2012 yılında Bursa İl Sınırları Mülki sınır kabul edilmesiyle birlikte resmen mahalle olan Tirilye’nin son Belediye Başkanı Ali Turan gazetemize demeç verdi.
Mahalle olarak Mudanya’ya bağlanan Tirilye’de de sıkıntılar bitmek bilmiyor. Belediye Başkanlığı döneminde özellikle Bakan Faruk Çelik’in ciddi katkılarına değinen Turan, yolların, limanın yapılmasında kendisinden çok destek aldıklarını vurguladı.
Ali Turan’a bir dokunduğunuzda bin ah işitiyorsunuz… 2 dönem Tirilye Belediye Başkanlığı yaptığı Marmara’nın en güzel yerlerinden Tirilye’nin hiçbir şekilde Mudanya Belediyesinden hizmet alamadığını altını çiziyor ve üzüntüsünü dile getiriyor.
Tirilye’de yapılan meclis toplantısı eleştirerek sözlerine başladı Turan: “Meclis toplantısında halka söz veremez, yönlendirici tutum belirleyemez. Toplantı bitiminde gündem bitince dilek ve temenni alabilir sadece. Meclis çalışma yönetmeliğine tamamen aykırı davranıyor” diyor.
Röportajımızda soru sormamıza bile gerek bırakmayan Ali Turan’ın demecini aşağıda olduğu gibi yayınlıyoruz:
Hayri Türkyılmaz devlet memurları eli ile yapılması gereken kararları, imza yetkisi olmadığı halde, taşeron personele belediyenin gizemini içeren kararları verdiriyor. Belediyenin işleri taşeron kanalıyla temin ettiği yandaşları tarafından yönetiliyor. Örneğin Belediyenin muhasebe müdürü kızakta duruyor, yerine daha önce Tirilye Belediyesinde belediyenin maaş parasını yok etmekten hüküm giymiş, bu suçu Yargıtay tarafından onanmış sabıkalı birini müdür yapmışlar.
Ben Tirilye Belediyesinin 22 araç gerecini, 1 demirci atölyesini, 1 marangoz atölyesini, 2 tamirhaneyi ekip ve ekipmanlarıyla işler vaziyette kendilerine teslim ettim. Atölyeler kapandı. 22 araç gerecin akıbeti ise bilinmiyor.
Ali Turan, Türkyılmaz’ın gerçekdışı haberlerle kamuoyunu yanılttığına şöyle dikkat çekiyor:
Mesela Taş Mektep, Özel İdarenin mülküydü, Tirilye Belediyesinin mülkü yaptık. Orası da Mudanya Belediyesine kaldı. Binanın Belediye olarak restorasyon, restitüsyon, röleve, mekanik, ısı ve fonksiyon projelerini bitirip onay aldık. 6360 sayılı kanuna göre belediye kapanınca ihale yasaklısı konuma geldik. Basında ve televizyonlarda gerçek dışı, doğru olmayan beyanlarda bulunarak Taş Mektep’i alacağını, projelere başlatacağını ima ederek kamuoyunu yanıltmaktadır. Yaygara yapacağına ihale süresi 45 gün, bugün encümen kararı al, 45 gün sonra ihaleye çık, gerçekçi ol..!
Tirilye için aldığımız 5 bin metrekare parke taşını bile Mudanya’ya götürdüler. Bizim zamanımızda 13 köyümüze ve beldemize gece gündüz hizmette aksama olmuyordu. Bazen resmi maçlarda Mudanya Belediyesinin ambulansı olmadığı için bizden ambulans alırlardı. Şimdi yeni aldım diye fiyaka yapıyor. 8 tane hibe araç vardı bizim belediyemizde, bindiği makam aracını ben bağışladım belediyeye… 10 yıl boyunca 1 gün yurtdışına gezilere gitmedim. Cumartesi – Pazar dahil 1 gün dahi izin kullanmadım. Bu disiplin altında Belediyemizi Mudanya Belediyesine devrettim. Şu an Tirilye hiçbir ekstra hizmet almıyor. Bu arada buradan suç duyurusunda bulunuyorum: 1. Derece koruma planı kapsamında bulunan planları Kültür ve Çevre Bakanlıkları tarafından onaylanan beldemiz, Mudanya Belediyesi göreve geldiğinden beri kaçak inşaat alanına dönüştürüldü. 3 kattan fazla izin olmamasına rağmen 4. Katlar çıkılıyor, hiçbir denetim yok. Başkanın Tirilye’de sıklıkla gelip alkol aldığı mekanda TAPDK ruhsatı yok, içkili lokanta ruhsatı yok.
Kumyaka Köyü Tirilye Belediyesinin mücavir alanı iken zemin etütlerini, köyün gelişme alanlarının planlarını yaptık, onayladık, Mudanya Belediyesine teslim ettik. Kaçak yapılaşma orada da devam ediyor.
Sen misin halkçı başkan, halkın parasını yiyen başkan..!
