31 Mart da yapılacak olan yerel seçimlere 2 aydan daha az bir süre kalmışken Türkiye’nin 4 büyük şehrinin Belediye Başkan adaylar netleşti.
Nüfus yoğunluğuna göre giderek adayların kısaca tanıyalım ve şanslarını değerlendirelim. Bilindiği gibi AK Parti ile MHP Cumhur ittifakı ile CHP ve İYİ Parti de bazı şehirlerde Millet ittifakı yaptı.
İstanbul’dan CHP’nin açıkladığı Millet ittifakının adayı Ekrem İmamoğlu, Aslen TrabzonAkçaabat’lı, 2009’da CHPBeylikdüzü İlçe Başkanı olan İmamoğlu 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Beylikdüzü Belediye Başkanı seçildi ve şu an da Beylikdüzü Belediye Başkanı olarak görev yapmakta.
AK Parti İmamoğlu’nun karşısına uzun bir süreçten sonra beklenildiği gibi çok güçlü bir aday çıkarttı. Türkiye‘nin 27. ve son başbakanı ve 28. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı olan Binalı Yıldırım, özellikle 2002 – 2016 yılları arasında Ulaştırma Bakanı iken yıldızını parlattı.
Dünya da tanınırlığı ve saygınlığı olan Yıldırım’ın karşısında İmamoğlu’nun ismi sönük kaldı. Performansı merak konusu olan İmamoğlu’nun beklentilerin altında kaldığını şimdiden söyleyebilirim.
Görünen o ki, İmamoğlu kendisinin değil daha çok partisini oylarını alacak gibi. Yıldırım ise tam tersi Cumhur ittifakı dışından da oy alabilme potansiyeline sahip. Bugün itibariyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığın da Binali Yıldırım açık ara favori görüyorum.
Ankara da ise durum ise daha dengeli gözüküyor. 2014 yerel seçimlerinde %1’lik bir farkla kaybeden, eski Beypazarı belediye başkanı ve avukat Mansur Yavaş Millet İttifakın Ankara adayı oldu.
Karşısında ise 17 yıl Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Mehmet Özhaseki gibi marka bir isim var. Ankara’daki sonucu Milletçi oylar belirleyecek gibi. Mansur Yavaş1 tık önde gözüküyor.
İzmir CHP’nin kalesi ve Millet ittifakının adayı Seferihisar belediye başkanı Tunç Soyer. Kişisel Donanımı ve İzmir’in CHP’nin kalesi olması Soyer’in avantajıyken, 12 Eylül 1980 darbesinin mimarlarından kabul edilen dönemin askeri savcısı Albay Nurettin Soyer‘in oğlu olması de en büyük dezavantajı gözüküyor.
Savcı Nurettin Soyer,12 Eylül dönemindehazırladığı iddianamesinde, MHP’nin kurucu başkanı ve efsane lideri Alparslan Türkeş hakkında idam cezasıyla yargılanmasını talep etmişti. Türkeş, bu davadan beraat etti fakat Nurettin Soyer‘in açtığı bu dava dolayısıyla Türkeş yaklaşık beş sene hapis yattı.
Ayrıca Nurettin Soyer‘in açtığı MHP ve ülkücü kuruluşlar davasında 5 idam ve 9 müebbet verilmiş, 221 ülkücü de 36 yıl ile 10 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı.Ayrıca göz altında yapılan işkencelerden ve ölümlerden de sorumlu tutulmuştu.
Tunç Soyer’in baba geçmişi önündeki en büyük engel gibi gözüküyor.
Soyer karşısında Cumhur ittifakının adayı ise iki dönem ekonomi bakanlığı yapan Nihat Zeybekci var. 2004-2011 yılları arasında Denizli Belediye Başkanlığı da yapan Zeybekci’nin avantajı ittifak oyları ve Tunç Soyer’i baba geçmişi. Tıpkı Ankara’daki gibi İzmir de bıçak sırtı gözüküyor.
Gelelim Türkiye’nin 4. Büyük büyük kenti Bursa’ya.
Bursa AK Parti’nin kalelerinden olan biri şehir ve CHP’nin işi hiç de kolay değil. Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, eski belediye başkanı Recep Altepe sonrası yaptığı küçük dokunuşlarla alkış aldı. 2004 – 2017 yılları arası İnegöl Belediye Başkanlığı da yapan Aktaş’ın en büyük avantajı tasarruf çalışmaları ve küçük dokunuşlarla Bursa trafiğine biraz nebzede olsa nefes aldırması oldu.
Karşısında ise 19 yıldırNilüfer Belediye Başkanı olan CHP’li Mustafa Bozbey çıktı. Bursa’nın Nilüfer ilçesindeki icraatları ile kimse tarafından devrilemeyen Bozbey’in en büyük avantajı Nilüfer geçmişi.
Açıkçası Bozbey’in ismi bile Bursa’yı AK Parti’den alacak yeterliği sahip gözükmüyor. Bozbey’in seçim sonucunun Şişli Belediye eski Başkanı Mustafa Sarıgül’ün, 2014 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçim sonucuna benzeyeceğini düşünüyorum.
Hatırlanacağı üzere Şişli ile özdeşleşen Sarıgül 2014 yerel seçimlerden Kadir Topbaş’a karşı kaybetmişti.