Osmangazi’nin vitrini olmaya aday Hamitler Mahallesi’nin eski yerleşim alanları gerek altyapı gerekse yollar ve ulaşım hizmetlerinden yeterince faydalanamıyor. Muhtar Kemal Coşkun, ilgili kurumları çalışmaya davet ediyor.
Yeni konut yatırımları ve sosyal projelerle çehresi değişen Hamitler’de birbirinden çok farklı 2 bölge var. Bir yanda moden bir şehir görüntüsü öte yanda her yağmurda çamur içinde kalan sokaklar. Altyapı noktasında ciddi ihtiyaçları bulunan Osmangazi ilçesi sınırlarındaki Hamitler Mahellesi’nin sorunlarını, ihtiyaçlarını muhtar Kemal Coşkun anlattı.
Hamitler Mahallesi’ni bize anlatır mısınız? Nüfus, demokrafik yapı anlamında nasıl bir görüntüye sahip.
Hamitler 1989 sonrası Bulgaristan göçü ile ilgi gören bir yer. Köy iken 1987’de mahalle olmuş. Nüfusu hızla artan bir yer. Eskiden Bağlarbaşı ve Yenibağlar, Hamitler Mahallesi’nin bir bölgesindeymiş. Sanayilere yakınlığı nedeniyle zamanla Muş, Ağrı ve Erzurum’un yanı sıra Samsun ve Giresun’dan da göç almış. Yine Orhaneli, Mustafakemalpaşa ve Harmancıktan’damahellemize yerleşen çok sayıda kişi var. 31 bin seçmen olmak üzere 51 bin nüfus yaşıyor. Yeni konutların inşası ile nüfusumuz artmaya devam ediyor. Ağırlıklı işçi ve esnaf kesimi mevcut. Büyük sanayi kuruluşları yok ancak küçük atölyeler var.
Mahallenin göç almaya devam ettiğinden bahsettiniz. Altapı yönünden nüfus yükünü kaldırabilecek durumda mı? Eksiklikler ve sorunlar var mı?
Osmangazi’nin en büyük mahallelerinden biridir Hamitler. Özellikle 1995’ten sonra konutlaşma ve ardından göç başladı. Müteahhitlerin çalışmalarıyla şehirler modernleşse ve belediyeler altyapı anlamında hızlı çalışsa bile eksik kalan noktalar var. Örneğin yollarımız oldukça yetersiz. Mevcut yollar nüfusu kaldırmıyor. Sabah saatlerinde ve akşam 4’ten sonra Heykel’de yoktur böyle trafik. Gür Caddesi, 3.Dumlupınar Caddesi, Albayrak Caddesi, Recep Tayyip Erdoğan Caddesi’nin bağlantı yolu Hamitlerin eski köy merkezi. Bu nedenle çok mağduruz. Nilüfer Ata Bulvarı’ndan gelen Recep Tayyip Erdoğan Caddesi ve devamında Neşet Ertaş Caddesi’ne bağlantılı 40 metrelik yolun bir an önce açılmasını istiyoruz. Bu yol açılmadığından orada bulunan mesken sahipleri de geleceklerini göremiyorlar. Arsalarına bir işlem yapıp yapamayacaklarına karar veremiyor, yatırım yapamıyorlar.
40 metrelik yolun açılması ile Hamitler ulaşılabilir bir mahelle olacak diyebilir miyiz?
Yolların tamamlanması önemli ancak toplu ulaşım sorunumuz da var. Yeni oluşan imarlı bölgelerin de getirdiği nüfusla birlikte sorun arttı. Raylı sistemle entegre hatların acilen düzenlenmesi gerekiyor. Acemler’e giderek raylı sisteme binmek zorunda kalıyor mahalle sakinleri. Oysa ki Akpınar Metro İstasyonuna aktarma olmalı. Organize sanayi bölgesinde çalışan nüfus fazla, 15 dakikalık bir yolu bir saatte gidiyorlar.
Bölgenin en büyük problemi ulaşım görünüyor. Ulaşım dışında başka ne sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor Hamitler sakinleri?
16 bin kişi Hamitler’deki mevcut sağlık ocaklarından yararlanamıyor. Acil 4 aile hekimine ihtiyacımız var. Bu kişiler çevre mahallelere gitmek zorunda kalıyor. Kaydını buraya alamıyor.