Bizim dönemimizde araziye 5 adet, 500, 800 ve 1300’er tonluk sulama ve zirai amaçlı su depoları yaptık. Bizden sonra bu depolara 1 litre bile su verilmedi. Yıllık bu depoların enerji maliyeti 8 bin TL idi. Ve bu depolarda tüm köylerle birlikte Tirilye halkı da istifade ediyordu, kimseden su parası da almıyorduk. Bu depolarla Buski’nin bir alakası yok, yapılar olduğu gibi Mudanya Belediyesine geçti. Bu depolar sayesinde yine bizim dönemimizde ekilen 6 bin fıstık çamı, 300 çınar ağacı, 300 değişik kültür ağacı ve peyzaj kaderine tek edildi. Sene de 10 bin TL elektrik parası vermekten aciz mi Mudanya Belediyesi? Belediye 8 – 10 bin TL elektrik parasını bulamıyorsa Türkyılmaz her hafta bir yurtdışı gezisi yapmayacak. Avenesiyle birlikte belediyenin parasını fuzuli işlerde kullanmayacak. Sen misin halkçı başkan, halkın parasını yiyen başkan..!
Tirilye’de balıkçı barınağı dahil Çamlı Kahveye kadar arazi yolları da dahil heyelan duvarları, mezarlıklar hepsi bizim zamanımızda yapılmıştır. Yeni mezarlığı da almış olduğum hibe para ile kamulaştırarak yeni mezarlık yeri yaptık. Biz kimseden mezar yeri parası almadık, mezar başına 6 bin TL istediği söyleniyor Mudanya Belediyesinin halk arasında…
Nerede ne yeni yapılmış bir yapı varsa hepsi benim zamanımda yapılmıştır. 13 adet birinci derece tescilli binaların restorasyon işleri, sokak çeşmeleri, tarihi Fatih Camii yanındaki Osmanlı Hamamı, Kültür Merkezi bizim zamanımızda yapıldı. Sen bugüne dek bir proje yaptın mı Hayri Türkyılmaz? Yapıp da ihaleye çıkardın mı? Mudanya Belediyesi bütçesi bende olsa, her yıl Mudanya’ya 30 Milyonluk yatırım yaparım. Ne oldu Atatürk siluetli orman?
Tirilye Balıkçı Barınağını 2013 yılında 330 metre ana mendireğinin kronman beton işi, ilave olarak 125 metre aynı duvarın devamı işi 360 bin TL’na ihale edildi. Mudanya Belediyesi Arnavutköy balıkçı barınağının boyu bizimkinden küçük olduğu halde 3 Milyon TL’na nasıl ihale oldu, Başkan açıklasın..!
Türkyılmaz kendisine hakaret ettiğim için hakaret davası açtı. 1 ay hapis cezası aldım. Usulsüz ödeme yaptığımla ilgili ikinci davayı açtı. Şahsıma ait kangal köpeği belediyeye bağışladığım halde köpeğin nüfus kağıdını Muhasebe tarafından kayda alınmaması sonucu köpeğe yedirdiğim 145 TL ile ilgili görevi kötüye kullanma davası açtı. Ben de bunun üzerine 10 yıllık icraatlarımı ödemelerini, faaliyet raporlarımı Sayıştay Bilirkişileri tarafından incelenmesini istedim. Hiçbir kusur çıkmadığı gibi 145 TL zimmet suçu işlemişim…
2 buçuk, 3 Milyon keşif bedeli olan Tirilye’nin ortasından geçen Çamaşır Deresini ihaleye çıkarmadan, taşeron kullanmadan mevcut personelimle birlikte 330 bin TL’ye mal ettik. Islah edildi, kapalı kutu menfez yapıldı. Trilye’nin ana taşıyıcı kolektörleri bahsettiğimiz yer, üzerinden yol geçiyor. Çürüdüğünden kamyonlar düşüyordu, bu işi yaptık, bitirdik. İskele için 200 bin TL istediler, belediyenin imkanlarıyla 17 bin TL’ye mal ettik.
Türkyılmaz 2 çocuk oyun parkının malzemelerini söküp Mudanya’ya götürdü. Yerine yeni bir tek park yapmadı.
İkisi dönerli 4 billboard yapmıştık, tamamıyla Tirilye’nin tanıtımı, panoraması ile ilgili resimle dönüyordu. Göreve geldiği günden beri Türkyılmaz kendi reklam panosuna çevirdi. Resmen Tirilye’yi kararttı.
Tirilye’nin tarihi mekanlarını, gezinti alanlarını işlediğimiz sokak haritaları yaptık, kendi yapmış gibi bunların da üzerine Mudanya Belediyesi yazdı. Bizim aldığımız çöp konteynırlarının üzerine bile yazdı. Tarafımızdan yapılan çeşmeye dahil Mudanya Belediyesinin ismini vererek tarihi mekanları karartmıştır. Kültür merkezi önünde banklarda oyma Tirilye Belediyesi yazıyordu, boyayla ismi değiştiremediği için aldı götürdü, tuhaf tuhaf renkli şeyler koydu. Şu ana kadar Tirilye Halkının İller Bankası payından, emlak vergilerinden ve bizim kira gelirlerimizden en az 6 Milyon TL gelir elde etmiştir, Tirilye’ye 6 kuruşluk yatırımı yoktur.
Ben kendisini Mudanya – Tirilye sevdalısı olarak görmüyorum, kendi reklamını yapmaktan başka doğruları çarpıtarak, gerçek dışı beyanlarından dolayı şiddetle kınıyorum. İsterse istediği ortamda, istediği TV kanalında birebir bu konuları görüşmeye hazırım.
Yine kendisinin günlük gazetelerden birine verdiği demeçte söylediği tarafıma 13 dava açtığı, bunların 5’ini kazandığı söylemi tamamen gerçek dışıdır.