-ticaret ve dijitalde eşikler yükselmeye başlıyor. Örneğin Tozlu.com’un ilk reklamında tozlu diye bir isim olur mudan, algı tabi ki tozlu’dan alıyoruma dönüştü. E- ticarette ambalaj, güzel tasarım, ürün fotoğrafı ve ulaşım çok önemlidir. İnsanlar güvenilir ve emek harcamışlar düşüncesine çok önem veriyor. Mesela Korayspor internette ki mağazasıyla günlük bin 500 kişiye ürün teslim ediyor. Bunun nedenini de kutuların içine koyduğu 1 veya 2 bombom şekeridir. Bu müşterinin samimi algı düşüncesini canlandırıyor. E-ticaret her girişimcinin yapacağı kolay bir iştir ve her girişimcinin başarılı olamayacağı zor bir ilerleyiştir.”
Seminerin ardından Mustafa Sönmezay’a plaket takdim eden MİSİAD Bursa Şubesi Başkanı Günay Tandoğan yerli ve milli sermayenin güçlenmesini hedeflediklerini ve MİSİAD’ın inanmışlıklar ordusu olduğunu söyledi.
MİSİAD’ın bir STK olmanın haricinde ahilik anlayışını özümsediğini belirten Tandoğan, MİSİAD’ın sosyal sorumluluk projelerine devam edeceğini dile getirdi.