Okullar noktasında da sıkıntı var. Mevcut planlarda konut alanları içinde kalan okul ve sağlık alanlarının tapuları halen sahıslar üzerinde görünüyor. Bunların bir şekilde çözümlenmesine ihtiyaç var. Bağışçıların da önü açılsın.
Mahalledeki altyapı ne durumda? Altayapı yatırımları ile konut yatırımları paralellik gösteriyor mu?
Mahallemizin yeni yapılaşan bölgelerinde gerek BUSKİ gerek UEDAŞ şebekelerini normal şartlara uygun tesis etti. Bu konuda sıkıntı yok ancak geçmişte yapılaşmış olan yaklaşık 30 bin nüfusun hitap ettiği alanlardaki eski yağmur suyu ve kanalizasyon şebekelerinin acilen değişmesi lazım.
Ova kısmında altyapı sorunu olduğundan yağmurlu zamanlarda evleri su basıyor, sokaklar geçilmez hale geliyor. Bu konuya da müdahale edilmesini bekliyoruz.
SEL MAĞDURU MUHTARIM
Yağmur suyu ve sel sorunun sık yaşıyordum. Mahallenin ilk yerleşenlerdeniz. Kuyularda foseptiğin olduğu, elektriğin olmadığı dönemlerden geldik. Serbest muhasebeciydim ve dilekçelerle takip ediyordum. Muhtar olursam bunları daha iyi çözeriz düşüncesiyle aday oldum ve vaatlerim de bu oldu.
Kentsel dönüşüm çıkınca bizlerin aklına da şu geliyor acaba belediyeler eski mahallelerle ilgilenmek istemiyor, biz kentsel dönüşüme zorlamak mı istiyor?
Eski yerleşim alanlarındaki vatandaşlar kentsel dönüşüme nasıl bakıyor? Kentsel dönüşüm kapsamına alınması beklentileri var mı?
25 yıldır burada yaşıyorum evim de 25 yıllık ama karşıdaki ev 5 yıllık. Onu dönüşüme nasıl ikna edeceğiz. Sokağı kullanamıyoruz, otopark ve yeşil alan yok belki bu noktadan yaklaşılabilir. Bizim mevcut imar planları üzerinde evler var. Bunların kamulaştırılması, terk edilmesi gerekiyor. Mahallede şuyulandırma yapılmadı. 2004’te Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe iken talep ettik ama yapılmadı. Evler tarla üzerinde görünüyor bunların arsa vasfına dönmesi ve kişiler üzerine tapu verilmesi gerekiyor. Vatandaş evini, arsasını ipotek ettiremiyor tarla göründüğünden. Üzerinde 3 kat var ama işini göremiyor. Bu ekonomik yönden de bizim önümüzü kesiyor.
Belediyelerde iş yaptıramıyoruz. Mevcut oluşmuş sokakta 20 mesken arada boş 2 bina var. Asfalt istediğimizde yol terkleri de yapılmadığından belediye ilgilenmiyor. Bir çok yerde kanalizasyon bile yaptıramıyoruz. Bu sorunun en başı ama çözülme sırasında en sona düştü. Bunun nedeni de dönüşümle ilgili konunun ön plana alınması.
Onbinlerce vatandaşın mağduriyetine belediyelerin ilgisiz kalması düşündürücü…
Hacıbektaş ve Nene Hatun caddelerinde 2008 döneminde yağmur suyu kanal halteri değişti. 2013’e kadar sorun yoktu ancak sonra caddede çökmeler oluştu. Halen bu çökmeleri yaptıramıyorum muhatap yok. İlçe belediyesi ana cadde olduğundan Büyükşehir Belediyesi’ne o da kanalizasyonla ilgili olduğundan BUSKİ’ye yönlendiriyor. Halen çözemedim bu konuyu. Bir tek dilekçe yazmadığım Cumhurbaşkanı kaldı. Kimin işi varsa gelsin yapsın. O caddede oturan, dükkanı olan ve hatta caddeden geçenler bile geldiğinde ‘bu caddenin hali ne olacak’ diye soruyor.
Elektrik iletim hatlarının eski yerleşimde halen yerin üstünde gittiğini biliyoruz. Bu konuda girişimleriniz oldu mu?
Direkler yolları işgal ediyor. Meskenlerle tel temasları oluyor. Geçmişte ölümlü kazalar da oldu. Bunun da acilen çözümünü bekliyoruz. UEDAŞ bir an önce can güvenliğinin de sağlanması adına bu çalışmayı yapmalı.